De la debutul crizei economice mondiale, am observat următoarea abordare a societăţii româneşti (a politicienilor, a mediei şi a oamenilor) vis-a-vis de probleme:
- La început au încercat să nege adevărul. “Nu există nicio problemă, suntem protejaţi” etc;
- Ulterior, au spus că nu există nicio problemă majoră. “Vom rezolva problemele fără prea multe dificultăţi”;
- După aceea, au început să anunţe date conform cărora piaţa va începe să crească din nou;
- Aceste date se schimbau de la “Paşti” la “vară”, apoi “de la vara” la “toamnă”, “după Crăciun” şi iarăşi “după Paşti”…
- Între timp, a început o “vânătoare de vrăjitoare” căutându-i pe cei vinovaţi. “politicieni”, “oameni de afaceri”, “străini” şi, în ultima vreme, “băncile” sau “chiar toţi împreună”. (Nu, nu există oglinzi în România, nimeni nu se poate vedea ca o parte a problemei…)
Negaţi adevărul = întârziaţi soluţiile pentru problemele noastre…
Toate comportamentele menţionate mai sus reprezintă în principiu o negare a adevărului. La început am încercat să pretindem că nu există nicio criză. Ulterior, am fost siguri că aceasta se va termina în curând. Atunci când realitatea s-a dovedit a fi diferită, a venit timpul să-i căutăm pe cei vinovaţi. Niciodată însă cu intenţia reală de ai găsi pe cei vinovaţii, de a rezolva problemele acestora şi de a cureţa mizeria lăsată în urmă, repornind economia şi piata imobiliară românească. Din păcate însă, abordarea aici rămâne diferită: noi îi căutăm pe cei vinovaţi, ca să putem fi supăraţi pe ei şi, astfel, să uităm de realitate. Negând adevărul vom reuşi doar să întârziem soluţia problemelor noastre…
O nouă predicţie: Criza se va încheia în 2011
Am tot vorbit cu diverşi oameni în decursul lunii septembrie şi îi văd gata să creadă o nouă “poveste”: “criza se va încheia în 2011 şi piaţa imobiliară va începe să crească anul viitor”. Si eu am fost unul dintre cei care se asteptau ca anul acesta să fie unul în care criza va atinge apogeul, dar cum politicienii din această ţară nu au făcut prea multe în privinţa asta, totul s-a amânat…
Aud de la oameni că se aşteaptă anul viitor la o creştere a preţurilor şi prezic “relansări” şi “creşteri”, refuzând să accepte ofertele pe care le au astăzi (prea generose, în comparatie cu cele viitoare). Criza i-a obosit şi încearcă, încă o dată, să creeze o “psihologie mai bună”, gândindu-se că adevărul şi realitatea pot fi manipulate doar cu dorinţe (ca şi cei care la începutul anului au prezis cresterea furnizării de locuinţe şi o creştere a preţurilor cu 10%; exact ceea ce s-a şi întâmplat, nu?)…
Principalele motive pentru care 2011 va fi mai dificil decât 2010
Îmi pare rău că sună nepoliticos şi “stric” atmosfera, dar prefer ca cititorii mei să cunoască părerea mea sinceră. Astfel, o vor putea compara cu faptele din viitor şi vor şti dacă am încercat să-i manipulez sau sa-i protejez.
2011 va fi mai dificil decât în 2010 şi iată de ce:
Investiţiile străine directe au scazut = în viitorul apropiat nu se aşteaptă nimic bun
România a crescut când investitiilor straine directe au intrat în ţară. În perioada “de aur” aveam în jur de 7-10 miliarde euro/an care intrau în România, creau locuri noi de muncă, plateau impozitele, susţineau creşterea economică, îmbunătăţeau economia şi viitorul oamenilor era mai strălucit. De obicei, o investiţie are nevoie de aproximativ 18 luni pentru a ajunge la maturitate (în Grecia este de 3-6 ani, aşa că în România este mai bine). Dar, în 2010, investiţiile sunt mult puţine decât în 2009, şi acestea la rândul lor erau mai puţine decât în 2008. Fără investiţii puternice străine, economia va rămâne blocată. (Şi dacă investiţiile vor creste începând de astăzi, în 2012 vom vedea efectele acestora…
Exporturile sunt slabe, cu excepţia Dacia, Nokia şi a altor câteva companii
Romanii nu au o politică naţională puternică în ceea ce priveşte exportul. Astăzi exportatorii români se confruntă cu multe probleme (după cum ei înşişi se plâng) şi nu reuşesc să profite de avantajele ţării. Cu excepţia Dacia (care se descurcă de minune, făcând-i pe toţi românii mândrii de acest lucru), Nokia şi a câtorva companii majore, nu există semne că marea majoritate a exportatorilor (în special întreprinderile mici şi mijlocii) îşi vor creşte vânzările, aducând bani în ţară.
Mâine:
Alte 5 motive
Când ne aşteptăm să “ieşim din tunel”