Piata imobiliara, mai transparenta

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 22 Iunie 2010, Ultima actualizare: 22 Iunie 2010

Piata imobiliara din Romania a devenit mai transparenta in ultimii doi ani, ocupand locul 32, din 81 de piete, in urcare cu cinci pozitii fata de 2008, intr-un raport intocmit de compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, citat de Mediafax.

Romania s-a mentinut astfel in categoria pietelor semitransparente, cu 2,68 puncte, pe o scara de la 1 la 5, unde 1 reprezinta maximul de claritate, iar 5 cea mai opaca piata, potrivit Indicelui de Transparenta Globala realizat de Jones Lang LaSalle.

Cele 81 de piete sunt impartite in cinci categorii, respectiv cu transparenta ridicata, transparente, semitransparente, transaparenta scazuta si opace. Dintre pietele analizate, Romania a inregistrat a sasea imbunatatire ca amploare raportat la anul 2008, de 0,26 puncte, la fel ca Germania si Irlanda.

Evolutii pozitive mai importante au fost inregistrate de Turcia (0,94 puncte), care a urcat 27 de pozitii, pe 36, urmata de Polonia, orasele din categoria a doua de transparenta din China, Portugalia, orasele din categoria trei din China si orasele de nivel doi din India, se arata in raport.

Orasele din Rusia, China si India sunt impartite fiecare in trei categorii de transparenta. Australia este cea mai transparenta piata la nivel mondial in 2010, urmata de Canada, Marea Britanie, Noua Zeelanda, Suedia, Statele Unite, Irlanda, Franta, Olanda, Germania, Belgia si Danemarca.

Aceste 12 state sunt singurele desemnate de specialistii Jones Lang LaSalle ca avand un grad ridicat de transparenta. Doar trei piete au fost considerate opace in 2010, respectiv Siria (locul 79), Sudan (80) si Algeria (81).

Romania este evaluata cu un nivel apropiat de transparenta cu cel din Grecia (locul 29), Slovacia (locul 30), orasele de prima categorie din Rusia(31), Taiwan (33), Chile (34), orasele de rang doi din Rusia (35) si Turcia (36).

Piata imobiliara romaneasca se plaseaza pe pozitia a 24-a si la nivel european, fiind inclusa tot in categoria semitransparenta.

In Europa Centrala si de Est, cea mai transparenta piata este Austria (locul 11), urmata de Polonia (16), Cehia (18), Ungaria (19), Grecia (21), Slovacia (22), Turcia (26), Bulgaria (27), Ucraina (29), Slovenia (30) si Croatia (31).

Belarusul are cea mai opaca piata imobiliara din Europa, pozitia 33, in timp ce Romania este incadrata in clasament de orasele de rang unu si doi din Rusia, care ocupa locurile 23 si 25. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe