Într-o casă mică, este un imperativ să păstrezi doar acele piese de mobilier cu adevărat necesare.
Atunci când ești posesorul unei locuințe de dimensiuni relativ reduse (o garsonieră sau un apartament cu două camere), una dintre marile provocări ale unei amenajări reușite constă în exploatarea la maximum a spațiului pe care îl ai (totuși) la dispoziție. Un stil modern, ce folosește doar câteva piese de mobilier, practice și funcționale, poate fi o alegere cât se poate de potrivită. Pe Freshome.com este prezentat un astfel de exemplu:
Situat în Banská Bystrica, Slovacia, apartamentul din imagini este format din două camere semidecomandate. La intrare se află un hol ce dă atât spre living, cât și spre baie și dressing. Încă de la prima vedere, designul zonei de zi a casei (ce include bucătăria deschisă) se distinge ca unul practic și modern. În zona – nu foarte amplă – destinată preparării mâncării sunt incorporate multiple spații de depozitare, fapt ce creează o senzație de ordine, prin „ascunderea” majorității ustensilelor de bucătărie de privirile vizitatorilor. Clasica masă de bucătărie este înlocuită cu un blat cât se poate de practic, ce are și avantajul că ocupă mai puțin spațiu. Combinația de culori la care apelează designerii în această zonă a casei este una cu multiple valențe: nuanțele de alb „deschid” spațiul, roșul dă un dinamism tineresc, iar negrul, un plus de eleganță.
Livingul se conturează ca o prelungire firească a bucătăriei; spre deosebire de aceasta din urmă însă, accentul pică aici asupra relaxării – fapt evidențiat de integrarea în decor a unui covor plăcut la atingere și a două canapele confortabile, de mari dimensiuni (acestea sunt, de altfel, principalele piese de mobilier). Nuanțele deschise, de factură neutră (bej, gri) sunt predominante, ceea ce accentuează impresia de spațiu deschis și îmbie la destindere. Acestea sunt însă ponderate de maroul închis al parchetului sau de negru, elemente ce dau stabilitate. Roșul, simbol al dinamismului, nu este prezent decât în cantități mici, suficient pentru a face legătura cu bucătăria.
Din living se face trecerea spre dormitorul lung și îngust. În ciuda spațiului nu foarte bine compartimentat, acesta este exploatat la maximum. Zona destinată efectiv odihnei este redusă la circa jumătate din cameră, fiind ocupată de un pat de două persoane de dimensiuni reduse. Restul încăperii este alocată unui spațiu de lucru practic, format din birou și câteva spații de depozitare.
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: Totul într-o garsonieră: eficiență și eleganță suedeză