Preturile din 2008 nu vor mai aparea pe piata imobiliara

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 27 Februarie 2010, Ultima actualizare: 26 Februarie 2010

Piata imobiliara romaneasca va fi caracterizata, in 2010, de mult mai multa prudenta, iar elanul consumist care a fost generat in trecut, inclusiv prin cresterea creditelor ipotecare, va fi mai mic, potrivit analistului imobiliar Radu Zilisteanu.

“Daca este sa vorbim despre criza si ce consecinte va avea asupra jucatorilor de pe piata imobiliara, am putea sa spunem ca nu se vor mai vinde proiecte off-plan, in sensul ca nu se vor mai cumpara sau ca nu se vor mai da avansuri pentru locuinte in faza de proiectare”, a spus Zilisteanu, la TV Ziare.com.

“Acest lucru nu-si vor mai permite decat dezvoltatorii experimentati. Speculatiile vor fi tot mai rare si pantele de crestere si descrestere a preturilor vor fi mult mai line, in functie de cerere si oferta”, a adaugat el.

Piata imobiliara nu va mai atinge nivelul din anii 2007-2008
, iar criza financiara nu a facut decat sa echilibreze acest domeniu, care inregistrase cresteri peste asteptari.

“Este posibil ca, pe anumite segmente, preturile sa mai ajunga la nivelul din 2007. Cred ca pretul de varf a fost in jurul perioadei februarie-martie 2008, iar preturile la imobilele vechi urmau oricum sa ajunga la echilibru, chiar daca nu venea aceasta criza. Criza a grabit acest deznodamant. In ceea ce priveste imobilele vechi, nu cred ca vor mai ajunge sa atinga maximele atinse la inceputul lui 2008”, a precizat Radu Zilisteanu.

Mai mult, in prima jumatate a anului 2010, preturile apartamamentelor, dar si chiriile din zona rezidentiala, ar putea sa cunoasca, in continuare, scaderi.

“Pe ansambul pietei imobiliare, atat vanzarile cat si inchirierile pe rezidential, in prima jumatate a anului acesta, vor mai cunoaste scaderi de preturi. Cei care nu au reusit sa isi vanda imobilele la nivelul de pret dorit, au scos imobilele la inchiriere. In ciuda unei oferte extrem de mari, si in prima jumatate a anului vor mai scadea chiriile”, a adaugat acesta.

In ceea ce priveste tipul celor mai achizionate locuinte, si pe timp de criza, dar si inainte de aceasta, apartamentele cu 2 camere si grasonierele s-au tranzactionat cel mai bine, datorita pretului mai scazut.

Expertul imobiliar sustine ca, pentru moment, nu se recomada efectuarea de tranzactii imobiliare decat daca proprietarul are nevoie foarte mare de bani.

“Este greu de spus…doar daca exista o nevoie acuta de bani si daca o astfel de tranzactie este necesara. In 2009 au avut loc 350.000 de tranzactii de vanzare-cumparare de imobile. Inca se tranzactioneaza, insa la un nivel foarte scazut. Decizia de a vinde sau de a cumpara si-o asuma fiecare. Incercam sa vindem cat mai scump si sa cumparam cat mai ieftin, dar nu este intotdeauna posibil”, a mai spus invitatul TV Ziare.com.

“Prima Casa” nu va resuscita piata imobiliara

Radu Zilisteanu sustine ca nu programul guvernamental “Prima Casa” va influenta piata imobiliara in 2010, ci mai degraba programul privind posibilitatea cumpararii locuintelor ANL.

“S-ar putea ca programul Elenei Udrea cu vanzarea locuintelor ANL sa influenteze Prima Casa, o mare parte din cei 70 de milioane de euro oferiti garantii sa ajunga la finantarea cumpararii de locuinte ANL. Nici in 2009 piata imobiliara nu a fost influentata de programul Prima Casa. Numarul de credite (n.red-pentru Prima Casa) a fost de 7.000-8.000 dintr-un total de 350.000 de tranzactii, deci nu a influentat”, a mai zis analistul imobiliar.

Pentru 2010 vor fi foarte putine proiecte imobiliare care se vor lansa, acest an fiind caracterizat, mai degraba, de continuarea unor lucrari la alte dezvoltari imobiliare care sunt in executie din 2008.

“Investitorii nu isi vor asuma riscuri sumplimentare si inceperea de dezvoltari noi este din ce in ce mai rara.
Sa nu uitam ca multi dezvoltatori au pe stoc multe locuinte si atitudinea lor a fost diferentiata. Daca unii au scazut din pret, altii au prefera promotiile, gen oferire cadouri precum mobila pentru bucatarie, loc de parcare gratuit sau vanzarea in rate.

Alti dezvoltatori au avut probleme cu bancile care au finantat afacerea, in sensul ca unele banci comerciale nu au permis dezvoltatorilor sa scada preturile sub un anumit nivel care nu ar mai fi permis rambursarea datoriior catre banca, in termenii stabiliti in contract”, a mai spus invitatul TV Ziare.com.

Piata spatiilor comerciale si cea a terenurilor, afectate de criza

Criza financiara nu a lovit puternic numai pe piata rezidentiala, ci si pe piata spatiilor comerciale si pe piata terenurilor.

“Pe Calea Victoriei spatiile sunt goale, cei ce aveau magazine acolo s-au mutat in mall-uri. Chiar ieri(n.red-joi) s-a dat in folosinta Sun Plaza, unde sunt 80.000 mp. Cei care aveau magazine au hotarat sa se mute acolo. Piata spatiilor comerciale a fost puternic afectata de criza, pentru ca afacerile nu au mai mers ca in anii anteriori”, a declarat Zilisteanu.

Si piata terenurilor a evoluat in tonul pietei imobiliare si, avand in vedere ca dezvoltarile imobiliare au fost foarte putine, tranzactiile cu terenuri au avut de suferit.

“Nu s-au mai tranzactionat terenuri in orase, si ma refer la apetenta celor care au vrut sa isi cumpere teren si sa isi construiasca o casa, dar nici terenuri agricole, care aveau potential de crestere si care aproape ca nu s-au mai tranzactionat”, a precizat specialistul.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe