În Capitală, proprietățile din arealul central-nordic sunt percepute ca fiind cele mai exclusiviste.
Se știe că factorul localizare influențează puternic prețul unei locuințe, bugetul necesar pentru o asemenea achiziție putând varia semnificativ de la un cartier la altul. Cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare include clasamentul zonelor rezidențiale cu cele mai mari prețuri solicitate pentru apartamentele din marile orașe – acestea fiind, în mod implicit, și cele mai apreciate de către cumpărători. În vreme ce Cluj-Napoca continuă să aibă cel mai mare preț mediu pe acest segment de piață, în București poate fi observată cea mai mare diferență față de media valabilă la nivel de oraș.
Topul celor mai bune cartiere din marile orașe – și cât costă aici apartamentele
București:
În urma variațiilor de preț consemnate trimestrul trecut, clasamentul cartierelor bucureștene cu cele mai scumpe apartamente arată diferit acum, chiar dacă acesta este compus din aceleași zone exclusiviste din arealul central-nordic al Capitalei. Pe prima poziție se situează, astfel, zona Kiseleff – Aviatorilor (cu o scădere de 2,7% la trei luni, până la 2.960 de euro pe metru pătrat util), urmată de Herăstrău – Nordului (unde prețurile s-au diminuat cu 0,7%, până la 2.730 de euro pe metru pătrat), apoi de Dorobanți – Floreasca (unde a avut loc o scădere de 1,1% trimestrul trecut, până la 2.210 euro pe metru pătrat util). Pe de altă parte, ultimele două cartiere din clasament și-au inversat pozițiile: Dacia – Eminescu a trecut pe locul al patrulea, în condițiile unui avans de 7,9% (până la o medie 2.200 de euro pe metru pătrat), devansând Aviației (care a înregistrat un avans de 0,9%, până la 2.140 de euro pe metru pătrat util).
Cluj-Napoca:
Și clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca a suferit anumite modificări comparativ cu cele trei luni anterioare. Arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe prima poziție în top, cu o medie de preț de 2.180 de euro pe metru pătrat util (în scădere cu 1% față de al doilea pătrar al anului), urmat fiind de Gheorgheni – Andrei Mureșanu (unde prețurile s-au majorat ușor, cu 0,2%, până la 1.940 de euro pe metru pătrat util). În urma unui recul de 2,2% (până la o valoare de 1.880 de euro pe metru pătrat), Plopilor s-a distanțat de Gheorgheni – Andrei Mureșanu, în vreme ce alte două zone și-au inversat pozițiile în clasament: Bună Ziua – Europa – Calea Turzii a trecut pe locul al patrulea (cu un plus de 1%, până la 1.820 de euro pe metru pătrat), iar Mărăști – Între Lacuri – Aurel Vlaicu, pe cel de-al cincilea (cu un avans de 0,2%, până la 1.810 euro pe metru pătrat).
Timișoara:
Și în capitala Banatului, topul cartierelor cu cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare a suferit o modificare față de trimestrul anterior. În ciuda unei scăderi de 0,6% la trei luni, zona Ultracentral – Medicină – Piața Unirii se situează, în continuare, pe prima poziție (cu 1.610 euro pe metru pătrat util), însă următoarele două clasate și-au inversat pozițiile: Central – Bălcescu – Take Ionescu – Piața Maria (1.400 de euro pe metru pătrat, după un plus de 1,1% la trei luni) a devansat arealul Complex Studențesc – Dacia – Elisabetin – Olimpia – Stadion (1.380 de euro pe metru pătrat, după un recul de 1,6%). Pe de altă parte, zonele Torontalului (-0,4%, până la 1.360 de euro pe metru pătrat) și Circumvalațiunii (-1%, până la 1.330 de euro pe metru pătrat) și-au menținut pozițiile în clasament, chiar dacă ecartul dintre acestea s-a mai accentuat.
Citește și:
Cum s-au schimbat preferințele cumpărătorilor din imobiliare pe fondul Covid-19
Brașov:
În Drumul Poienii se găsesc în continuare cele mai scumpe apartamente din orașul de la poalele Tâmpei: o asemenea unitate locativă poate fi achiziționată, aici, cu o sumă medie de 1.810 euro pe metru pătrat, în ușoară scădere (-0,6%) față de al doilea pătrar al anului. În urma unui avans trimestrial substanțial (+9,7%, până la 1.440 de euro pe metru pătrat), zona Schei – Stupini a trecut pe locul al doilea în clasament, devansând Centrul Istoric – Centrul Civic – Ultracentral – Dealul Cetății (cu o valoare medie de listare de 1.320 de euro pe metru pătrat, în urma unui recul de 1,4%). Ultimele două poziții în top cinci sunt ocupate de arealul Central – Brașovul Vechi – Blumana – Aurel Vlaicu (cu o medie de 1.310 euro pe metru pătrat, în creștere cu 3,4%) și, respectiv, de Tractorul – 13 Decembrie (cu 1.220 de euro pe metru pătrat, în urma unei creșteri de 1%), care a surclasat zona Avantgarden – Bartolomeu.
Constanța:
În orașul de la malul mării, arealul Faleză Nord – Trocadero – City Park Mall – Capitol – Delfinariu se situează, în continuare, în fruntea clasamentului zonelor cu cele mai scumpe apartamente – asta în ciuda faptului că prețul mediu solicitat de către vânzători s-a menținut constant trimestrul trecut, la o valoare de 1.440 de euro pe metru pătrat util. Următoarele două locuri sunt ocupate de Central – Ultracentral – Peninsula (cu un avans trimestrial de 1,4%, până la 1.290 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Tomis III – Dacia – Tomis II – Brotăcei – Tomis I (cu un plus de 0,7%, până la 1.270 de euro pe metru pătrat). Următoarele două zone din clasament, anume Casa de Cultură – Tomis Plus și Tomis Nord – Inel II – Inel I – Primo – Far își dispută o poziție de egalitate în ceea ce privește prețul mediu solicitat de către vânzători, respectiv 1.250 de euro pe metru pătrat – cea dintâi după un avans de 1,1%, iar cea de-a doua, dimpotrivă, după o scădere de 0,2%.
Iași:
În capitala Moldovei, Centru Civic – Gară – Central – Ultracentral rămâne arealul cu cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare, cu atât mai mult cu cât aici a avut loc, în ultimele trei luni, un avans de 5%, până la o valoare medie de listare de 1.390 de euro pe metru pătrat util. În zona Podul de Fier – Moara de Vânt, prețurile solicitate s-au menținut constante, la un nivel de 1.300 de euro pe metru pătrat. În Copou a fost consemnat, pe de altă parte, un avans trimestrial important, în cuantum de 3,1%, până la 1.240 de euro pe metru pătrat. Următoarele două poziții din clasamentul la nivel de oraș sunt ocupate de zonele Tătărași – Tudor Vladimirescu (cu o scădere de 0,4% la trei luni, până la 1.100 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Podu Roș (după un minus de 1,3%, până la 1.060 de euro pe metru pătrat).
Citește și:
2020, un nou record al construcțiilor de locuințe?