Prețul, o problemă spinoasă: de unde știi cât „face” o locuință?

scris de Alexandra Manolache in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 16 Ianuarie 2023, Ultima actualizare: 07 August 2024

Pentru un cumpărător, problema „prețului corect” se pune, desigur, din primele momente în care intră în contact cu o proprietate sau alta, cu mult înainte de a ajunge la o decizie de achiziție. Poate că vei fi debusolat, în această fază, când vei întâlni aceeași proprietate promovată în cadrul unor anunțuri diferite, la prețuri diferite. Trebuie să ții cont însă de faptul că stabilirea prețului unui produs, fie el și imobiliar, nu este o știință exactă, ci depinde de o serie de factori mai mult sau mai puțin subiectivi, ce ies la iveală atunci când aceeași ofertă este promovată de agenții diferite.

Iată cum îți poți face o imagine mai clară despre valoarea de piață a unui imobil la un moment dat:

1. Evoluția generală a pieței

Valoarea unei locuințe este dictată nu doar de caracteristicile sale fizice, concrete, ci și de stadiul de evoluție a pieței de la momentul respectiv. Un instrument special conceput pentru a te ține permanent la curent cu variațiile survenite la acest capitol este Indicele Imobiliare.ro. Punerea în context a acestor date, precum și multe alte informații despre piața rezidențială le poți găsi în cadrul secțiunii noastre de Știri.

2. Comparația cu oferte similare

Odată „conectat” la realitatea pieței, poți merge mai în profunzime: o metodă folosită chiar de către specialiștii în domeniu pentru evaluarea unei proprietăți este comparația cu alte oferte similare. Imobiliare.ro îți poate fi, și aici, un ajutor de nădejde, portalul reunind mii de oferte de locuințe (și nu numai!), din toate colțurile țării. Filtrele de căutare te vor ajuta să selectezi cu ușurință anunțurile comparabile cu ceea ce te interesează pe tine.

3. prețExpert

Dacă ai nevoie de informații cât mai concrete și condensate, îți recomandăm un instrument recent lansat de Imobiliare.ro, anume prețExpert. Optând pentru acest serviciu, disponibil în mod gratuit, vei primi un raport personalizat pentru proprietatea care te interesează, indicând atât valoarea de piață estimată pentru  aceasta și o estimare în ceea ce privește marja de negociere, cât și detalii despre alte proprietăți și despre evoluția pieței per ansamblu.

4. Pagina de detalii anunț

În pagina fiecărui anunț disponibil pe Imobiliare.ro există o serie de informații utile, cum ar fi prețul zonei, costurile de tranzacționare, întreținere, asigurare sau certificat energetic. Toate acestea te vor ajuta să-ți faci o imagine mai clară atât despre poziționarea respectivei oferte în piață, cât și despre costurile implicate de achiziția sa.

5. Perspectiva agentului imobiliar

După cum știi, între prețurile cerute de vânzători și cele reale, de tranzacționare, există o diferență (uneori semnificativă). Din păcate, piața rezidențială locală nu a ajuns, până acum, la acel nivel de transparență care să permită centralizarea, la scară largă, a unor informații concrete despre cele din urmă. Și în această privință, însă, un agent imobiliar îți poate veni de ajutor. Lucrând, de regulă, pe o anumită nișă a pieței, acesta ar trebui să aibă o perspectivă destul de clară asupra valorilor de achiziție pentru un anumit tip de proprietate, dintr-o anumită zonă.

Atenție!

Indicele Imobiliare.ro este util în primul rând pentru a evidenția – în timp real! – evoluția pieței rezidențiale prin raportare la prețurile solicitate pentru masa anunțurilor disponibile în piață la un anumit moment. Pentru a-ți putea forma o imagine cât mai realistă asupra „prețului corect” pentru o anumită proprietate, este recomandat să apelezi la un instrument special conceput în acest sens, cum este prețExpert. Și perspectiva unui agent imobiliar specializat pe zona respectivă te poate ajuta mult, acesta având informații și despre valorile de tranzacționare.

Cu o experiență de 3 ani ca digital marketing specialist, a dobândit competențe valoroase în comunicare și inovație. Colaborează cu Imobiliare.ro din 2021, ocupându-se de social media și brand. În trecut, a contribuit ca editor al rapoartelor și a comunicatelor de presă.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Lucaci

    Sunt mulți factori care influențează “prețul corect”. Eu mai adaug unul: contradicția dintre generații. Pe scurt: generațiile mai “vechi”, au plecat de la lingură de lemn, generația mai nouă, fără să generalizez, au un sprijin material, uneori substanțial și le place la nebunie ” mobila din pal” și nu-i interesează soliditatea structurii locuințelor și a mobilei.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *