Vânzările s-au reluat în a doua parte a anului trecut, odată cu relaxarea condițiilor de creditare.
Nu există îndoială că, în ultimii doi ani, rezidențialul autohton s-a înscris mai mult sau mai puțin vizibil pe o traiectorie ascendentă, reușind să depășească pragul de jos atins în perioada de recesiune. Jucătorii din domeniu cred că acest trend se va menține în anul ce tocmai a început, însă nu fără constrângeri.
Dezvoltatorii achiziționează noi terenuri
Alexandru Petrescu, Managing Partner în cadrul companiei bucureștene Esop Consulting, recunoaște că piața locuințelor se află în dezvoltare. Anul trecut, tot mai mulți investitori au fost atrași de rezultatele pozitive înregistrate în ultima perioadă și astfel au trecut la cumpărarea de terenuri și anunțarea unor dezvoltări viitoare – un fenomen ce nu se limitează la zona Capitalei. „Semnele că piața rezidențială din București a început să crească, atât din punct de vedere al construcției, cât și al achiziției, au venit mai întâi din partea vechilor jucători, a dezvoltatorilor care au construit în criză (precum Onix, Gran Via etc.), care au vândut, pe etape, aproape toate locuințele construite din 2014 și până astăzi, situate în zone bune și au trecut la achiziția de noi terenuri și lansarea altor proiecte”, subliniază Petrescu. Totodată, precizează acesta, și dezvoltatorii nou intrați pe piață primesc semne încurajatoare după anunțarea proiectelor.
„Un lucru bun pentru dezvoltarea pieței este faptul că majoritatea cumpărătorilor sunt clienți finali, iar investitorii care cumpără (mai puțini decât în anii de boom) au în vedere închirierea și nu revânzarea, ca să forțeze cresterea prețurilor. În ultimele luni din 2016, condițiile de creditare s-au și relaxat, lucru care a început să se vadă în vânzări, iar diferențierea condițiilor de creditare la Prima Casă în favoarea locuințelor noi va avea de asemenea impact pozitiv în perioada următoare.”
Alexandru Petrescu, Managing Partner Esop Consulting
Puterea de cumpărare, încă limitată
Atenție însă, avertizează reprezentantul Esop: creșterea ofertei și ușor a cererii nu înseamnă automat și o creștere a prețurilor (de tranzacționare, n.red.) – din acest punct de vedere, tendința pieței în momentul de față este, în opinia sa, mai degrabă una de stabilizare. Asta pentru că prețurile rămân strâns corelate cu puterea de cumpărare a românilor, pe de o parte, și de posibilitățile de creditare, pe de altă parte.
O dovadă a impactului major al factorului finanțare asupra tranzacțiilor cu locuințe este dată chiar de suișurile și coborâșurile consemnate în 2016 la acest capitol. „Au fost câteva luni de blocare a creditării, de către legea dării în plată, atunci când avansurile au depășit economiile potențialilor cumpărători”, recunoaște Alexandru Petrescu; acesta precizează însă că, în momentul în care băncile au revenit la condiții mai flexibile de creditare, la avansuri de 15-20%, tranzacțiile s-au reluat (în a doua parte a anului). Și evoluția programului Prima Casă indică aceeași sensibilitate la condițiile de creditare impuse de către bănci, programul având o funcționare foarte accelerată în prima parte a anului (pe fondul discuțiilor privind majorarea avansurilor la celelalte tipuri de credite ipotecare și chiar stoparea programului guvernamental).