Preturile locuintelor au scazut cu 3,9%, in T1

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 29 Iunie 2010, Ultima actualizare: 29 Iunie 2010

Preturile de tranzactionare a locuintelor din Romania au scazut in primul trimestru cu 3,9% fata de aceeasi perioada din 2009, in conditiile in care la apartamente reducerea a fost de 3,8%, iar la case de 4,3%, potrivit primului indice imobiliar publicat marti de Institutul National de Statistica, precizeaza Mediafax.

locuinteElaborarea metodologiei de calcul a inceput in anul 2008 in baza unei colaborari intre Institutul National de Statistica (INS), Banca Nationala a Romaniei, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, iar colectarea informatiilor de la birourile notariale a inceput cu luna ianuarie 2009 si se realizeaza de catre INS cu sprijinul camerelor teritoriale ale notarilor publici, se arata intr-un comunicat al institutului.

Indicele masoara evolutia trimestriala a preturilor proprietatilor rezidentiale fata de anul 2009, anul de incepere al anchetei.

Informatiile colectate fac referire la valoarea pe tranzactie autentificata de catre notarii publici.

“In trimestrul unu 2010, fata de anul de baza 2009, s-a inregistrat o scadere a preturilor proprietatilor rezidentiale cu 3,9%.

Scaderea preturilor a fost observata si pe cele doua tipuri de imobile.

La apartamente preturile au scazut cu 3,8% in trimestrul unu 2010 fata de anul 2009, in timp ce la case scaderea a fost de 4,3%“, se mentioneaza in comunicat.

In functie de amplasamentul locuintelor, indicele INS arata ca apartamentele din Bucuresti au inregistrat o scadere a preturilor mai mare, de 5,7%, fata de cele din restul tarii, de 1,6%.

Pe de alta parte, preturile caselor din mediul rural s-au redus in perioada analizata cu 4,26%, iar cele din mediul urban cu 4,33%.

“Obiectivul cercetarii este de a masura evolutia trimestriala a preturilor proprietatilor rezidentiale fata de anul 2009 si nu de a calcula pretul mediu pe metru patrat sau o valoare medie per tranzactie in functie de numarul de camere sau suprafata utila. Datele sunt colectate pe baza unui chestionar electronic cu o periodicitate lunara’, se precizeaza in comunicatul INS.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe