În mai, preţul mediu solicitat de către proprietari a scăzut în toate marile oraşe analizate.
A cincea lună a anului a marcat coborârea preţului mediu pentru apartamentele din întreaga ţară sub valoarea de 1.000 de euro pe metru pătrat, după ce, în lunile martie şi aprilie, acest prag fusese din nou depăşit. Astfel, la finele lunii mai, valoarea medie a Indicelui naţional imobiliare.ro a ajuns la 996 de euro pe metru pătrat util, cu 0,8% mai puţin decât în aprilie. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele din întreaga ţară sunt mai ieftine cu 4,7%. Pentru prima dată în acest an, trendul descendent este resimţit la nivelul fiecărui oraş dintre cele şase analizate. “Volumul cumpărătorilor solvabili pe segmentul apartamentelor s-a redus considerabil, iar acest lucru se reflectă în evoluţia preţurilor. În ultima lună preţurile au scăzut în toate cele şase oraşe analizate, iar pe anumite categorii, ca de exemplu garsonierele din Cluj, scăderea depăşeşte chiar şi trei procente. În unele oraşe, ca de exemplu Ploieşti sau Braşov, a fost atins un nou prag minim al preţurilor apartamentelor”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.
Salt substanţial pentru locuinţele noi din Cluj-Napoca
În Ploieşti, Indicele imobiliare.ro indică, pentru luna mai, o valoare medie de 836 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,2% faţă de aprilie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate în prezent sunt cu 7% mai mici, aceasta fiind cea mai mare diferenţă anuală de preţ dintre toate oraşele analizate.
În Cluj-Napoca, apartamentele noi şi vechi s-au ieftinit cu 1,4%, până la 937 de euro pe metru pătrat util. Valoarea actuală este cu 5,4% sub cea înregistrată în urmă cu 12 luni. În mai, preţurile apartamentelor noi s-au ieftinit cu aproape 3% în ultimele treizeci de zile, până la o medie de 877 de euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile pe această categorie de locuinţe sunt mai mici cu 10%. În ceea ce priveşte locuinţele din blocurile vechi, valoarea medie de achiziţie este 982 de euro pe metru pătrat util, cu 0,8% mai puţin decât în aprilie şi cu 1,5% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Dezvoltatorii bucureşteni cer cu 7% mai puţin decât anul trecut
În Constanţa, Indicele imobiliare.ro a ajuns la o valoare de 906 euro pe metru pătrat util, cu 0,5% sub valoarea consemnată în aprilie şi cu 5% faţă de perioada similară din 2011. Pe segmentul rezidenţial nou, preţul mediu cerut a crescut cu 1%, până la 933 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, apartamentele vechi s-au ieftinit în luna mai cu 1%, atingând valoarea de 899 de euro pe metru pătrat util. Acest nivel este cu 4,6% mai mic faţă de a cincea lună de anul trecut.
În Bucureşti, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi a fost de 1.140 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 0,5% faţă de luna precedentă. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, locuinţele din Capitală sunt cu 4,1% mai ieftine. Pentru apartamentele noi, Indicele imobiliare.ro a ajuns la valoarea de 1.319 euro pe metru pătrat util, cu 0,5% mai puţin decât în aprilie. În comparaţie cu mai 2011, valoarea actuală este cu 7% mai mică. Pe segmentul apartamentelor vechi, preţul mediu a ajuns la 1.070 de euro pe metru pătrat util, cu 0,2% peste valoarea lunii aprilie şi cu 3,2% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Singurul oraş unde au avut loc scumpiri
În Braşov, preţul mediu solicitat se ridică la 848 de euro pe metru pătrat util, cu 1,9% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 3,2% sub valoarea consemnată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Apartamentele noi din oraş s-au ieftinit în ultimele treizeci şi una de zile cu 2,4%, până la 896 de euro pe metru pătrat. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi sunt mai ieftine cu puţin peste 2%. Pe segmentul rezidenţial vechi, preţul solicitat de proprietari a ajuns la o medie de 841 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 1,9% faţă de aprilie şi cu aproape 4% mai puţin decât în urmă cu 12 luni.
În Timişoara, locuinţele vechi şi noi s-au ieftinit cu 1,6% în ultimele treizeci şi una de zile, până la 794 de euro pe metru pătrat util. Timişoara este singurul oraş unde preţul mediu cerut de proprietar a crescut în ultimul an, diferenţa fiind de aproape 2%. Apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 au ajuns la o valoare medie a preţului cerut de 788 de euro pe metru pătrat util, cu 2,3% mai mult faţă de acum un an. Pe de altă parte, preţul solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a ajuns la 845 de euro pe metru pătrat util, cu 2,2% mai puţin decât în urmă cu treizeci de zile, dar uşor peste preţul mediu solicitat în aceeaşi perioadă a anului trecut.