Deşi există investitori care „tatonează” piaţa, mulţi preferă să mai aştepte, iar tranzacţiile se concretizează cu greu.
În anii 2006-2008, terenurile din Bucureşti reprezentau una dintre cele mai profitabile investiţii, promiţând profituri substanţiale în caz de revânzare. Cei mai bine de trei ani de recesiune au dus însă, cel puţin pentru moment, la prăbuşirea visului unor câştiguri fabuloase. Mulţi dintre cei care au făcut achiziţii în perioada de boom a pieţei sunt nevoiţi acum să-şi scoată proprietăţile la vânzare cu preţuri mult mai mici. Chiar şi aşa, cumpărătorii nu se înghesuie încă.
Dezvoltatorii de retail şi de birouri, pe baricade
Iulian Dumitru, consultant în cadrul agenţiei Century 21 Decebal, are la vânzare un teren de 15.330 de metri pătraţi în zona Piaţa Presei Libere, în apropiere de Romexpo. Lotul este potrivit pentru o dezvoltare de birouri. Preţul cerut de proprietar, o companie aflată în pragul insolvenţei, este de 750 de euro pe metru pătrat (ceea ce ar duce la un total de 11,5 milioane de euro). Această valoare este cu circa 50% mai mică decât preţul plătit pentru achiziţia proprietăţii în anii de boom, ce se ridica la 1.450 de euro pe metru pătrat.
Dumitru spune că, în momentul de faţă, un preţ real de tranzacţionare pentru această zonă a Bucureştiului ar fi de 500-550 de euro pe metru pătrat. Deşi recunoaşte că există câteva fonduri de investiţii interesate de achiziţia de terenuri în nordul Capitalei, incertitudinile economico-politice îi fac pe aceştia să se menţină încă în expectativă. La modul general, de suprafeţe mari de teren mai sunt interesaţi şi marile lanţuri de retail – aceştia fiind, de altfel, cei mai activi jucători din piaţă în anul ce tocmai s-a încheiat.
Teren pentru ansamblu rezidenţial, la 500 euro/mp
Un oarecare interes există totuşi şi din partea dezvoltatorilor de pe segmentul rezidenţial, chiar dacă aici tranzacţiile se concretizează şi mai greu decât pe celelalte segmente. Costel B. oferă un exemplu în acest sens. El este proprietarul unui teren de 32.000 de metri pătraţi situat pe malul lacului Tei din Capitală (cu vedere la lac). Preţul cerut este de 500 de euro pe metru pătrat (un total de 16 milioane de euro). Oferta a fost scoasă pe piaţă de două luni de zile. Proprietarul a primit telefoane chiar din partea unor dezvoltatori interesaţi de construcţia unor ansambluri rezidenţiale. Chiar dacă o tranzacţie nu s-a concretizat până acum, Costel B. crede că va reuşi să-şi vândă proprietatea anul acesta. Principalul său argument este că terenul are un preţ foarte bun, dat fiind că proprietăţile din zonă se vând acum cu 700-1.000 de euro. Diferenţa faţă de perioada de vârf a pieţei, când un astfel de teren se vindea cu peste 1.500 de euro pe metru pătrat, este încă şi mai semnificativă.
Mai multe oferte de vânzare pentru terenuri poţi vedea aici.