Piaţa autohtonă de profil se află într-o fază incipientă de dezvoltare, dar vânzătorii de astfel de produse cred în potenţialul său de creştere.
Importatorul şi distribuitorul de produse electrocasnice Gorenje România, parte a grupului sloven Gorenje, a lansat pe piaţa românească pompele de căldură, ce pot fi utilizate pentru producerea de apă caldă menajeră şi pentru încălzire. Comparativ cu alte sisteme de încălzire, aceste consumă de trei ori mai puţină energie primară decât, de exemplu, arzătoarele pe gaz sau petrol. „Aceste tehnologii inovatoare constituie o alternativă ecologică de producere de căldură şi apă caldă şi vor fi tot mai atractive pentru românii interesaţi de economisirea de energie. Astfel, introducerea pompelor de căldură în oferta Gorenje România reprezintă o oportunitate pentru consumatorii care se îndreaptă către sistemele ecologice”, spune Tone Prislan, directorul general al Gorenje România.
Noua gamă cuprinde trei tipuri de produse. Cele aer-apă folosesc energia stocată în aerul din jurul nostru şi funcţionează eficient chiar şi la temperaturi de până la -20°C, pompele sol-apă folosesc energia acumulată în pământ, iar cele apă-apă folosesc energia apei subterane. Preţurile acestor produse variază, în momentul de faţă, între 5.000 şi 10.000 de euro.
Românii, tot mai atraşi de resursele regenerabile de energie
Potrivit reprezentantului Gorenje România, piaţa autohtonă de pompe de căldură se află încă într-o fază incipientă de dezvoltare. Spre comparaţie, în Slovenia, doar Gorenje vinde 160 de astfel de sisteme de încălzire pe an, în condiţiile în care locuitorii ţării vecine conştientizează nevoia de reducere a costurilor prin utilizarea energiilor alternative şi sunt susţinuţi de către Guvern la achiziţia unor astfel de produse. Cu toate acestea, reprezentanţii companiei estimează că piaţa de profil are un real potenţial de creştere în perioada următoare. „În ultimul timp, şi românii au început să se orienteze tot mai mult către folosirea energiilor regenerabile. De aceea, estimăm că piaţa românească va ajunge la nivelul celei slovene în aproximativ 2-3 ani, atât din punct de vedere al valorii, cât şi al volumului de pompe de căldură comercializat”, explică Darko Gorjup, directorul categoriei de sisteme de încălzire din cadrul Gorenje Slovenia.
Anul trecut, Gorenje România a consemnat o cifră de afaceri de circa 12 milioane de euro, nivel ce ar trebui menţinut şi în 2012, potrivit lui Prislan. Electrocasnicele mari au reprezentat 80% din afacerile Gorenje pe piaţa locală, în timp ce produsele electrocasnice mici au deţinut o pondere de 20%.
Citeşte şi alte articole din categoria Home & Deco
vladau dan
buna ziua
as fi interesat de mai multe informatii pt un duplex
sunt din cluj
0723565100
multumesc
florin oprea
super!am o casa cu mansarda de 70 mp,foarte bine izolata,noua si sunt interesat de un sistem,sunt din Constanta,multumesc!