În ciuda ieftinirilor semnificative, investitorii interesaţi de acest sector nu cumpără decât proprietăţi foarte bune, la preţuri mai mici decât valoarea de piaţă.
Ca şi celelalte sectoare ale pieţei rezidenţiale, şi segmentul vilelor de lux a resimţit din plin efectele perioadei de recesiune. Acest lucru se vede atât din scăderea volumului de tranzacţii, cât şi din declinul preţurilor consemnat de acest tip de imobile. Potrivit lui Alexandru Boff, account manager în cadrul agenţiei imobiliare Crosspoint, în punctul de vârf al pieţei – atins, în opinia sa, în toamna anului 2007 – o vilă din perioada interbelică situată într-o zonă precum Primăverii sau Dorobanţi s-ar fi vândut cu circa 3.000 de euro pe metru pătrat construit. La această valoare s-ar fi adăugat şi costul terenului, ce se tranzacţiona pe atunci cu aproximativ 3.000-3.500 de euro pe metru pătrat.
Aproape de finele lui 2011 însă, preţurile cerute de proprietari s-au diminuat considerabil. Boff crede că o valoare realistă pentru construcţiile interbelice din aceste zone exclusiviste ale Capitalei ar fi de 1.700 de euro pe metru pătrat construit, în vreme ce terenul ar putea fi evaluat la circa 1.500 de euro pe metru pătrat.
Case vechi şi noi, la mai puţin de 2.000 euro/mp
Deşi unele preţuri se menţin încă la un nivel mai ridicat, piaţa oferă în momentul de faţă şi astfel de oferte. Reprezentantul agenţiei Crosspoint oferă ca exemplu o vilă din 1940, amplasată chiar pe bulevardul Primăverii, la doar câteva minute de mers pe jos faţă de staţia de metrou Charles de Gaulle. Preţul cerut de proprietar este de 1,8 milioane de euro, negociabil, după ce a fost scoasă la vânzare pentru 2,8 milioane de euro, la începutul anului trecut. Construită pe două etaje şi mansardă, casa are o suprafaţă construită de 700 de metri pătraţi (şi una utilă de 600 de metri pătraţi) şi este situată pe un teren de 382 de metri pătraţi. Imobilul dispune de zece camere, trei băi, două balcoane şi o terasă.
La rândul său, George Marcu, directorul agenţiei Green Angels, are la vânzare o vilă în zona Dorobanţi, fostă ambasadă, pe care proprietarii cer 1,89 milioane de euro. Proprietatea a fost construită în 2001 şi are o suprafaţă utilă de 800 de metri pătraţi. Marcu estimează că, în perioada de vârf a pieţei, o astfel de vilă s-ar fi vândut cu uşurinţă la un preţ de aproximativ 3-3,5 milioane de euro.
Investitorii „vânează” doar oportunităţi
Cine este dispus să achiziţioneze astfel de proprietăţi în condiţiile actuale de piaţă? Potenţialii clienţi nu lipsesc, potrivit celor doi brokeri. Boff spune că există două categorii de cumpărători. Cei dintâi – şi cei mai numeroşi – sunt consumatorii finali, care vor să achiziţioneze un imobil pentru folosul propriu. Aceştia sunt interesaţi mai mult de calitatea unei proprietăţi şi sunt dispuşi să plătească chiar şi 2.000 de euro pe metru pătrat construit atunci când găsesc ceva care să fie pe placul lor.
Altfel stau însă lucrurile cu investitorii, care preferă să aştepte ca preţurile să mai scadă. Potrivit lui Marcu, aceştia nu cumpără decât proprietăţi foarte bune, la un preţ mai mic decât nivelul pieţei. „Pentru cei care vor să facă o investiţie, ce depăşeşte 1.500 de euro pe metru pătrat construit reprezintă o problemă”, recunoaşte şi reprezentantul Crosspoint. Această atitudine se explică, parţial cel puţin, prin concentrarea mult mai mare a acestora din urmă asupra randamentului pe care îl pot obţine ulterior din închiriere.
Află de aici mai multe despre cele mai scumpe vile scoase la vânzare în Bucureşti.