Prețurile apartamentelor în mai 2020: scăderi versus creșteri în marile orașe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 4 Iunie 2020, Ultima actualizare: 09 Iunie 2020

Tendința descendentă resimțită la nivel național a fost mai redusă decât cea din aprilie, însă aceasta s-a făcut simțită, moderat, în mai multe centre regionale.

În contextul situației create de răspândirea COVID-19, Indicele Imobiliare.ro relevă că în luna mai a avut loc, la nivel național, o scădere moderată, de 1,4%, a prețurilor solicitate pe segmentul apartamentelor, după un recul de 1,7% consemnat în luna aprilie; prețul mediu solicitat pentru o asemenea unitate locativă, indiferent de anul de construcție, a ajuns, astfel, la 1.348 de euro pe metru pătrat util (față de 1.367 de euro pe metru pătrat la finele lunii anterioare). Spre deosebire de aprilie, când tendința descendentă a prețurilor s-a făcut simțită doar în Constanța, de data aceasta patru dintre cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro au consemnat scăderi – iar orașul de la malul mării nu s-a numărat printre acestea. De remarcat este că ieftiniri au avut loc atât pe piața rezidențială nouă, cât și pe cea veche.

Citește și:
Prețurile apartamentelor în luna aprilie: dintre marile orașe, doar Constanța a avut o evoluție general descendentă

Prețurile apartamentelor în luna martie: efectele COVID-19 nu se resimt tranșant în marile orașe

București:

În Capitală, avansul consemnat în luna aprilie a fost, practic, compensat pe parcursul lui mai: apartamentele scoase la vânzare s-au ieftinit (tot) cu 2%, ajungând la o medie de 1.394 de euro pe metru pătrat util (de la un nivel de 1.423 de euro pe metru pătrat). Spre deosebire de a doua lună de primăvară, așteptările vânzătorilor bucureșteni s-au diminuat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au ieftinit, astfel, cu 2,6% (de la 1.382 la 1.346 de euro pe metru pătrat), iar cele nou-construite cu 1,7% (de la 1.451 la 1.427 de euro pe metru pătrat util).

Brașov:

După avansul de 1,8% din aprilie, Indicele Imobiliare.ro relevă, pentru orașul de la poalele Tâmpei, o scădere ușoară în luna mai, mai exact -0,3%, de la 1.219 la 1.215 euro pe metru pătrat util. Spre deosebire de luna anterioară, apartamentele vechi s-au apreciat, în acest răstimp, cu 1,6%, de la 1.180 la 1.199 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, însă, locuințele nou-construite din Brașov s-au ieftinit cu 2,6%, de la 1.278 la 1.245 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca:

Și pretențiile vânzătorilor de apartamente din orașul de pe Someș s-au înscris pe o traiectorie descendentă în mai: acestea au consemnat, per ansamblu, un recul de 2,1% (după un avans de 1,5% în luna anterioară), de la o medie de 1.854 de euro pe metru pătrat util, la 1.815 euro pe metru pătrat. Scăderi au avut loc pe ambele segmente ale pieței clujene: locuințele vechi s-au depreciat, însă, mai puțin, anume cu 0,4% (de la 1.804 la 1.796 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi, cu 2,9% (de la 1.882 la 1.828 de euro pe metru pătrat).

Constanța:

Spre deosebire de luna aprilie, când s-au diminuat cu 1,4%, apartamentele disponibile spre vânzare în orașul de la malul mării s-au apreciat cu 0,7% în ultima lună de primăvară, de la 1.229 la 1.237 de euro pe metru pătrat util. Pe cele două segmente de piață analizate au fost consemnate evoluții diferite: apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,4% (de la 1.235 la 1.230 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au consemnat, dimpotrivă, un avans de 2,5% (ajungând să coste 1.250 de euro pe metru pătrat, față de 1.220 de euro pe metru pătrat).

Iași:

Capitala Moldovei este, după Constanța, cel de-al doilea centru regional în care Indicele Imobiliare.ro a consemnat o evoluție pozitivă luna trecută: aici este vorba, însă, despre un avans de doar 0,2%, de la 1.063 la 1.065 de euro pe metru pătrat util (după o creștere de 2,5% în aprilie). În ultimele 31 de zile, locuințele din blocurile vechi ale Iașiului s-au apreciat cu 0,7%, de la 1.079 la 1.087 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, au consemnat o scădere de 0,2%, de la 1.055 la 1.053 de euro pe metru pătrat util.

Timișoara:

După o creștere de 1,1% în aprilie, suma medie solicitată pentru un apartament în orașul de pe Bega s-a diminuat, în mai, cu 1,9%, de la 1.325 la 1.300 de euro pe metru pătrat util. Cu 1,9% s-au ieftinit, în perioada analizată, apartamentele vechi, care au ajuns să coste 1.306 euro pe metru pătrat (față de 1.331 de euro pe metru pătrat în luna anterioară). Totodată, locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat un recul de 1%, de la 1.296 la 1.283 de euro pe metru pătrat util.

Părerile cititorilor
4 păreri
  • Dorinel

    Ceva e sa spui ca ceri o suma, si alta este realitatea daca gasesti cumparator la pretul acela. Mai realist ar fi daca realizati o statistica bazata pe vanzari si pretul de vanzare… altfel riscam sa manipulam aiurea si cei ce vand sa fie rupti de realitate in raport cu pretul real. O piata dinamica este una informata si bine pusa la punct pentru a da randament maxim. Daca tinem pretul sus riscam ca mai tarziu sa pierdem si mai mult. Sa fim realisti, la ce pierderi sunt in economia si buzunarul romanului, si la ce scepticism si nesiguranta are el acum in ziua de maine, haideti sa dam drumul la treaba. Si sa fim realisti sa cerem cat merita, sa lasam tredul, ca deja trendul nu mai are nicio baza in realitatea sumbra a zilei de azi…

  • Oana Kis

    Deja când spui cea mai mare criză economică din ultimul secol, e clar că folosești niște surse de informare greșită. Când vorbești de o criză economică și o evaluezi înainte ca ea să înceapă, este ca și cum ai prezice sfârșitul lumii. Vom discuta peste 1-2 ani dacă a fost mare sau nu, după ce trece, nu înainte să înceapă.

  • Robert

    Timid, mai discret la început, cum a fost și în 2008. Marea prăbușelniță urmează abia la anul când trendul descendent va accelera pe fondul propagării în lanț a efectelor celei mai mari crize economice din ultimul secol.

  • Tendința pieței imobiliare în pandemiei. Unde au scăzut prețurile apartamentelor –

    […] conform analizei realizate de imobiliare.ro, la nivel național a avut loc o scădere moderată de 1,4% a prețurilor solicitate pe segmentul […]

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Retrospectivă Imobiliare.ro: Cinci tendințe care au dominat piața rezidențială și ce anticipează experții pentru 2025

Anul 2024 a fost unul bun pentru piața rezidențială, evoluția sa pozitivă fiind susținută inclusiv de condițiile mai atractive de accesare a creditelor ipotecare în comparație cu 2023. Cererea...

citește mai departe
Craiova, Sibiu și Oradea, prețuri în creștere în 2024. Cât plătesc cumpărătorii pentru un apartament?

Majorări considerabile ale prețurilor au putut fi observate în 2024 pe unele dintre piețe imobiliare secundare. În Craiova și în Sibiu, de exemplu, apartamentele sunt la începutul lui decembrie...

citește mai departe
Cât costă apartamentele vechi din marile orașe înainte de Crăciun? Scumpiri accelerate în Brașov- HARTĂ

Dacă analizăm segmentul vechi al pieței rezidențiale, putem spune că locuințele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an în Brașov. Discutăm despre un avans cu 20%, potrivit Indicelui...

citește mai departe
Cât costă apartamentele noi din marile orașe la final de an? leșenii au acces la cele mai ieftine locuințe – HARTĂ

Cumpărătorii care vor să se mute în casă nouă în decembrie trebuie să se aștepte să achite, în medie, 3.114 de euro/mp util pe apartamentele din Cluj-Napoca finalizate începând...

citește mai departe
Clujenii iau cele mai mari credite ipotecare. Timișenii și constănțenii au cele mai mici rate. Cât plătesc rată noii proprietari în funcție de oraș?

Clujenii accesează creditele ipotecare cu cea mai mare valoare, dar plătesc și cele mai mari prețuri pentru a face o achiziție imobiliară. La polul opus se află constănțenii care...

citește mai departe