Deși realizată cu un buget limitat și cu meșteri necalificați, aceasta a câștigat aprecierea juriului.
Situată în Alexandria, județul Teleorman, casa din imagini a fost premiată în cadrul Anualei de Arhitectură de anul acesta, la secțiunea „Arhitectură rezidențială – locuințe individuale”. Autoarea proiectului este Simona Pribeagu Schmid, care a și supravegheat îndeaproape punerea sa în operă.
Aceasta povestește, pentru Imobiliare.ro, că locuința este amplasată pe o stradă tipică pentru orașul aflat în permanentă schimbare: aici, „casele noi, cu etaj și de inspirație discutabilă, lezează structura urbană de bază a orașului – definită de casele vechi, pe parter, modeste, dar practice și decorate cu mândrie”.
În acest context, ideea din spatele proiectului a fost cea de a restabili o legătură cu valorile trecutului. „Nu este o casă ca în străinătate sau ca în revistele de locuințe chic internaționale, ci este o casă ce-și fixează alte obiective: să reînvie imagini ale locuirii românești, să se adapteze locului și tradiției lui, dar și nevoilor proprietarilor, să se «piardă» în grădină și nu să atragă atenția”, spune Simona Pribeagu Schmid. Tocmai această intenție, de a reinterpreta arhitectura tradițională, a câștigat și aprecierea deosebită a juriului.
La început a fost o casă mică pe acest loc, aproape pierdută în mijlocul unei grădini dense, paradisiace, detaliază arhitecta. Noua construcție, intenționat structurată pe un singur nivel, începe pe amprenta celei vechi, dar se întinde pe aproape toată lățimea terenului, împărțind curtea în două: grădina din față și livada din spate, spre care se orientează și ferestrele principale ale locuinței. După șablonul clădirii existente (de tip „vagon”), două volume înguste și lungi adăpostesc camere și spații secundare. Între ele se găsește însă un spațiu nou, absent în locuința tradițională: „o cameră generoasă, deschisă, luminoasă, un spațiu de legătură între curte și casă, între locuirea de demult și cea de astăzi, inima locului”.
Potrivit Simonei Pribeagu Schmid, bugetul redus și lipsa meșterilor calificați în zonă au condiționat în mod major realizarea locuinței – acesta fiind, de fapt, „scenariul” după care se construiesc majoritatea caselor unifamiliale astăzi. „De aici și provocarea cea mai mare: cum să reinterpretezi fragmente ale arhitecturii tradiționale, când trebuie să te limitezi la catalogul de produse al hypermarketurilor de construcții și la posibilitățile reduse de execuție?”, a fost o întrebare firească. „Cu modestie și răbdare”, răspunde acum arhitecta: „materialele sunt convenționale, dar îmbinate cu atenție, detaliile proiectate precis și executate cu grijă. Gesturi simple, alegeri pragmatice și, mai ales, dorința de a experimenta. Sau tinci în loc de glet, plăci de teracotă și șapă colorată în loc de gresie, dușumea de molid în loc de parchet laminat etc.”.
Lumyana Davidescu
Imi place foarte mult. Stiu povestea acestei case, pentru ca eu cunosc bine pe parintii autoarei acestui proiect. Ideea a fost sa fie o casa practica pentru parinti, o casa in care sa nu cobori si sa nu urci. Pe masura ce inaintam in varsta, incheieturile ne sunt tot mai putin elastice si coloana cere uneori reparatii. Bravo Simona si felicitari! Consider ca mai putin pare la prima vedere
mai rece, dar simbolizeaza esentialul. Casa e de locuit si nu de privit. Ea poate apara si simplifica viata celui care locuieste in ea. Te iubesc pentru ca iti respecti parintii, iar proiectul tau arata din plin asta. Succes in tot ceea ce faci si sanatate!
Sven_goran_eriksson
E buna ca organizare de santier, sa-ti depozitezi materialele precum otel, ciment, var si altele. De fapt nici nu pare a fi altceva. Sa-ti faci o baraca si sa locuiesti in ea e o mare chestie. Poate o fi modern, sau poate ne-am demodat noi, cei care locuim in case cu acoperisuri si cu traditie arhitecturala romaneasca. Ma reorientez pe viitor – o sa ma mut intr-un container de vapor, ca sa fiu in trend. Sigur castig vreun premiu de arhitectura.
Aura
Interiorul, (ca la mai toate proiectele noi pe care le vedem), un modernism prea “office”, fara caldura unui camin…
Imi pare rau, nu stiu care problema este mai mare: studentii zilelor noastre, profesorii lor sau arta asta noua si atat de rece, dezbracata de orice sensibilitate. Aici, ca si in moda si in altele, mereu lucruri tot mai traznite dar nu neaparat frumoase sau incantatoare. Ma opresc sa nu ma intrebe cineva: Ce-i ala “frumosul”?
Monica
Este o casa frumoasa practica .Felicitari!Mult succes Simona!
Tavi
Parerea mea: imtr-adevar pare neterminata, cal putin afara. Pare a fi stilul nordic cu geamuri mari pentru ca cei din nord nu au prea multa lumina in lunile de iarna si plang dupa asa ceva. In ideea asta, mori de cald vara daca nu ai ceva in geamurile alea, la noi in tara si mai ales in Teleorman, unde sunt temperaturi extreme vara…capitolul iarna: ma asteptam totusi sa aiba incalzire prin pardoseala; este mult mai eficienta (se vede un calorifer in poze).
Sa fim seriosi: nu arata rau, dar are muuuuulte aspecte de dorit….este asa…sa-mi ia ochii.
Mult succes doamnei si numai bine voua celor ce cautati case, site-ul acesta este intr-adevar complet, simplu si eficient.
Ana
Imi place folosirea lemnului si atat.
Nu are nimic senzational, pe alocuri imi lasa impresia ca e neterminata, in orice caz nu este decorata in interior complet, partea de zugraveala exterioara nu o inteleg (unde este reinterpretarea, unde este traditionalul, este vopsita jumate alb/jumate verde (!??). Plus: cum sa premiezi o casa asa-zis “traditionala” care are usi termopan cu PVC alb? Dar daca asta este standardul in Romania… in directia asta merge si asa-zisa “arhitectura”.
dinu ștefania
Frumoasă,frumoasă. Vreau și eu una!
Mariana
E frumoasa.Dar senzationala, nu prea cred. E o casa in stil rustic. Singurul rafinament este fereastra imensa, in rest…nu-i pe placul meu.
Cristian
Traditia trebuie studiata indelung pentru a sti sa o interpretezi. Ca si muzica. Ceea ce ni se prezinta e o mistificare a arhitecturii. E o simpla socio-constructie iar juriul a apreciat-o cel mult in comparatie cu hibridele de proiecte de locuinte actuale. Treci prin multele cartiere de lociut (rezidentiale, hm!) si nu te atrage nimic. Socio-constructii peste tot. Unde mai gasesti ARHITECTURA?
peter teodor
Totul emana munca, munca si rabdare plus PERSEVERENTA!
crinteanu cristina
Un vis asa o casa…minunat!
Iolanda
Arata super, mi-ar placea o astfel de locuinta. Cool!
vali
Fara cuvinte!
CONSTANTIN DOINA
Practică. Care este costul?