Piața rezidențială prin ochii unui dezvoltator care a început, în iunie, construcția unui proiect de peste 200 de locuințe. O nouă tendință pe fondul pandemiei: mutarea în alt oraș!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 14 August 2020, Ultima actualizare: 07 August 2024
Ansamblul rezidențial Cosmopolit Zenit este cel mai amplu proiect de până acum al companiei

Perioada de „izolare” a produs mai multe schimbări în comportamentul cumpărătorilor, aceștia arătându-se mai interesați de anumite caracteristici ale locuințelor.

Ți-ai dorit vreodată să te poți muta în alt oraș, dar te-ai simțit restricționat din punctul de vedere al oportunităților profesionale? Se pare că posibilitatea de a lucra de acasă, oferită în continuare de numeroși angajatori, dă naștere unei noi tendințe pe piața rezidențială. Este vorba despre mutarea în alt oraș – fără a fi nevoit ca, din acest motiv, să-ți schimbi și locul de muncă.

Citește și:
Când teleworking-ul devine o necesitate: 5 sfaturi pentru a te adapta mai ușor lucrului de acasă

Despre acest trend a vorbit Dana Dumitrescu, consultant de vânzări al dezvoltatorului brașovean Cosmopolit Residence, în cadrul celui mai recent webinar marca CPI, organizat de Imobiliare.ro. „Ca urmare a pandemiei pot spune că există un interes foarte mare de relocare […], sunt foarte multe persoane care nu sunt neapărat condiționate de un loc anume pentru a-și desfășura activitatea profesională și atunci chiar avem, de exemplu, foarte multe cereri din București, de relocare efectiv. Sunt clienți care doresc să se mute în Brașov”, a precizat ea.

„Sunt anumite domenii unde [lucrul de acasă] chiar funcționează – atâta timp cât tu ești la fel de productiv sau poate chiar mai productiv, cred că nu are […] importanță locul din care lucrezi. Iar Brașovul eu zic că te inspiră, natura și peisajele care sunt aici cu siguranță te inspiră și te ajută să fii și mai productiv.”

 

Locuințe permanente, dar și de vacanță

Interesul unor bucureșteni de a se muta în Brașov a fost observat mai ales în urma lansării celui mai recent ansamblu rezidențial al companiei, chiar după perioada de „lockdown”. „În luna iunie am lansat noul proiect Cosmopolit Zenit, care este, de altfel, și cel mai amplu proiect al nostru, cu un total de 231 de apartamente și 18 unități comerciale”, a subliniat Dana Dumitrescu.

Noul proiect al Cosmopolit Residence va avea o gamă variată de apartamente, precum și o serie de facilități

Localizat la baza cartierului Răcădău (considerat cartierul brașovean cu cea mai ridicată calitate a aerului), noul ansamblu rezidențial se adresează atât cumpărătorilor în scop investițional (interesați de achiziția de locuințe de vacanță sau de închiriat pe termen lung), cât și celor care își doresc o reședință permanentă. „Am început rezervările pentru acest proiect, chiar ne bucurăm că avem un feedback foarte bun, sunt foarte multe persoane interesate, […] avem și clienții noștri din Brașov, care așteptau de mult acest proiect, pentru că știau de el, că urmează să-l lansăm”, a menționat reprezentanta Cosmopolit Residence.

Perioada de „lockdown”, perfectă pentru informare

Cum au mers lucrurile în perioada de izolare impusă de autorități pentru gestionarea epidemiei de Covid-19? „Evident că ne-am confruntat cu o situație nemaiîntâlnită. Cererea a fost destul de scăzută, însă a existat interes măcar de informare, mă refer la proiectele pe care le avem noi în lucru. Deci cumva a fost un moment de informare, de tatonare, de testare a ofertelor noastre”, a explicat Dumitrescu. Situația s-a schimbat, însă, odată cu măsurile „relaxare”: „cererea a devenit și palpabilă, ca să zic așa, și am avut numeroase întâlniri cu clienții care sunt efectiv interesați de proiectele noastre, întâlniri care s-au și concretizat, bineînțeles, în tranzacții”, a completat reprezentanta companiei.

Atenție sporită la caracteristicile locuințelor

Un alt efect al perioadei de „izolare” este și atenția sporită a clienților la aspecte precum caracteristicile arhitecturale și de construcție ale proiectelor rezidențiale, dar și suprafața, compartimentarea și funcționalitatea locuințelor în sine. „E clar că perioada aceasta ne-a făcut să fim mult mai atenți și mult mai selectivi. […] suprafața este foarte importantă – pentru noi a fost întoteauna, de altfel, așa am și gândit toate proiectele noastre, în ideea aceasta, de a oferi cât mai mult confort, iar suprafața este unul dintre criteriile esențiale pentru un confort sporit”, a spus Dana Dumitrescu.

Citește și:
„Recalibrarea” nevoii de locuire: confort sporit, suprafețe mai mari, spațiu exterior și facilități în proximitate

Clienții sunt interesați nu doar de suprafața locuințelor, ci și de compartimentarea acestora

În acest context, după perioada de izolare poate fi observată și o creștere a cererii pentru apartamente mai spațioase, cu mai mult de două camere, în rândul acelor clienți interesați de proprietăți în care să locuiască ei înșiși. Pe de altă parte, în cazul cumpărătorilor în scop investițional (pentru închiriere sau chiar pentru o revânzare ulterioară), apartamentele cu două camere sau studiourile au rămas cele mai căutate. Reprezentanta companiei apreciază că în vara acestui an se simte o creștere a apetitului pentru achizițiile în scop investițional, mai ales că Brașovul este un oraș turistic foarte bine dezvoltat.

„Sunt foarte multe persoane care, în urma pandemiei, au luat decizia de a-și achiziționa și o proprietate undeva aproape de natură – iar Brașovul chiar oferă aceste posibilități.”

 

Și funcționalitatea spațiilor locative contează foarte mult pentru cumpărători

Localizarea, importantă și la achiziții, și la închirieri

Potrivit Danei Dumitrescu, activitatea de închiriere continuă în Brașov, cu diferența că selecția este, acum, mult mai riguroasă. Astfel, dacă până acum se putea închiria orice tip de proprietate, în orice zonă, indiferent de gradul de confort oferit, în momentul de față clienții sunt mult mai atenți și țin foarte mult cont de factorul localizare. „Locația este extraordinar de importantă în momentul acesta, fie că vorbim de chirii sau vorbim efectiv de investiții în achiziția unor locuințe. Pentru noi întoteauna a fost […] primul critreriu după care ne-am orientat și toate proiectele pe care le dezvoltăm noi, fiind și proiecte premium și exclusiviste, clar sunt realizate în zone centrale, cu potențial, ale orașului nostru”, a subliniat ea.

„Întotdeauna căutăm terenuri”

În acest context, oficialii companiei brașovene se declară optimiști în ceea ce privește perspectivele de viitor ale pieței rezidențiale. „Luăm chiar în calcul să dezvoltăm un proiect de case, cu același tip de produs premium pe care îl oferim, suntem chiar în căutări și studiem amănunțit aspectul acesta. De altfel, cererea aceasta exista și dinainte de pandemie […], dar acum poate că e momentul să o și concretizăm”, a arătat Dumitrescu. „Întotdeauna căutăm terenuri”, a mai precizat ea, cu mențiunea că dezvoltatorul brașovean are în vedere și alte proiecte rezidențiale, în afara celui de case deja menționat.

Citește și:
În prag de carantină totală, unii bucureșteni s-ar muta în afara orașului. Idealul momentului: vilă cu 3-4 camere, plus curte

Pe șantiere se lucrează în continuare. Focus pe proiectele imobiliare aflate în derulare

Pentru moment, Cosmopolit Residence continuă dezvoltarea proiectelor pe care le are în desfășurare, păstrând același ritm al lucrărilor de construcție, „evident, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță”. Următoarele predări de locuințe sunt programate pentru toamna anului 2021, în cadrul proiectului Cosmopolit Traian Grozăvescu – un ansamblu de 93 de apartamente, contractat, în prezent, în proporție de aprximativ 95%.

Și conceptul ansamblului Traian Grozavescu este unul exclusivist
Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și