Scăderi au mai avut loc și în alte centre regionale, însă doar pe câte un segment de piață (în majoritatea cazurilor, cel vechi), fără a afecta cursul general al lucrurilor.
Pe fondul măsurilor luate de autorități în contextul epidemiei declanșate de COVID-19, la nivel național s-a simțit, în luna aprilie, o tendință de scădere a prețurilor apartamentelor. Astfel, după un avans de 1,8% în martie, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, în ultimele 30 de zile, un recul de 1,7% în întreaga țară, de la 1.391 de euro pe metru pătrat util, la 1.367 de euro pe metru pătrat. Această tendință generală de scădere nu a fost valabilă, însă, și în marile orașe, unde, în cele mai multe cazuri, valoarea medie a unui apartament s-a majorat față de martie (în ciuda unor scăderi consemnate pe câte un segment de piață, adesea cel vechi).
„În rândul marilor orașe, Constanța reprezintă excepția de la regulă: aici, prețurile solicitate de către vânzători s-au diminuat pe ambele segmente de piață analizate, astfel că și evoluția generală la nivel de oraș a fost una descendentă. În celelalte orașe, se observă un trend de scădere doar pe segmentul vechi, segment unde oferta suferă. În aprilie, au fost scoase la vânzare cu 46% mai puține apartamente vechi. De remarcat este că pragul de jos al cererii a fost atins în a doua săptămână din aprilie, moment în care numărul cumpărătorilor a reînceput să crească. Săptămâna trecută au fost cu 14% mai mulți cumpărători activi decât în săptămâna anterioară.”
Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro
Citește și:
Prețurile apartamentelor în luna martie: efectele COVID-19 nu se resimt tranșant în marile orașe
București:
După un minus de 3,4% în martie, apartamentele disponibile spre vânzare în Capitală au înregistrat, în aprilie, un avans de 2%, de la o medie de 1.395 de euro pe metru pătrat util, la 1.423 de euro pe metru pătrat. Spre deosebire de luna anterioară, așteptările vânzătorilor s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,9%, de la 1.369 la 1.382 de euro pe metru pătrat; după scăderea de 5,8% din martie, unitățile locative nou-construite au consemnat, pe de altă parte, un avans de 2,5%, de la 1.416 la 1.451 de euro pe metru pătrat util.
Brașov:
În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele Imobiliare.ro relevă, pentru luna aprilie, o creștere de 1,8%, de la 1.198 la 1.219 euro pe metru pătrat util. În ciuda avansului general, apartamentele vechi s-au depreciat, în acest răstimp, cu 0,4%, de la 1.185 la 1.180 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, o locuință într-unul dintre ansamblurile rezidențiale nou-construite din Brașov a ajuns la o valoare medie de listare de 1.278 de euro pe metru pătrat.
Cluj-Napoca:
În luna aprilie, pretențiile vânzătorilor de apartamente din capitala Transilvaniei s-au majorat, per ansamblu, cu 1,5%, de la o medie de 1.826 de euro pe metru pătrat util, la 1.854 de euro pe metru pătrat. Prețurile nu au avut o tendință ascendentă pe ambele segmente de piață clujene: locuințele vechi s-au depreciat cu 0,9% (de la 1.820 la 1.804 euro pe metru pătrat util), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au apreciat cu 2,8% (de la 1.831 la 1.882 de euro pe metru pătrat).
Citește și: Piața rezidențială în primul trimestru din 2020: prețurile, cererea, oferta și tranzacțiile
Constanța:
Orașul de la malul mării este singurul dintre marile centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro în care apartamentele disponibile spre vânzare au consemnat, per ansamblu, o scădere luna trecută: este vorba despre un minus de 1,4%, de la 1.247 la 1.229 de euro pe metru pătrat util. Evoluții negative au fost consemnate pe ambele segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au depreciat cu 0,5% (de la 1.241 la 1.235 de euro pe metru pătrat), iar unitățile locative nou-construite cu 2,9% (ajungând să coste 1.220 de euro pe metru pătrat, față de 1.256 de euro pe metru pătrat la finele lui martie).
Iași:
În capitala Moldovei, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, per ansamblu, un avans de 2,5% în aprilie, de la 1.037 la 1.063 de euro pe metru pătrat util. În ultimele 30 de zile, locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,5%, de la 1.074 la 1.079 de euro pe metru pătrat. După un recul de 3% consemnat pe parcursul lui martie, apartamentele nou-construite s-au apreciat, pe de altă parte, cu 4,6%, ajungând la o medie de 1.055 de euro pe metru pătrat util (față de 1.009 euro pe metru pătrat util la finele lunii anterioare).
Timișoara:
În orașul de pe Bega, suma medie solicitată pentru un apartament, indiferent de anul de construcție, s-a majorat cu 1,1% pe parcursul lui aprilie, cifrându-se acum la 1.325 de euro pe metru pătrat util, față de 1.310 euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi de pe piața timișoreană s-au apreciat, în perioada analizată, cu 1,1%, de la 1.316 la 1.331 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, pe de altă parte, au cunoscut un avans mai ușor, de 0,2% mai exact, de la 1.294 la 1.296 de euro pe metru pătrat util.
Studiu Imobiliare.ro: 98% dintre proprietarii de imobile sunt gata să facă vizionări în urma relaxării restricțiilor de circulație. Folosirea echipamentelor de protecție, o condiție esențială -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert
[…] Citește și: Prețurile apartamentelor în luna aprilie: dintre marile orașe, doar Constanța a avut o evoluție… […]
Boby
Preturile la apartamentele noi va scadea sub 1000€ pe metrul patrat, cele vechi vor scadea mai putin datorită locatiei. In general mai toate sunt centrale. Una peste alta media va fi 700-800 € metrul patrat.
Glavan Adrian
Numai păreri avizate pe aici, părerea mea este că dezvoltatorii o sa de-a casele gratis și ceva in plus -mobila , electrocasnice, mașină , bani de concediu că ei au destul oricum.
Coman Laurentiu Dan
Piata imobiliara se prabuseste. Nu o sa mai existe preturi in Romania ca si in New York, Londra, etc. Suntem in plina criza, vedem la iarna.
florin
Realitatea din piata este cu totul alta. Pretul poate sa ramana cat vrea fiecare, numai ca cererea de apartamente sau case a fost ZERO. Singurele vanzari inregistrate de birourile notarialae au fost cele care aveau in spate antecontracte. Aceasta piata se va schimba radical dupa aceasta pandemie.
catalindnl
Prețul se negociază în funcție de proprietate, zonă, vechime, îmbunătățiri. Urmează câțiva ani de recesiune, prețurile o să scadă la proprietățile vechi undeva la 3-400 euro/mp, iar la proprietățile noi se ajunge la un preț mediu de 6-700 euro.. Specula cu proprietățile la care prețul de vânzare dat de agențiile imobiliare care au un comision de 2-3% din preț o să dispară curând. Statul ar trebui să intervină cu obligația vânzătorilor de a avea un raport de expertiză imobiliară inclusiv evaluare tehnică pentru a elimina păcălirea cumpărătorilor cu proprietăți rujate și fardate și scoase la prețuri de lux.
TeluNataru
Eh, vine doar cea mai mare criza economica de la marea depresiune din 1929-1933, cum sa scada vreun pret la apartamentele din Romania?
Miler Călin
Foarte tare. La început, nu va scădea deloc, dimpotrivă, va creste, mai apoi, va scădea, dacă va scădea, numai la imobilele vechi, acum a scăzut dar în special la imobilele vechi, hai fie și la unele noi. De fapt, se poate vedea din chirii evoluția reala. În cel mult 6 luni scăderea va fi dramatica. Sunt tare curios cât este adaosul la 1400 euro/mp la un bloc cu 10 etaje? Oricum, în 6, maxim 10 luni voi primi răspunsul, când apartamentele se vor vinde la preturile reale. Sau poate chiar sub prețul de constructie.
Chelărescu Daniel
NU CRED CA, ACEST ARTICOL REPREZINTA ADEVARUL! IN PRIMUL RAND, AS VREA SA VAD NUMARUL DE NOI TRANZACTII, NU CELE CARE AU FOST INCHEIATE ANTERIOR SI ACUM DEFINITIVATE. ACESTE ARTICOLE DE PRESĂ SUNT SCRISE DE CEI CARE VOR SA VANDA, IN SPECIAL DE AGENȚII IMOBILIARI. DE CE NU SCRIE NIMENI CA BĂNCILE AU OPRIT CREDITAREA IN PROPORȚIE DE 90 % !? DECI, DE UNDE BANI?
Catalin
Dezvoltatorii sunt subiectivi, isi apara preturile actuale. Dupa criza medicala va urma criza bugetara, piata este sensibila, daca isi vor pierde jobul 100.000-200.000 de oameni preturile se vor duce la vale rau, cei care au construit pe credite vor fii nevoiti sa vanda cat mai repede, oricum lucreaza cu marja de profit mare in acest sector ! Luati adevaratele sondaje in care oamenii se asteapta la o scadere de 20-30% si vor fi reticienti in as cumpara o locuinta daca preturile nu vor scadea!
Calin
Sunt curios in următoarele 6 luni cu ce cifre o sa mai veniti.
Fiind cererea de cumpărare la un nivel minim fata de ultimii 10 ani .
Mihai
Apartamentele noi sunt deja vândute cu luni și chiar 1 an înainte, iar prețul e negociat la semnarea precontractului. In Aprilie probabil au fost semnate la notariat(ceea ce urmărește imobiliare.ro) actele pt acele apartamente la care s-au eliberat in sfârșit CF-utile deci e irelevanta creșterea. Apartamentele vechi sunt cele care sunt un indicator relevant acum, prețul celor noi va reflecta realitatea cu un delay de câteva luni. Mai interesant ar fi de urmărit numărul de tranzacții, pana la urma și in 2008 a durat cam 6-12 luni pana a picat piața, oamenii nu diminuează asa ușor prețul cerut după ce au fost obișnuiți ani de zile doar cu creșteri de preț.
Calin
Daca va raportati la preturile publicate in anunturile online, ce spuneti in articol este irelevant. Nu are sens sa dati cifre/procente pe baza unor speculatori imobiliari.
Piata e in cadere libera, iar dezvoltatorii vor doar sa termine ce au inceput, in ideea de a-si recupera investitia.
Eugen Mitrofan
Prețurile sunt exagerate, trebuie să scadă… undeva pe la 1000 de euro mp. Salariile nu au crescut în același ritm cu prețurile la imobiliare în marile orașe…
Victor P.
Buna ziua! Dupa parerea mea ar trebui sa masurati corect cererea, apoi sa raportati numarul de tranzactii si in ultimul rand, oferta, care nici nu mai conteaza ce asteptari are.