În anumite părți ale orașului apartamentele s-au ieftinit trimestrul trecut, însă în altele s-au scumpit.
În cel de-al treilea trimestru din 2017, Bucureștiul a făcut notă discordantă de la tendința general ascendentă a prețurilor apartamentelor din România. Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, platforma dezvoltată și susținută de Imobiliare.ro, pretențiile vânzătorilor din Capitală s-au diminuat, per ansamblu, cu 1,1%, până la o medie de 1.230 de euro pe metru pătrat util. În opinia lui Dorel Niță, Head of Data & Research în cadrul Imobiliare.ro și Project Manager Analize Imobiliare.ro, este deocamdată prea devreme pentru a trage concluzii pe baza acestei evoluții, întrucât scăderea este relativ mică și ar putea fi temporară; aceasta poate fi înțeleasă ca un efect al epuizării fondurilor Prima Casă, factor în măsură să tempereze entuziasmul bucureștenilor de a se angaja la un contract de creditare imobiliară.
„Cel mai mare impact asupra pieței l-a avut faptul că programul Prima Casă și-a epuizat deja bugetul pentru acest an. Un alt factor care și-a pus amprenta asupra pieței imobiliare este evoluția indicelui ROBOR. La începutul lunii iulie, acesta era la nivelul de 0,87% (la 3 luni) pentru ca la jumătatea lunii septembrie să atingă nivelul de 1%, crescând apoi accelerat până la finalul lunii până la 1,58%.”
Dorel Niță, Head of Data & Research în cadrul Imobiliare.ro și Project Manager Analize Imobiliare.ro
Cotroceni, cel mai mare avans
Un fapt interesant de remarcat este că, în ciuda tendinței generale de scădere a prețurilor din Capitală, în anumite cartiere au avut loc creșteri de preț – și încă importante. Cel mai bun asemenea exemplu este dat de Cotroceni, unde apartamentele s-au apreciat cu 12,8% (până la 1.630 de euro pe metru pătrat util). La o distanță considerabilă în topul scumpirilor se află zona Dacia-Mihai Eminescu (+6,2%), dar și cartierele Giulești (+5,9%), Ștefan cel Mare (+4,2%) și Bucureștii Noi (+4%).
La polul opus, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Ferdinand (-7,9%), Parcul Carol/Cantemir-Mărășești (-5%), dar și în două dintre cel mai bine cotate zore din București, respectiv Dorobanți-Floreasca (unde prețurile s-au diminuat cu 4,1%) și Kiseleff-Aviatorilor (-2,5%). Topul celor mai importante ieftiniri este completat de cartierul Tei, cu un declin de 2,1%.
Apartamente la sub 1.000 euro/mp
În ciuda scăderii consemnate în ultimele trei luni, Kiseleff-Aviatorilor continuă să se situeze în fruntea clasamentului celor mai mari prețuri din București, cu o valoare de 2.600 de euro pe metru pătrat util; această zonă este urmată de Herăstrău-Nordului (2.370 de euro pe metru pătrat util), Dorobanți-Floreasca (1.970 de euro pe metru pătrat util), Aviației (1.750 de euro pe metru pătrat util), dar și Unirii (1.640 de euro pe metru pătrat util).
Pe de altă parte, cele mai ieftine apartamente din Capitală, cu prețuri de până la 1.000 de euro pe metru pătrat util, pot fi găsite în Ghencea (880 de euro pe metru pătrat util), Rahova (890 de euro pe metru pătrat util), Giurgiului (970 de euro pe metru pătrat util), Giulești (1.000 de euro pe metru pătrat util) și Militari (tot 1.000 de euro pe metru pătrat util).
Stanciu
Doresc sa stiu cu cat se vinde un apartament pe mp utili in zona Piata Chibrit.
vullierme
Bonjour !
As vrea sà stiu dacà appartamentele propuse la acepte preterí, au macar un garaj. Merci pentru informatie.
Bella-Maria (Franta)
Mihai
Salut.
Stiri de genul asta, in care insiri intr-o poveste tot felul de date sunt destul de greu de urmarit si in acelasi timp plictisitor. Mai simplu era sa faceti un tabel pe zone cu preturi pe mp, si cu tendinte de crestere sau scadere. Puteti sa adaugati si un grafic, animat chiar. Ma gandesc ca ar fi fost mult mai atractiv ca articol decat cel de mai sus. Multumesc!