Prețurile apartamentelor ȘI caselor: cu o treime sub nivelul de acum 10 ani

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 17 Ianuarie 2018, Ultima actualizare: 17 Ianuarie 2018

Ritmul de creștere consemnat anul trecut a fost mai mic decât cel din 2016.

Pe parcursul lui 2017, pretențiile vânzătorilor de locuințe din România – atât apartamente, cât și case – și-au menținut tendința de creștere. Potrivit raportului de piață trimestrial publicat de Analize Imobiliare, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro, proprietățile rezidențiale sunt, per ansamblu, cu 9,1% mai scumpe față de anul precedent. De menționat este însă că această cifră marchează o tendință de încetinire a ritmului scumpirilor pe piața rezidențială locală comparativ cu 2016, când a fost consemnat un avans de 12,4%. Deși au recuperat o bună parte din declinul consemnat în perioada de recesiune economică, locuințele autohtone sunt, în medie, cu 31,5% mai ieftine decât în urmă cu 10 ani (T4 2007).

preturile apartamentelor si caselor cu o treime mai mici decat acum 10 ani

Creșteri mai accentuate în orașele mai mici

Ultimul pătrar din 2017 reflectă, chiar dacă într-o măsură mai redusă față de începutul anului, această tendință generală de creștere: indicele prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale a consemnat în perioada menționată un avans de 1,9%. În spatele acestei cifre se ascunde o evoluție destul de neuniformă în Capitală față de restul țării, dar și în funcție de sectorul de piață analizat. Mai exact, apartamentele din București s-au apreciat ușor, cu doar 0,6%, în vreme ce, în restul țării, pe acest segment a avut loc un avans de 3,3%. Foarte interesant este cursul prețurilor caselor (și vilelor), care în Capitală s-au ieftinit cu 2,2%, dar în rest s-au apreciat cu 8,5%.

Pe segmentul apartamentelor, topul celor mai semnificative scumpiri consemnate în ultimul trimestru din 2017 este format în mod exclusiv din orașe mai mici, unde și prețurile sunt mai reduse: pe primul loc se situează Zalăul, cu un plus de 7%, urmat de Sfântu Gheorghe (+6,7%), Târgu Jiu (+6,5%), Sibiu (+6,2%), Râmnicu Vâlcea (+6,1%) și Buzău (+5%). Pe de altă parte, acest tip de locuințe s-au ieftinit în trei reședințe de județ, respectiv Suceava (-3,5%), Miercurea-Ciuc (-1,8%) și Giurgiu (-0,3%); creșteri reduse, de sub 1%, au avut loc în Bacău (+0,7%), Alexandria (+0,7%) și Timișoara (+0,9%).

Creștere anuală record în Cluj-Napoca

Raportat la anul anterior, capitala Transilvaniei se distinge prin creșterea-record față de trimestrul al patrulea din 2016, respectiv 18,9%; acest salt poate fi pus pe seama cererii ridicate de locuințe din partea investitorilor de pe piața locală și, în mod implicit, a numeroaselor achiziții cu bani gheață derulate de aceștia. La polul opus, cel mai mic avans anual al prețurilor apartamentelor, respectiv 7,7%, a fost consemnat în Capitală – precauția mai accentuată a vânzătorilor bucureșteni poate fi explicată prin faptul că cel mai mare oraș al țării a fost, în trecut, cel mai afectat atât de scumpirile din perioada de boom, cât și de ieftinirile din timpul recesiunii. În celelalte mari centre regionale, prețurile solicitate de către vânzători sunt, comparativ cu ultimul trimestru din 2016, mai mari cu 8,6% (în Iași), cu 9,4% (în Timișoara și Brașov) și, respectiv, cu 11,3% (în Constanța).

Cele mai scumpe vs. cele mai ieftine apartamente

În momentul de față, cele mai scumpe locuințe se găsesc, potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, în marile centre regionale deja menționate: Cluj-Napoca (1.460 de euro pe metru pătrat util), București (1.250 de euro pe metru pătrat util), Timișoara (1.120 de euro pe metru pătrat util), Constanța (1.070 de euro pe metru pătrat util) și Brașov (1.000 euro pe metru pătrat util). Acestora cinci, în care valoarea medie de listare pentru un apartament este de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util, li se adaugă și Craiova, unde o asemenea unitate locativă poate fi achiziționată cu 1.050 de euro pe metru pătrat util. Lista orașelor cu cele mai scumpe apartamente este completată de Iași, unde așteptările vânzătorilor rămân sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat – la 950 de euro pe metru pătrat, mai exact.

Pe de altă parte, clasamentul orașelor cu cele mai accesibile locuințe din România a rămas, în esență, neschimbat față de trimestrul anterior (cu o singură excepție, în toate aceste reședințe de județ au fost consemnate scumpiri în ultimul sfert al anului). În fruntea acestuia se află orașele Reșița și Giurgiu (cu o medie de 460 de euro pe metru pătrat util), apoi Drobeta Turnu-Severin (530 de euro pe metru pătrat util), Alexandria (540 de euro pe metru pătrat util), Târgoviște (570 de euro pe metru pătrat util) și Călărași (580 de euro pe metru pătrat util).

Părerile cititorilor
5 păreri
  • Prețurile locuințelor din România "dansează" în jurul nivelului de alertă

    […] în perioada de recesiune economică, locuințele autohtone erau, la sfârșitul anului trecut, cu 31,5% mai ieftine decât în urmă cu 10 ani (T4 […]

  • ovi

    Pentru Eugen Chis:

    Ba sa stii ca sunt chiar la fel (uneori peste). Diferenta e ca de data asta bula formata e in nebunia cu ‘apartamentele noi’. Daca petreci o jumatate de ora si cauti articole/si sau stiri din 2007-2008 o sa vezi ca 3 camere se vindeau la Nerva Traian de exemplu cu 130.000-150.000 de euro. Daca te uiti pe site-ul asta acum, preturile sunt la fel.
    Singura diferenta e ca leul s-a depreciat cu (aproape) 40% ceea ce ne zice ca de fapt preturile sunt cu mult mai sus ca in 2007.

  • ciuchita tavi

    trendul de crestere lenta este asteptat sa revina!!

  • Eugen Chis

    Chiar daca preturile au crescut in ultima perioada de timp nu au atins apogeul din 2007.
    Pot face o predictie sumbra pentru viitor si pot spune ca peste 2-3 ani preturile vor scadea in medie cu 25-30% la nivel national!
    In calitate de General Manager, avand la indemana statisticile interne putem sa anticipam declinul preturilor pentru viitorul apropriat.
    Aceste discutii le avem periodic la intalnirile de la Clubul Profesionistilor in Imobiliare.

  • zava

    “Deși au recuperat o bună parte din declinul consemnat în perioada de recesiune economică, locuințele autohtone sunt, în medie, cu 31,5% mai ieftine decât în urmă cu 10 ani (T4 2007).”

    Deci, la cursul de atunci sunt cu 10% mai scumpe.
    Ce pretenții să mai ai…

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
1 din 3 chiriași renunță la contract pentru un preț mai bun. Câți bani vor românii să dea pe chirie? – SONDAJE+GRAFICE

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat...

citește mai departe
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe