Pe zone, prețurile locuințelor din cele trei mari centre regionale au cunoscut evoluții variate, în unele cazuri fiind consemnate chiar și scăderi.
În consonanță cu tendința de încetinire a ritmului scumpirilor la nivel național, marjele de creștere a prețurilor apartamentelor din marile orașe ale țării s-au situat, per ansamblu, sub pragul de 4% în al doilea trimestru din 2018. Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, așteptările vânzătorilor au evoluat însă diferit în funcție de zonele analizate.
București:
În al doilea pătrar al anului, pretențiile vânzătorilor de apartamente din București s-au majorat cu 2,2%, ajungând la o valoare de 1.280 de euro pe metru pătrat util. Potrivit datelor Analize Imobiliare, majorări importante au avut loc nu doar în zona de nord și în cea centrală a Capitalei, ci și într-unul dintre cartierele mai puțin bine cotate, din zona de sud. Astfel, locuințele din zona Parcul Carol (Cantemir – Mărășești) s-au scumpit cu 6,4% (până la o valoare de 1.580 de euro pe metru pătrat util), acestea fiind urmate de cele din Tei (5%), Pipera (4,5%), Decebal – Calea Călărașilor (3,7%) și Giurgiului (3,6%). Interesant de observat este că cele mai semnificative marje de creștere din Capitală se situează peste cele consemnate în Cluj-Napoca.
Pe de altă parte, Bucureștiul are, în comparație cu orașul de pe Someș, mai multe cartiere în care apartamentele au înregistrat scăderi de preț în cel de-al doilea pătrar al acestui an – de remarcat este și faptul că acestea sunt zone bine cotate, situate fie în nord, fie în partea semicentrală. Cel mai mult, respectiv cu 3,3%, s-au ieftinit locuințele din Herăstrău – Nordului, apoi cele din Ferdinand (cu 1,9%), Vitan Nou (-0,7%), Dristor – Vitan Vechi (-0,6%) și Dorobanți – Floreasca (-0,3%).
Kiseleff – Aviatorilor, peste 2.500 euro/mp
În ciuda variațiilor de preț consemnate în ultimele luni, clasamentul cartierelor cu cele mai scumpe apartamente din București rămâne neschimbat: Kiseleff – Aviatorilor se menține pe prima poziție, cu o valoare medie de listare de 2.580 de euro pe metru pătrat util, la o distanță considerabilă față de zona Herăstrău – Nordului, unde un apartament costă, în medie, 2.410 euro pe metru pătrat util. O asemenea unitate locativă ajunge, pe de altă parte, la 1.990 de euro pe metru pătrat în zona Dorobanți – Floreasca, la 1.870 de euro pe metru pătrat util în Aviației și, respectiv, la 1.720 de euro pe metru pătrat util în Unirii.
Având o ofertă mult mai consistentă de apartamente, Bucureștiul se distinge de centre regionale precum Cluj-Napoca și Timișoara prin faptul că oferă și câteva opțiuni mai accesibile de achiziție – unele cartiere având chiar prețuri de sub 1.000 de euro pe metru pătrat util. Astfel, un apartament poate fi achiziționat cu 940 de euro pe metru pătrat util în Ghencea și Rahova, cu 950 de euro pe metru pătrat în Giulești, cu 1.040 de euro pe metru pătrat în Giurgiului și cu 1.050 de euro pe metru pătrat în Drumul Taberei.
Cluj-Napoca:
Tendința de temperare a scumpirilor este vizibilă inclusiv în Cluj-Napoca – oraș în care apartamentele s-au apreciat într-un ritm alert în ultimii ani, ajungând chiar să le depășească, ca medie de preț, pe cele din București. Trimestrul trecut, capitala Transilvaniei a consemnat una dintre cele mai mici marje de creștere dintre marile orașe, respectiv 1,9%, pretențiile vânzătorilor locali de apartamente ajungând la o valoare de 1.510 euro pe metru pătrat util. Câteva cartiere din orașul de pe Someș au consemnat scumpiri mai mari decât media valabilă la nivel de oraș, însă chiar și acestea au fost mai mici de 5%. Pe primul loc în clasamentul creșterilor de preț se află cartierul Iris, cu un avans de 4,2%, acesta fiind urmat de Plopilor (+3,5%), apoi de zonele Bună Ziua – Europa – Calea Turzii (+3,2%), Mărăști – Între Lacuri – Aurel Vlaicu (+2,3%) și Mănăștur – Borhanci – Câmpului (+2,2%).
Interesant este că, în ultimele trei luni, trei mari zone din Cluj-Napoca au consemnat scăderi ale prețului mediu solicitat de către vânzători. Cel mai semnificativ declin, de 2,9%, a avut loc în arealul Gruia – Dâmbul Rotund – Gară – Bulgaria, unde un apartament costă acum 1.360 de euro pe metru pătrat util. Deprecieri mai ușoare, de 0,7% și, respectiv, 0,1%, au avut loc și în cartierele Zorilor și, respectiv, Baciu. Cele mai mici creșteri de preț au fost înregistrate, pe de altă parte, în Someșeni (0,1%) și Grigorescu (1,7%).
Centru și Plopilor, la egalitate de preț
Clasamentul zonelor cu cele mai mari prețuri din Cluj-Napoca rămâne, per ansamblu, același: cele mai scumpe sunt, în mod firesc, tot apartamentele din zona centrală și ultracentrală (1.720 de euro pe metru pătrat util), însă acestea se situează acum la perfectă egalitate cu locuințele din Plopilor, care au înregistrat un avans important în ultimul trimestru. Pe următoarele locuri se află zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (cu o medie de 1.600 de euro pe metru pătrat util), Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (1.560 de euro pe metru pătrat util), dar și Zorilor (1.540 de euro pe metru pătrat).
La polul opus, cele mai accesibile zone pentru clujeni, având prețuri mai mici de 1.000 de euro pe metru pătrat util, rămân Florești (cu o medie de 850 de euro pe metru pătrat pentru un apartament), dar și Baciu (980 de euro pe metru pătrat). Valori sub media la nivel de oraș mai pot fi găsite și în Someșeni (1.190 de euro pe metru pătrat), Iris (1.330 de euro pe metru pătrat), dar și Gruia – Dâmbul Rotund – Gară – Bulgaria (1.360 de euro pe metru pătrat).
Timișoara:
În al doilea trimestru din 2018, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Timișoara s-a majorat cu 2,4%, până la o valoare de 1.170 de euro pe metru pătrat util. La fel ca în București și Cluj-Napoca, și aici prețurile s-au majorat în majoritatea zonelor analizate. Un avans important, de 5,2%, a avut loc în zona Central – Bălcescu – Take Ionescu – Piața Maria, unde așteptările vânzătorilor au ajuns la 1.260 de euro pe metru pătrat util. În acest răstimp, apartamentele din Circumvalațiunii s-au apreciat cu 4,2%, cele din arealul Bucovina – Simion Bărnuțiu – Gării – Dorobanților – Mircea cel Bătrân cu 3,5%, cele din Girocului – Soarelui – Buziașului cu 2,6%, iar cele din Lipovei – Aradului tot cu 2,6%.
La polul opus, în zona Braytim pretențiile proprietarilor s-au diminuat cu 1,3% în al doilea trimestru al anului, până la o valoare de 1.180 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, cele mai mici creșteri de preț au avut loc în arealul Ultracentral – Medicină – Piața Unirii (1,2%), Torontalului (1,6%), dar și Complex Studențesc – Dacia – Elisabetin – Olimpia-Stadion (1,9%).
Diferențe relativ reduse între cartiere
Este interesant că, spre deosebire de București și Cluj-Napoca, în Timișoara nu există, practic, zone cu o medie de preț mai mică de 1.000 de euro pe metru pătrat pe piața apartamentelor. Aceasta se explică prin diferențele mult mai mici de preț între diferitele zone ale orașului, piața de aici fiind vizibil mai unitară la acest capitol. În momentul de față, majoritatea cartierelor analizate se încadrează între 1.100 și 1.300 de euro pe metru pătrat util; excepția de la regulă o constituie zona Ultracentral – Medicină – Piața Unirii, unde se găsesc, de altfel, cele mai scumpe apartamente, cu o valoare medie de listare de 1.490 de euro pe metru pătrat util.
Altfel, între cartierele cu cele mai scumpe și, respectiv, cu cele mai ieftine apartamente diferența de preț este relativ redusă: exceptând zona ultracentrală, o locuință într-o clădire multifamilială se încadrează între o medie de preț de 1.130 de euro pe metru pătrat util (în Bucovina – Simion Bărnuțiu – Gării – Dorobanților – Mircea cel Bătrân și Șagului-Dâmbovița – Iosefin – Steaua) și una de 1.260 de euro pe metru pătrat util (în Central – Bălcescu – Take Ionescu – Piața Maria).
În august 2018, prețurile apartamentelor au scăzut în Capitală. Dar în rest?
[…] cel mai mare oraș al țării, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au diminuat cu 1,2% luna trecută, de la 1.318 la 1.302 euro pe metru pătrat util. Scăderi au […]
Verti Cal
Zona Torontal e cea mai rafnita din oras acolo se face un sat intreg Verti Cal si va atrage preturile in sus din tot orasul. Clujul e in urma la capitolul filme-divertisment iar la Bucuresti nu se poate parca. Toate cele bune si cumparati acum pentru ca va urma explozia preturilor si la noi ca in Londra.
irina
De Iasi iar ati uitat!