Prețul protecției casei tale: (mai puțin de) 10 euro pe lună!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Asigurări, Ştirea zilei
Publicat pe: 11 Iunie 2015, Ultima actualizare: 11 Iunie 2015

Pentru majoritatea proprietarilor, acest aspect rămâne la voia întâmplării.

Pentru cei mai mulți dintre noi, locuința reprezintă cea mai mare investiție financiară pe care o facem de-a lungul vieții. Ca toate bunurile materiale însă, aceasta este expusă pericolelor. Deși impredictibile – și adesea de neevitat – efectele acestora pot fi totuși contracarate prin adoptarea unei măsuri de protecție.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-house-human-hands-presenting-small-model-image37534967

Potrivit legii românești, orice casă ar trebui să aibă o poliță de „asigurare obligatorie” – la care se poate adăuga și una facultativă. Iată ce presupune fiecare:

Cea obligatorie (sau PAD) acoperă doar trei riscuri majore, respectiv inundații, cutremur și alunecări de teren, explică Sorin Stroe, directorul departamentului de risc și subscriere în cadrul Stein Bestasig (companie de brokeraj în domeniul asigurărilor). Costurile acesteia diferă în funcție de tipul locuinței: pentru casele din chirpici, prima anuală de asigurare este de 10 euro pe an, iar despăgubirea maximă pe care o poți primi este de 10.000 de euro; pentru celelalte locuințe, trebuie să scoți din buzunar 20 de euro pe an, iar suma asigurată este de 20.000 de euro.

După încheierea asigurării obligatorii, poți opta și pentru una facultativă. Rolul unei polițe suplimentare este de a completa gama riscurilor acoperite de cea impusă de lege, dar și acela de a crește suma asigurată la un nivel cât mai apropiat de valoarea de piață a locuinței (ținând cont de faptul că, în multe cazuri, 20.000 de euro este o sumă prea mică în cazul distrugerii totale a locuinței). Printre cele mai frecvente daune neacoperite de polița obligatorie dar care pot fi incluse într-una facultativă se numără cele provocate de incendii, de fenomene meteo extreme sau defecțiuni ale instalațiilor de apă.

80% din locuințele românilor, expuse riscurilor
Pentru un apartament cu o valoare de piață de 60.000 de euro, un „pachet” format din asigurare obligatorie și facultativă ar costa circa 100 de euro pe an, potrivit reprezentanților Stein Bestasig. Adică mai puțin de 10 euro pe lună.

Cu toate acestea, din stocul locativ național actual, de aproximativ 8,5 milioane de locuințe, aproape 7 milioane nu au asigurare (nici măcar pe cea minimă, obligatorie), după cum reiese din datele PAID România (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale). „Nu este o necunoscută faptul că doar o mică parte din fondul locativ e asigurată”, spune Sorin Stroe.

O problemă de percepție
Cum se explică această situație? „Problema este că toată lumea gândește asigurarea în trecut, nu în viitor”, spune Grigore Ștefanache, directorul general al Stein Bestasig. Cu alte cuvinte, mulți proprietari cred că, dacă nu li s-a întâmplat nimic până acum, nu li se va întâmpla nici de acum încolo. „Mai cresc asigurările când vine câte un cutremur sau se întâmplă câte ceva”, punctează acesta.

O altă problemă de percepție a românilor ține de așteptarea că o asigurare ar trebui să-ți aducă un câștig – să se comporte cumva ca un depozit la bancă. Cât se poate de greșit: cel mai mare „câștig” atunci când închei o asigurare de locuință este să nu fii niciodată nevoit s-o folosești! „Asigurarea e o afacere doar pentru asigurător, pentru beneficiar e un mijloc de protecție”, conchide Sorin Stroe.

Părerile cititorilor
4 păreri
  • dan

    Pai de ce doua asigurari, cea obligatorie si inca una facultativa? Nu exista nicaieri in nicio tara asa ceva. Daca vreau sa imi fac o asigurare pe locuinta care sa imi asigure pana la suma de 60.000€, costa 80 sau 100 €, o fac si gata. De ce mai trebuie si obligatorie? Scuze, dar ma simt furat.

  • iordan marcel

    Buna ziua. Scrietine si legile care emit astfel de polite.Este adevarat ca la asigurarea obligatorie, nu te despagubeste cu nimic ? Daca da , scrietine articolul, daca nu, la fel.Unde pot face in Constanta si la ce societate asiguarare facultativa ? Cea obligatorie o am deja . Multumesc.

  • ilie mihai

    Doresc,instalarea unui astfel de sistem. Care este modalitatea de a va contacta.
    TEL.0723435215.

  • Ionescu Vlad

    Un text corect,o informatie utila.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
1 din 3 chiriași renunță la contract pentru un preț mai bun. Câți bani vor românii să dea pe chirie? – SONDAJE+GRAFICE

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat...

citește mai departe
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe