Statisticile Imobiliare.ro arată că indicatorii privind căutările de locuințe se află aproape de nivelul de dinainte de pandemie și chiar peste cel din perioada similară a anului trecut.
Adrian Erimescu, CEO-ul Imobiliare.ro, a fost invitatul celei din urmă ediții din seria de webinare CPI și a vorbit despre perspectivele rezidențialului autohton după ieșirea din perioada de „izolare” impusă pe fondul epidemiei de COVID-19. Concluzia a fost că, în condițiile în care interesul din partea potențialilor cumpărători se situează, practic, cam la același nivel ca înainte de pandemie, iar proprietarii sunt, și ei, deschiși la vizionări, „misiunea” agenților imobiliari este să aducă la un numitor comun așteptările celor două părți implicate în tranzacție.
„Perioada dificilă a trecut, perioada de lockdown, în care nu s-au putut face vizionări, în care lumea a trebuit să reprioritizeze, să se obișnuiască cu noua situație […], acum am intrat într-o perioadă de recuperare”, a arătat Erimescu. În opinia sa, epidemia de COVID-19 reprezintă „un eveniment extern”, care nu poate fi controlat, dar la care ne putem adapta, „așa cum atunci când plouă ne luăm o umbrelă, ne îmbrăcăm mai gros și mergem și ne facem treaba”.
„Trăim deja o recuperare rapidă în zona de cerere”
Pentru săptămâna 20-26 mai, comparativ cu 26 februarie-3 martie, datele prezentate de Erimescu relevă un minus de doar 1% al numărului de vizitatori de pe Imobiliare.ro. „Am recuperat aproape în întregime numărul de useri […]. Rata de creștere este în continuare mare, deci ne așteptăm să vedem o lună iunie foarte bună din punctul de vedere al userilor. De asemenea, am recuperat în bună măsură volumul de leaduri pe care l-am avut în februarie, suntem la -14% acum”, a subliniat acesta.
Pe de altă parte, în perioada 1-24 mai, față de 1-24 aprilie, numărul de vizitatori de pe portal a fost cu 46% mai mare, numărul de leaduri s-a dublat (un plus de 104%), iar numărul sesiunilor de căutare s-a majorat, și el, cu 53%. În plus, comparativ cu luna mai a anului trecut, statisticile actuale relevă o creștere de 18% în ceea ce privește numărul de useri, un avans de 8% al numărului de sesiuni și un plus de 13% al timpului mediu petrecut în site. „Deci, practic, trăim deja o recuperare rapidă în zona asta de cerere, în zona de interes”, a punctat Erimescu.
Un ecart mai mare între așteptările vânzătorului și ale cumpărătorului
Un impuls important spre revenirea pieței rezidențiale la un ritm de funcționare (cât mai aproape de) normal este, desigur, îndepărtarea restricțiilor de circulație. În opinia lui Erimescu, de acum încolo n-ar trebui să mai existe atâtea piedici în a face vizionări. Asta cu atât mai mult cu cât, potrivit unui studiu realizat recent de Imobiliare.ro, 98% dintre proprietarii de imobile (de vânzare și de închiriat) s-au arătat dispuși să primească clienți la vizionări – cu respectarea măsurilor de siguranță, desigur. De asemenea, 50% dintre proprietari se așteaptă să vândă în următoarele trei luni, 27% în trei până la șase luni, iar doar 23% în mai mult de șase luni.
Faptul că interesul cumpărătorilor este dublat de disponibilitatea proprietarilor de a vinde nu este, îsnă, suficient. Asta pentru că, potrivit lui Erimescu, în perioadele dificile pentru piață, cum este cea actuală, interesele proprietarului și ale cumpărătorului tind să se distanțeze și mai mult decât în mod obișnuit: cumpărătorul poate pune presiune pe prețuri, pentru că interpretează lucrurile în mod dramatic, în vreme ce proprietarul, dimpotrivă, ține în continuare de preț. În acest context, Erimescu consideră că agenții imobiliari vor avea un rol esențial în aducerea acestor interese divergente la un numitor comun.
Acesta este, probabil, un aspect deja intuit de proprietari: potrivit studiului deja menționat, 70% dintre cei care vor să vândă sau să închirieze un imobil sunt deschiși să lucreze cu agențiile imobiliare.
O nevoie de bază: poate fi amânată, dar nu la nesfârșit
Pe termen mediu și lung, activitatea de tranzacționare va fi susținută, până la urmă, de faptul că oamenii vor continua să aibă nevoie să cumpere sau să închirieze case. De altfel, un alt studiu realizat recent de Imobiliare.ro, de data aceasta în rândul cumpărătorilor, relevă că 80% dintre aceștia continuă să caute activ proprietăți, în vreme ce doar 7% au declarat că s-au oprit din căutare. „Industria asta imobiliară […] este o industrie care servește o nevoie de bază: nevoia de locuire”, a punctat Erimescu, adăugând că, atunci când apare un factor disruptiv extern, nevoia de bază nu dispare, chiar dacă unii oameni pot amâna încheierea unei tranzacții. Prin urmare, după o încetinire a activității de tranzacționare, după care, însă, piața își reia ciclul obișnuit.
„Dacă stau în chirie și mi se termină contractul și proprietarul m-a anunțat că trebuie să eliberez, eu trebuie să-mi găsesc alt apartament, să închiriez sau poate să cumpăr. Dacă mi s-a născut un copil și nu mai am loc, fizic, nu mai am cum să […] trăiesc ca familie în apartamentul în care stau acum, eu trebuie să fac upgrade-ul ăsta. E o nevoie de bază.”
Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro
IAG
Probabil …e devreme sa se faca estimari??Prudenta pare sa fie intemaiata.
Imobiliare BucuresteneTrei știri despre tendințele din piața imobiliară – Imobiliare Bucurestene
[…] Citește mai mult în Imobiliare.ro […]
laurentiu dan coman
Visuri la chei ,criza isi arata coltii pana in iarna, cand probabil corona iar ne viziteaza. Lumea e prudenta, nu mai arunca cu bani ca inainte de pandemie.