Piata materialelor de constructii a scazut in acest an cu circa 20%

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 10 Decembrie 2009, Ultima actualizare: 10 Decembrie 2009

Piata materialelor de constructii, inclusiv importurile, este estimata in acest an la 4,5-5 miliarde de euro, in scadere cu circa 20% fata de anul trecut, cand s-a inregistrat o valoare de 5,7-6 miliarde de euro, a declarat pentru Agentia NewsIn presedintele APMCR, Claudiu Georgescu. 

Toate sectoarele au inregistrat scaderi, mai puternice fiind la tamplaria termoizolanta, ciment si corpuri de zidarie.

“Datele statistice confirma o scadere a cifrei de afaceri din piata materialelor de constructii de 25% la 1 octombrie 2009 fata de 1 octombrie 2008.

Si aceste cifre se refera numai la productia din Romania.

Trendurile lunilor octombrie si noiembrie au fost usor crescatoare, dar nu vor avea o influenta mai mare de 1 -2 %.

Estimam pentru 2009 o valoare de 3,5 miliarde euro a cifrei de afaceri in piata materialelor de constructii fara a lua in considerare importurile.

Importurile se situeaza la 1,2-1,5 miliarde de euro”, a mentionat presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), Claudiu Georgescu.

Potrivit APMCR, ponderea pietei materialelor de constructii este de obicei intre 45-50% din valoarea pietei constructiilor.

In ceea ce priveste preturile de productie la materialele de constructie, Claudiu Georgescu a declarat ca acestea au crescut in acest an cu 4% pe fondul reducerii gradului de utilizare optima a capacitatilor, insa preturile comerciale au inregistrat scaderi, mai ales datorita reducerii marjelor comerciale ale distribuitorilor si comerciantilor.

“Si producatorii au facut reduceri temporare in cadrul unor promotii. Cat priveste 2010, nu vom asista la variatii atat de mari ale preturilor ca in acest an”, a spus presedintele APMCR.

APMCR: Se prevede un an greu pentru firmele din domeniu

Piata constructiilor in ansamblu va avea, considera reprezentantul APMCR, un inceput de an 2010 incert si “o oarecare dezghetare incepand cu aprilie”.

“Coroborand informatiile din piata si ciclicitatea pietei constructiilor, dar tinand seama ca nu avem la aceasta ora un proiect de buget, orice pronostic exact este riscant.

Totusi se intrevede un an greu si la limita rezistentei pentru firmele din domeniu”, a precizat presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania.

La inceputul lunii octombrie, numarul angajatilor din sectorul materialelor de constructii din Romania se ridica la 37.100, in scadere cu 26,6% fata de 50.600 de angajati in august 2008. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe