Singura soluţie pentru modernizarea sistemului centralizat de încălzire ar fi investiţiile private şi parteneriatele public-private.
În contextul discuţiilor legate de eliminarea subvenţiilor pentru energia termică furnizată populaţiei, costurile de încălzire pe care românii vor trebui să le suporte din această iarnă devin un real motiv de îngrijorare. Potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă şi audit PricewaterhouseCoopers, aproape 30% din energia termică produsă în ţara noastră se pierde înainte de a ajunge la consumatori – pierderi de trei ori mai mari decât cele înregistrate în alte state europene. Drept urmare, costul total al gigacaloriei este cu 20% mai mare decât în alte state membre ale Uniunii Europene. „Sistemul centralizat de termoficare din România este foarte ineficient şi se bazează în mare măsură pe subvenţiile de stat pentru a asigura energie termică la costuri suportabile pentru populaţie” subliniază Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanţă pentru Management, PwC România, unul dintre autorii raportului.
Creşterea costurilor la încălzire, o problemă socială
Valoarea medie a subvenţiilor pentru energie termică acordate la nivel naţional se ridică la 40% din preţul aprobat de distribuţie pentru operatori per gigacalorie, ceea ce costă bugetul public până la 500 de milioane de euro anual, se arată în raportul companiei. Începând cu iarna viitoare însă, potrivit memorandumurilor cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, criteriile de acordare a subvenţiilor pentru populaţie se vor schimba. „Acest lucru ar putea genera probleme sociale importante, ţinând cont de faptul că noi estimăm că, în absenţa unor modalităţi alternative de a distribui ajutoarele de căldură către categoriile vulnerabile de populaţie, costurile cu agentul termic ar putea depăşi nivelul acceptat de suportabilitate de 10% din veniturile medii pe gospodărie, ajungând la 12% la nivel naţional, sau chiar 14-15% în unele regiuni”, spune Bogdan Belciu.
Este nevoie de implicarea investitorilor privaţi
Totuşi, raportul PwC arată că sistemul de încălzire centralizată ar putea deveni viabil din punct de vedere economic. Acesta ar putea furniza agentul termic la costuri cu 20% până la 40% mai mici decât în sistemul individual de încălzire, ceea ce ar genera un nivel sensibil mai redus de emisii de gaze cu efect de seră. Pentru aceasta însă, ar fi nevoie de investiţii de cinci miliarde de euro în următorii 10 ani. Singura opţiune viabilă pentru a întreprinde aceste investiţii constă în investiţiile private şi în realizarea unor parteneriate public-private. În actualul sistem, statul ar putea să investească doar circa 30 milioane de euro anual, sumă total insuficientă pentru eficientizarea sistemului centralizat de încălzire. „De la alegerea celor mai eficienţi combustibili din punct de vedere al costurilor, la îmbunătăţirea proceselor, adoptarea modelului de cogenerare şi reabilitarea reţelelor de distribuţie, există multiple modalităţi de reformare a sistemului şi de transformare a acestuia într-un model de succes care să asigure energie termică la costuri accesibile, respectând cerinţele europene în materie de mediu. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, autorităţile publice trebuie să-şi schimbe radical abordarea în ceea ce priveşte sistemul de termoficare, cât mai curând posibil”, explică Belciu.