Află ce trebuie să ştii despre placările în baie, dar şi ce tip de adezivi să foloseşti.
Se foloseşte acelaşi tip de adeziv pentru placările pe pereţi şi pardoseală?
Nu, pentru pereţi trebuie folosit un adeziv special realizat, cu proprietăţi anticurgere, tixotrop. Cu un adeziv tixotrop se pot monta plăci pe verticală fără riscul alunecării plăcii în momentul aplicării. Sunt însă şi tipuri de adezivi (cei pe bază de poliuretan) care, datorită consistenţei lor fluide, nu pot fi folosiţi pentru aplicaţii pe verticală, dar sunt recomandaţi 100% pentru aplicaţii pe orizontală, pentru că hidroizolează şi totodată lipesc plăcile ceramice.
Dacă placa cedează, cedează din cauza adezivului? Cum ne putem da seama dacă a cedat din cauza adezivului?
Nu întotdeauna. Dacă placa desprinsă prezintă adeziv pe spate, înseamnă că a cedat din cauza stratului suport, care nu a fost pregătit corespunzător; dacă pe placă desprinsă nu există urme de adeziv, înseamnă că de vină este adezivul, care fie este de calitate inferioară, fie nu a fost aplicat corect, fie nu a fost ales corespunzător tipului de aplicaţie.
De ce putrezesc rosturile? Contează materialul plăcilor? Ce se poate face împotrivă mucegaiului?
Rosturile putrezesc deoarece chitul de rosturi utilizat nu este îndeajuns de impermeabil, acest lucru conducând în timp la apariţia ”mucegaiului”, indiferent de materialul din care sunt fabricate plăcile. Pentru a impermeabiliza chitul de rosturi, recomand adăugarea de SikaLatexR în proporţie de 1:1 cu apa de amestec a chitului, fiind astfel protejaţi de apariţia problemelor de acest gen.
Expert: Alin Turnagiu, Business Unit Manager Distribution Sika România.
Poţi lipi plăcile de faianţă căzute cu: Sikaflex – 11 FC sigilant şi adeziv, adeziv placări gresie Kerabond, adeziv placări gresie pe gresie Keraquick.