Cele mai semnificative rate anuale de creștere depășesc pragul de 10%.
Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro și platforma specializată AnalizeImobiliare.ro asupra Capitalei și celorlalte șapte mari regiuni de dezvoltare ale țării, prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare au cunoscut o evoluție clar ascendentă în ultimul an (T4 2015 raportat la T4 2014). Astfel, cu trei excepții, locuințele s-au scumpit în majoritatea orașelor analizate.
„În 2015, tonul în rezidențial a fost dat din Ardeal și Banat. După ce a fost devansată de Cluj-Napoca, Capitala se situează anul acesta pe locul al doilea în clasamentul orașelor cu cele mai scumpe apartamente, o premieră în România. Bucureștiul nu conduce nici topul celor mai mari creșteri de preţ, fiind depășit de Cluj-Napoca și Timișoara.”
Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro
Topul orașelor cu cele mai mari creșteri de preț
Clasamentul scumpirilor la apartamente este condus de două dintre marile centre regionale ale țării, respectiv Cluj-Napoca și Timișoara, care au consemnat creșteri de peste 10%; Constanța este și ea inclusă în această listă, cu un avans de 7,6%. În mod interesant, majoritatea reședințelor de județ incluse în top se încadrează însă în categoria orașelor mijlocii.
Cluj-Napoca se situează pe primul loc atât în clasamentul celor mai mari scumpiri consemnate la 12 luni, cât și în topul orașelor cu cele mai scumpe apartamente, surclasând Capitala. Pretențiile vânzătorilor din orașul de pe Someș s-au majorat cu 13,6% în ultimul an, de la 978 de euro pe metru pătrat util în T4 2014, la 1.111 euro pe metru pătrat în T4 2015. Față de luna aprilie 2008, când a fost atins vârful prețurilor pe piața clujeană, respectiv o medie de 1.551 de euro pe metru pătrat, valoarea actuală este cu circa 28% mai mică. La sfârșitul lunii trecute, Indicele Imobiliare.ro consemna o valoare medie de 1.156 de euro pe metru pătrat pentru apartamentele vechi, cu 14,9% mai mult decât în perioada similară din 2014. Apartamentele noi, pe de altă parte, costau 1.089 de euro pe metru pătrat, cu 8,9% mai mult decât la începutul iernii trecute.
Timișoara se situează pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari creșteri de preț consemnate în 2015 (după Cluj-Napoca) și, totodată, pe locul al treilea în topul orașelor cu cele mai scumpe apartamente din țară (după București). În ultimul trimestru din 2015, suma medie solicitată de vânzători a ajuns la 929 de euro pe metru pătrat, cu 12,7% peste valoarea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 824 de euro pe metru pătrat. Față de momentul de vârf al pieței (luna iunie a anului 2008), când un apartament costa, în medie, 1.329 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu aproape 31% mai mică. La sfârșitul lunii noiembrie, locuințele vechi din orașul de pe Bega aveau un preț cerut de 934 de euro pe metru pătrat util, cu 12,4% mai mult decât în urmă cu un an. Unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, se situau la o medie de 948 de euro pe metru pătrat, cu 8,2% mai mult decât în perioada similară a lui 2014.
Suceava se situează pe locul al treilea în clasamentul creșterilor de preț consemnate la nivel național, cu un avans de 10,4%, de la 640 de euro pe metru pătrat util, la 707 euro pe metru pătrat.
În Craiova, capitala Olteniei și reședința județului Dolj, locuințele s-au scumpit cu 8,7% în ultimul an, de la 735 de euro pe metru pătrat util în ultimul trimestru din 2014, la 799 de euro pe metru pătrat în prezent.
În Piatra Neamț, pretențiile vânzătorilor au crescut în ultimul an cu 8,7%, de la 571 de euro pe metru pătrat util în ultimul trimestru din 2014, la 621 de euro pe metru pătrat în prezent.
În Bacău, prețurile s-au majorat cu 8,2% în ultimele 12 luni, de la 590 de euro pe metru pătrat util, la 638 de euro pe metru pătrat.
În Pitești, reședința județului Argeș, prețurile apartamentelor au crescut cu 7,9% în ultimele 12 luni, de la 681 de euro pe metru pătrat util spre sfârșitul anului trecut, la 735 de euro pe metru pătrat în prezent.
În Slatina, reședința județului Olt, pretențiile proprietarilor s-au majorat cu 7,8%, de la 533 de euro pe metru pătrat util, la 575 de euro pe metru pătrat.
În Constanța, apartamentele scoase la vânzare s-au scumpit cu 7,6% în decursul ultimelor 12 luni, de la 852 de euro pe metru pătrat util, la 917 euro pe metru pătrat. Valoarea actuală este cu circa 42% mai mică decât cea consemnată în momentul de vârf al pieței locale (iunie 2008), respectiv 1.589 de euro pe metru pătrat. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la finele lunii trecute, un apartament vechi putea fi achiziționat în orașul de la malul mării cu o sumă medie de 903 euro pe metru pătrat util, mai exact cu 4,6% mai mult decât în urmă cu un an. Pe de altă parte, locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale costau 938 de euro pe metru pătrat, respectiv cu 6,2% peste media atinsă în urmă cu 12 luni.
Arad, orașul care anul trecut s-a situat pe primul loc în clasamentul celor mai mari ieftiniri, se numără în 2015 printre reședințele de județ cu cele mai importante creșteri de preț. După un avans de 7,2%, apartamentele din oraș pot fi achiziționate acum cu 536 de euro pe metru pătrat util, față de 500 de euro pe metru pătrat în urmă cu un an.
În Buzău, prețurile au consemnat un avans al prețurilor de 7,2%, de la 579 de euro pe metru pătrat util la finele anului trecut, la 620 de euro pe metru pătrat în momentul de față.
Orașe cu scăderi și stagnări de preț
Doar cinci dintre reședințele de județ analizate fac excepție de la tendința generală de creștere a prețurilor la apartamente. Dintre acestea, trei au consemnat ieftiniri în ultimul an, în timp ce în celelalte două cazuri au avut loc stagnări. De menționat este că cea mai mare scădere a fost anul acesta de 2,7%, semnificativ sub marja maximă consemnată în 2014, respectiv 6,7% (în cazul Aradului).
După un declin anual de 2,7%, apartamentele din Sibiu costă acum 663 de euro pe metru pătrat util, față de 682 de euro pe metru pătrat în perioada similară a anului trecut. Aceasta este cea mai mare scădere de preț consemnată la nivel național în 2015.
Reșița, reședința județului Caraș-Severin, este al doilea dintre cele trei orașe care au consemnat reduceri de preț în 2015. După un declin de 1%, prețul mediu solicitat de vânzătorii din oraș este acum 407 euro pe metru pătrat util, față de 411 euro pe metru pătrat anul trecut.
În Focșani, apartamentele s-au depreciat, în medie, cu 0,8%, de la 573 de euro pe metru pătrat util, la 568 de euro pe metru pătrat.
În Deva, reședința județului Hunedoara, prețurile apartamentelor s-au menținut constante în ultimul an, la o valoare medie de 602 euro pe metru pătrat util.
Și în Târgu-Jiu pretențiile proprietarilor s-au menținut relativ constante, la o valoare de 667 de euro pe metru pătrat util (față de 666 de euro pe metru pătrat anul trecut).
iby
Care este pretul apartamentelor in Oradea?
gabi
As fi dorit sa stiu si situatia din municipiul Brasov, dar vad ca nu spuneti nimic despre locuintele de aici.