Prețurile caselor, încotro? Răsturnare de situație în T1 2017!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 6 Aprilie 2017, Ultima actualizare: 10 Aprilie 2017

O privire aruncată asupra marilor orașe ale țării relevă un interesant „schimb de roluri”.

Indiferent că vrei să vinzi sau să cumperi o locuință, cu siguranță că vrei să fii la curent cu evoluția prețurilor. Datele Imobiliare.ro arată că, în primul trimestru din 2017, apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național (noi și vechi) au continuat să se scumpească, însă într-o măsură mai redusă comparativ cu perioada similară a anului trecut – când piața era sub influența discuțiilor despre legea dării în plată.

Preturile caselor, rasturnare de situatie in T1 2017

După un avans de 1,1% consemnat în martie, de la 1.080 la 1.092 de euro pe metru pătrat, prețul mediu solicitat de vânzători s-a majorat, per ansamblu, cu 4% în primele trei luni ale acestui an (pornind de la nivelul de 1.050 de euro pe metru pătrat valabil la sfârșitul lui 2016). Spre comparație, în aceeași perioadă a anului precedent avea loc un avans de 6,5%. Cu o singură excepție, tendința de temperare a ritmului de creștere a prețurilor se resimte în toate marile centre regionale monitorizate de Indicele Imobiliare.ro. În mod interesant însă, aceasta se manifestă cel mai pregnant în Cluj-Napoca – oraș ce a ocupat în anii trecuți primul loc în clasamentul scumpirilor pe orașe, având acum cel mai mare preț mediu cerut pentru un apartament; aici, prețurile locuințelor aproape că au stagnat.

București:

Locuințele din Capitală s-au apreciat cu 1,4% în ultima lună (de la 1.159 la 1.175 de euro pe metru pătrat util). Suma medie cerută pentru un apartament vechi a rămas constantă, la 1.112 euro pe metru pătrat, însă unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au scumpit cu 3%, de la 1.189 la 1.225 de euro pe metru pătrat. În primul trimestru din 2017 pretențiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 3% (de la o medie de 1.141 de euro pe metru pătrat valabilă la finele anului trecut), în vreme ce, în perioada similară din 2016 avea loc o creștere de 3,3%.

Brașov:

În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele Imobiliare.ro relevă un avans de 0,8% în prima lună de primăvară, de la 918 la 925 de euro pe metru pătrat; valoarea medie de listare a apartamentelor din blocurile vechi a crescut cu 1,3% (de la 918 la 930 de euro pe metru pătrat), însă cele noi s-au ieftinit cu 0,5% (de la 917 la 912 euro pe metru pătrat). În primul trimestru al anului, așteptările proprietarilor brașoveni au crescut, per ansamblu, cu 2,8% (de la nivelul de 900 de euro pe metru pătrat atins la sfârșitul lui 2016) – asta în condițiile în care, în intervalul similar din 2016, era consemnat un plus de 4,6%.

Cluj-Napoca:

În martie, prețul solicitat de vânzătorii din orașul de pe Someș s-a majorat cu doar 0,1%, de la 1.259 la 1.260 de euro pe metru pătrat; pe segmentul apartamentelor vechi a avut loc o creștere ușoară, în valoare de 0,2% (de la 1.312 la 1.315 euro pe metru pătrat), însă cele noi au cunoscut un avans de 1,7% (de la 1.176 la 1.196 de euro pe metru pătrat). În mod interesant, marja de scumpire consemnată pe parcursul primului trimestru pe piața clujeană se situează la doar 1% (pornind de la o valoare de 1.247 de euro pe metru pătrat), ceea ce reprezintă o diferență semnificativă față de saltul de 7,2% înregistrat în perioada similară din 2016.

Constanța:

În orașul de la malul mării, prețul mediu solicitat pentru apartament, indiferent de perioada de construcție, a crescut în martie cu 0,1%, de la 991 la 992 de euro pe metru pătrat util. Locuințele vechi s-au apreciat cu 0,5% (de la 987 la 992 de euro pe metru pătrat), însă cele noi s-au ieftinit cu 1,1% (de la 1.004 la 993 de euro pe metru pătrat). Marja de scumpire înregistrată în primul trimestru al acestui an se situează, astfel, la circa 2% (de la 973 de euro pe metru pătrat) – față de un plus de 3,2% atins în perioada smilară din 2016.

Iași:

În capitala Moldovei, un avans de 3,3% a avut loc doar în luna martie, de la 885 la 914 euro pe metru pătrat. Dacă locuințele vechi au consemnat o variație de doar 0,1% în ultimele 31 de zile (de la 884 la 885 de euro pe metru pătrat), prețurile celor noi au „sărit” cu 5,2% (de la 885 la 931 de euro pe metru pătrat); de subliniat este însă faptul că, în ciuda acestei creșteri semnificative, apartamentele din cea din urmă categorie sunt cu doar 0,6% mai scumpe decât în urmă cu 12 luni.

Pe parcursul primului trimestru din 2017, apartamentele din Iași s-au scumpit, per ansamblu, cu 7% (de la o valoare de 854 de euro pe metru pătrat valabilă la finele lui 2016), situându-se astfel în fruntea clasamentului scumpirilor consemnate în marile orașe analizate. În condițiile în care, în perioada similară a anului trecut avea loc o creștere de 5,4%, Iașiul reprezintă, așadar, singura excepție de la regulă în ceea ce privește temperarea ritmului de majorare a prețurilor. Acest fapt poate fi explicat printr-o tendință de aliniere cu celelalte mari orașe, față de care s-a situat până acum la o distanță considerabilă – la sfârșitul lui 2016, spre exemplu, capitala Moldovei era singura în care Indicele Imobiliare.ro se situa încă sub valoarea de 900 de euro pe metru pătrat.

Timișoara:

În martie, suma medie solicitată pentru un apartament (nou sau vechi) din orașul de pe Bega s-a majorat cu 2,5%, de la 1.039 la 1.065 de euro pe metru pătrat. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2,5% (de la 1.041 la 1.067 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 2,3% (de la 1.035 la 1.059 de euro pe metru pătrat). În primele trei luni ale anului, prețurile din Timișoara au crescut, cumulat, cu 3,7% (de la 1.027 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui 2016); spre comparație, în perioada similară a anului trecut era consemnat un plus de 5,3%.

Părerile cititorilor
5 păreri
  • clau

    Situatia Aradului pe cand ?

  • Viorica

    Cred ca numai craiovenii se plang de lipsa informatiilor despre Craiova! 🙂
    In statistica imobiliara nu intra criteriu de “capital regionala” sau altceva de genul asta… Clujul si-a castigat renumele in domeniul imobiliar datorita eficientei edililor de atragere a interesului care sa zic asa “invarte roata”! Ceilalti, stau in espectativa si se uita cum imobilul lui mai mare si mai frumos e mai ieftin ca la vecini pt ca pur si simplu nu are cautare!
    Cine ofera locuri de munca si vizeaza industrii bine platite are si tranzactii imobiliare si bani la buget, etc!

  • Mandy

    Casele de țară nu au trecere. Întrevedeți vreo schimbare?

  • DELTA FORCE

    Pai de ce sa se scumpeasca, ce, le face cu aur? Ce le tot face mai ales ca acum vreau sa cumpar cu Prima Casa. Cum putem noi tinerii sa ne facem un viitor cand astia nu îti dau nici o sansa? Nu-i mai satura DUMNEZEU! DACA VA FI VREUN CUTREMUR MARE CA ÎN 77 ATUNCI VOM VEDEA CU ADEVARAT CINE A FACUT CE TREBUIE SI CINE NU! Sa ne fereasca DUMNEZEU, AMIN!

  • Rita

    Am o intrebare, Craiova exista in tara asta? Niciodata nu scrieti nimuc despre Craiova. Nu va mai ies calculele sau pur si simplu ignorati aceasta zona? Cum stiu sigur ca face parte din Romania si este unul dintre orasele MARI si IMPORTANTE intreb de ce NU si CRAIOVA?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe