Pretul cerut pentru apartamentele noi a scazut cu aproape 30%

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 2 Februarie 2010, Ultima actualizare: 02 Februarie 2010

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti a ajuns in ianuarie 2010 la 1.487 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 27,7% fata de aceeasi perioada din anul trecut, dar in crestere cu 1,8% fata de valoarea lunii decembrie, arata Indicele imobiliare.ro.

Cea mai interesanta dinamica s-a inregistrat la apartamentele cu trei camere, a caror pret a crescut cu 6,2% fata de luna decembrie 2009, influentand considerabil valoarea medie a pretului cerut pentru apartamentele noi.

La polul opus se afla apartamentele noi cu doua camere a caror pret a scazut cu 1% in luna ianuarie si cu 30,3% fata de ianuarie 2009. Apartamentele noi cu o camera au avut o scadere la 12 luni de 29,5%.

In ceea ce priveste pretul apartamentelor vechi din Capitala, acesta a evoluat diferit fata de cele noi, valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru luna ianuarie ramanand constanta la 1.268/euro mp de suprafata utila.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, preturile au inregistrat o scadere de 21,2%, mai mica decat in cazul apartamentelor noi.

Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 1%, iar cele cu patru si mai multe camere cu 4,2%. Cu toate acestea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, toate tipurile de apartamente vechi s-au ieftinit cu procente cuprinse intre 19,5% si 23,5%.

“Cu o crestere la treizeci de zile de 0,5%, evolutia preturilor la apartamentele noi si vechi din Bucurestiul este diferita fata de majoritatea oraselor din tara. Astfel, pentru luna ianuarie, indicele imobiliare.ro arata o valoare de 1.322 euro/mp.

Comparand valoarea curenta cu cea inregistrata in luna ianuarie 2009, 1.694 euro/mp de suprafata utila, obtinem o scadere semnificativa de 22% intr-un intervalul de 12 luni.

Exista diferente considerabile de la o categorie imobiliara la alta, preturile apartamentelor din Capitala evoluand diferit in functie de numarul camerelor si de anul constructiei“, potrivit analizei imobiliare.ro.

Pretul apartamentelor in Brasov

In Brasov, cererea se indreapta spre apartamentele cu una si doua camere. Potrivit Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamente are o valoare de 944 euro/mp de suprafata utila, cu 0,6% mai mica decat valoarea inregistrata la sfarsitul anului 2009. Fata de luna ianuarie 2009, scaderea este de 22,4%.

Apartamentele noi s-au scumpit in ultima luna cu 4,1%, pretul mediu crescand de la 977 euro/mp la 1.017 euro/mp. Totusi, raportat la luna ianuarie a anului trecut, pretul actual este cu 23,6% mai mic.

In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul cerut a ajuns in luna ianuarie 2010 la 936 euro/mp, fiind cu 1,3% mai mic fata de luna precedenta, respectiv cu 22,2% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In Brasov, diferenta de pret dintre cele doua categorii imobiliare tinde sa se accentueze, dupa o perioada de cateva luni in care preturile apartamentelor vechi si noi au fost foarte apropiate.

Potrivit Indicelui imobiliare.ro, apartamentele vechi au evoluat diferit in functie de numarul camerelor.

Astfel, pretul cerut pentru apartamentele cu o camera a crescut cu 1,4% in luna ianuarie, in timp ce pretul apartamentelor vechi cu patru camere a scazut cu 2,9%, ceea ce denota ca cererea de pe piata imobiliara brasoveana se indreapta in general spre apartamentele mici, cu una si doua camere, care au in continuare cel mai mare pret pe metru patrat.

Pretul apartamentelor in Cluj-Napoca

In Cluj-Napoca, luna ianuarie 2010 a adus scaderi considerabile de 5%, Indicele imobiliare.ro indicand valoarea de 994 euro/mp. Apartamentele noi au avut o evolutie spectaculoasa pentru un interval de timp relativ redus.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele situate in ansamblurile rezidentiale noi a ajuns in luna ianuarie la 892 euro/mp de suprafata utila, cu 9,2% mai putin decat in decembrie. Astfel, pe fondul lipsei unei mase critice de cumparatori care sa asigure o cerere echilibrata, preturile apartamentelor noi din Cluj-Napoca se situeaza la cel mai scazut nivel de la inceputul perioadei de criza.

Si pretul apartamentelor vechi a scazut simtitor in intervalul analizat pana la 1.033 euro/mp de suprafata utila, valoarea lunii ianuarie 2010 fiind cu 4% mai mica decat cea a lunii decembrie 2009.

Referitor la pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990, acesta a ajuns la 1.033 euro/mp. In luna ianuarie, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele vechi cu doua camere, respectiv 7,4%.

O reducere consistenta de pret pentru o perioada de o luna de zile se inregistreaza si in cazul apartamentelor cu 3 camere (-3.1%). Totusi, pretul cerut pentru apartamentele cu o camera, 1.078 euro/mp, este mai mare cu 1,4% fata de valoarea inregistrata in luna decembrie a anului trecut.

Pretul apartamentelor in Constanta

In Constanta, apartamentele noi, s-au scumpit cu 4,2%. Per ansamblu, apartamentele din Constanta s-au ieftinit usor, cu 0,1%. In ianuarie 2010, Indicele imobiliare.ro pentru Constanta a inregistrat valoarea de 1.053 euro/mp de suprafata utila.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu 24% mai mica. Valorile medii ale preturilor apartamentelor vechi si a celor noi sunt foarte apropiate in luna ianuarie: 1.052 euro/mp pentru apartamentele vechi, fata de 1.054 euro/mp pentru cele noi.

Evolutia celor doua tipuri de apartamente a fost foarte diferita in prima luna a anului. Pretul apartamentelor noi a inregistrat o crestere de 4,2% in prima luna a anului (-15,9% fata de aceeasi luna a anului trecut), in timp ce pretul apartamentelor situate in blocurile vechi a scazut cu 0,8% in luna ianuarie (-24,6% fata de valoarea inregistrata in ianuarie 2009).

Pretul apartamentelor cu una si trei camere din blocurile vechi din Constanta au crescut cu 2%, respectiv cu 0,4% in ianuarie. In acelasi interval, apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 2,3%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu una (-26.7%) si doua camere (-26.9%).

Spre deosebire de majoritatea oraselor mari din tara, in Constanta, apartamentele cu trei camere isi mentin o valoare ridicata a pretului pe metru patrat de suprafata utila, in comparatie cu celelalte tipuri de apartamente.

Pretul apartamentelor in Iasi

In privinta Iasiului, exista o diferenta considerabila intre pretul apartamentelor noi si a celor vechi, fiind unul dintre orasele cele mai afectate de criza imobiliara. Trendul de scadere a preturilor la apartamente manifestat pe tot parcursul anului 2009, a continuat, in Iasi, si in prima luna a acestui an.

Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica valoarea de 922 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 0,5% fata de luna decembrie 2009, respectiv 18,1% fata de ianuarie 2009.

Diferenta dintre pretul apartamentelor noi si a celor vechi este considerabila: 998 euro/mp de suprafata utila in cazul apartamentelor noi, fata de 892 euro/mp de suprafata utila pentru apartamentele vechi.

Evolutia la aceste doua categorii imobiliare a fost identica in prima luna a anului, fiecare inregistrand o scadere de 0,1%.

Potrivit sursei citate mai sus, Iasiul este singurul mare oras din tara unde pretul mediu al apartamentelor vechi se situeaza sub pragul psihologic de 900 euro (892 euro/mp).

Apartamentele cu o camera se mentin in continuare mai scumpe decat celelalte tipuri de apartamente, Indicele imobiliare.ro indicand pentru luna ianuarie o valoare de 959 euro/mp pentru aceasta categorie imobiliara, cu 0,7% mai mica decat in luna decembrie 2009.

Totusi, apartamentele vechi cu doua camere au inregistrat o usoara crestere de 0,7% fata de ultima luna a anului trecut, pretul mediu cerut pentru acestea fiind de 898 euro/mp.

Pretul apartamentelor in Timisoara

In ianuarie 2010, au fost ieftiniri usoare si pe piata imobiliara din Timisoara. Pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila a scazut cu 0,3%, de la 956 euro/mp in decembrie pana la 953 euro/mp. Fata de luna ianuarie 2009, diferenta este semnificativa, respectiv -17,6%.

Preturile apartamentelor din ansamblurile rezidentiale noi sunt foarte apropiate de cele ale apartamentelor construite inaine de 1989. Astfel, indicele imobiliare.ro indica o valoare de 968 euro /mp in cazul apartamentelor noi, fata de 954 euro/mp pentru apartamentele vechi.

Cu toate acestea, evolutia celor doua categorii imobiliare a fost diferita in luna ianuarie: pretul cerut de dezvoltatori pentru apartamentele noi a crescut cu 1,4%, in timp ce apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,2%. Nici pe piata imobiliara timisoreana nu exista in momentul de fata o cerere suficienta, astfel incat este posibilitatea sa se inregistreze in continuare saderi.

In Timisoara, pretul cerut de agentiile imobiliare si proprietari pentru un metru patrat de suprafata utila la apartamentele vechi nu a avut o evolutie foarte spectaculoasa in prima luna a anului.

Apartamentele cu o camera au in continuare cel mai mare pret pe metru patrat si inregistreaza o crestere de aproape un procent, pana la 1.025 euro in ianuarie 2010, fata de 1.016 euro in decembrie 2009.

Apartamentele vechi cu doua camere s-au scumpit, la randul lor cu 0,4% in intervalul analizat. Pe de alta parte, apartamentele vechi cu trei si patru camere inregistreaza cel mai mic pret pe metru patrat, 912 euro, respectiv 858 euro in ianuarie 2010, in scadere cu 0,5%, respectiv 0,3%.

Fata de luna decembrie, valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru ultima saptamana a lunii ianuarie arata o scadere de 3,6% a preturilor de vanzare ale apartamentelor publicate de agentiile imobiliare si particulari.

Astfel, daca pentru ultima luna a anului 2009, Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.228 euro/mp, la data de 31 ianuarie 2010, valoarea acestuia este de 1.184 euro/mp in ianuarie. Totodata, scaderea este de 19,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand, pentru un metru patrat de suprafata utila, agentiile imobiliare si dezvoltatorii cereau 1.477 euro.

Evolutia preturilor la apartamente in prima luna a anului confirma previziunile de scadere. Cu o rata de scadere de 3,6% la nivel national in doar 30 de zile, suntem indreptatiti sa ne asteptam la noi minime in 2010″, a declarat directorul general imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe