Preturile la locuinte au scazut cu circa 40-50% in ultimii doi ani, insa in continuare orasul este impanzit de anunturi “de vanzare” la balcoanele blocurilor.
Dezvoltatorii sustin ca nu pot sa reduca preturile sub nivelul minim la care s-au inteles cu bancile, care la randul lor spun ca urmaresc interesele deponentilor. In acelasi timp proprietarii de apartamente vechi fac pretul “dupa cum vad pe internet”.
“In cazurile in care bancile au stabilit un pret minim de vanzare, au facut-o ca sa isi protejeze interesele si sa protejeze in ultima instanta interesele deponentilor lor. Practic, se asigura ca pretul de vanzare permite rambursarea creditului si a dobanzii aferente”, spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost.
Multi dintre dezvoltatori spun insa ca deja au scazut preturile pana la limita profitabilitatii.
Constructorii afirma ca in prezent pretul mediu de constructie pentru blocuri de apartamente variaza intre 600 si 1.000 de euro/mp, in timp ce pentru o casa pretul mediu poate ajunge la 300-400 euro/mp, niveluri cu 20-30% mai scazute decat anul trecut.
“Preturile de vanzare ar mai putea sa scada teoretic pentru ca nu au ajuns inca la pretul de cost, care se afla la circa 600-1.000 de euro, inclusiv pretul terenului”, afirma Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).
Articol preluat de pe bloombiz.ro