Ai cumpărat o locuință din intermediul programului Prima Casă, iar acum ai nevoie de mai mult spațiu și cauți un apartament mai mare, nu îți mai permiți să achiți ratele lunare sau poate vrei să te muți într-un alt oraș. Ce faci?
Dacă au trecut 5 ani de la achiziționarea locuinței, lucrurile sunt simple. Poți să primești destul de ușor acordul Ministerului Finanțelor Publice pentru înstrăinarea acesteia.
Dar ce se întâmplă dacă încă nu a trecut perioada în care ai interdicție de vânzare a locuinței luate prin Prima Casă?
Trebuie să știi că și în acest caz ai câteva variante la dispoziție:
1. Poți să dovedești incapacitatea de plată și să soliciți preluarea ratelor de către o altă persoană care este eligibilă pentru a intra în programul Prima Casă.
2. Poți să cumperi o altă locuință cu o valoare sau o suprafață mai mare tot în cadrul programului și să renunți la proprietatea actuală.
3. Poți să achiți integral creditul din surse proprii și apoi să îl vinzi.
Toate acestea trebuie discutate însă cu reprezentații băncii de unde ai luat creditul pentru că acordul lor este necesar pentru ridicarea temporară a interdicției de înstrăinare a locuinței.
Dacă ai găsit o altă persoană fizică dispusă să preia locuința îți reamintim care sunt criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii programului Prima Casă:
- la data solicitării creditului garantat aceasta nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită aceasta, fie deține o proprietate cu o suprafață utilă mai mică de 50 de mp dobândită prin orice alt mod în afară de programul Prima Casă.
- achiziționează o singură locuință printr-un credit acordat și garantat în condițiile programului.
- are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.
Practic, în acest caz se consideră a fi o nouă acordare a creditului Prima Casă care va fi analizată la condițiile valabile la data preluării. De asemenea, preluarea creditului de către un alt beneficiar se va face exclusiv la finanțatorul care l-a acordat inițial.