Anul trecut au fost contractate cele mai multe credite, pe fondul temerilor legate de terminarea programului.
Pentru anul în curs, statul a acordat băncilor participante la programul Prima Casă (ediţia a patra) un plafon suplimentar de garantare în valoare de 200 de milioane de euro (ceea ce echivalează cu un volum de credite de 400 de milioane de euro). La această sumă se vor adăuga şi sumele rămase neutilizate din sumele alocate pentru anul 2012, respectiv: 97,7 milioane de euro din plafonul iniţial pe 2012 şi 98,68 milioane de suplimentarea acordată în vara anului trecut. „Plafonul total de garantare permite finanţatorilor, în anul 2013, acordarea de credite prin programul Prima Casă de circa 793 de milioane de euro”, notează oficialii statului.
Ţinând cont de suma disponibilă pentru acordarea de împrumuturi Prima Casă, băncile ar mai putea acorda de acum încolo peste 21.000 de credite de acest tip, la o valoare medie a garanţiei de circa 37.500 de euro. Acest volum ar putea fi suficient chiar şi pentru un an de zile, în condiţiile unui ritm de finanţare de intensitate medie, similar anilor 2010 şi 2011.
Împrumuturi de un miliard de euro în 2012
Anul trecut a adus un record în ceea ce priveşte volumul creditelor Prima Casă contractate de către români. Astfel, potrivit datelor publicate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCMM), anul trecut au fost acordate de către stat peste 26.000 de garanţii, ajungându-se la un nivel total de 81.000 de împrumuturi aprobate prin acest program. La finele lunii decembrie 2012, volumul total al împrumuturilor ajunsese la 3,17 miliarde de euro, faţă de nivelul de circa două milioane de euro atins la jumătatea lui decembrie 2011. Cu alte cuvinte, în decurs de un an de zile, românii au contractat împrumuturi în valoare de aproximativ un miliard de euro.
Locuinţele noi, mai puţin de o treime din tranzacţii
La finele anului trecut, reprezentanţii Executivului şi-au anunţat (într-un program de guvernare elaborat de membrii USL pentru perioada 2013-2016) intenţia de a transforma programului Prima Casă în „Noua Casă”, prin care vor putea fi accesate doar locuinţe noi. Oficialii nu au dat însă mai multe detalii despre momentul implementării noilor norme sau despre fondurile care ar urma să fie alocate în acest sens. O asemenea măsură ar putea avea ca efect o scădere sensibilă a volumului de tranzacţii derulate prin intermediul programului, în condiţiile în care mai mult de două treimi din locuinţele achiziţionate cu ajutorul unei garanţii a statului au fost în blocuri vechi.
Citeşte şi alte articole din secţiunea Prima Casă
Bogdan
pai ia-ti acum repede o casa, ce mai astepti? mai ai un an la dispozitie…
Jenica Stan
Programul”Noua Casa” e facut special pt guvernanti,care probabil sunt si dezvoltatori imobiliari. Altfel,nu inteleg rostul acestui program, la care tineretul nu mai are acces. Ganditi-va ce venituri tb sa ai pt a obtine un credit pt o locuinta noua. Cei cu venituri mici sau bugetari,ca si mine, ramanem si fara unica sansa de a contracta un credit pt o locuinta.