Centrele economice şi politice ale lumii au fost în ultimii ani nişte adevărate „oaze de linişte” pentru investitorii aflaţi în căutarea unor plasamente stabile.
Chiar dacă cu ceva întârziere faţă de alte sectoare ale pieţei imobiliare (investiţii, birouri, retail), segmentul rezidenţial dă şi el semne de revenire după perioada de recesiune. Pe plan global, această tendinţă este vizibilă în primul rând pe piaţa proprietăţilor de lux. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Knight Frank la nivel internaţional, în marile oraşe ale lumii, preţurile locuinţelor high-class se înscriu de luni bune pe un trend ascendent, în unele cazuri ele ajungând deja la punctul maxim de dinainte de criză. Astfel, St. Petersburg, Paris (foto) şi Londra sunt metropolele care au atins deja apogeul de dinainte de recesiune în ceea ce priveşte preţurile proprietăţilor rezidenţiale de lux.
Potrivit indicelui calculat de companie, locuinţele din Paris s-au scumpit cu 10% din iunie anul trecut până în iunie anul acesta. Întregul avans a fost înregistrat în a doua jumătate din 2010 însă, preţurile rămânând constante în prima parte a lui 2011. În St. Petersburg, proprietăţile de lux s-au scumpit cu 12,2% în acelaşi interval. În a doua jumătate a anului trecut au avut loc şi scăderi de preţuri, dar în primul semestru din 2011, acestea s-au majorat cu 17,3%. În Londra, locuinţele high-class s-au scumpit cu 8,3% în perioada iunie 2010-iunie 2011. Cel mai mare avans, de 7%, a avut loc în prima parte a acestui an.
Hong-Kong-ul, primul pe lista scumpirilor
Cele trei mari oraşe nu sunt singurele în care au fost consemnate aprecieri semnificative ale locuinţelor de lux. Studiul realizat de Knight Frank arată că indicele preţurilor calculat pentru o serie de metropole ale lumii a crescut cu 6,8% din iunie anul trecut până în aceeaşi perioadă din 2011. La nivel mondial, Hong-Kong-ul ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari scumpiri ale proprietăţilor rezidenţiale high-class, cu un avans de 16,1% la 12 luni. St. Petersburg şi Parisul se situează pe următoarele două locuri, urmate fiind de Beijing (cu un plus de 8,9%) şi Londra. Top zece este completat de Shanghai, Zurich, New York (Manhattan), Moscova şi Singapore. „Marile pieţe rezidenţiale ale lumii au fost nişte „oaze de linişte” pentru investitori în ultimii doi ani, cererea fiind în continuă creştere pentru proprietăţile din Londra, New York şi alte metropole-cheie ale lumii, în contextul în care îngrijorările economice şi geo-politice i-au împins pe aceştia să caute nişte plasamente stabile pentru capitalul lor”, subliniază Liam Bailey, şeful departamentului de cercetare pe segmentul rezidenţial din cadrul Knight Frank. În acest context, discrepanţa dintre proprietăţile rezidenţiale de lux şi cele destinate clasei medii sau chiar low-cost a continuat să se adâncească în ultimii ani.
Creştere la jumătate
În ce măsură scumpirea proprietăţilor de lux se va dovedi o tendinţă de durată rămâne însă de văzut. Pentru moment, ritmul de majorare a preţurilor pe acest segment dă semne clare de încetinire. „Creşterea anuală a preţurilor de pe pieţele de lux ale marilor oraşe a încetinit rapid (de la aproape 14% în trimestrul al doilea din 2010 la de-abia 7% în trimestrul al doilea din 2011)”, observă Bailey. Acesta precizează că, ţinând cont de îngrijorarea legată de evoluţia economiei mondiale, este de aşteptat ca încetinirea creşterii preţurilor pentru locuinţele de lux din marile oraşe să continue şi în perioada următoare.