Paralizata timp de un an de falimentul bancii americane Lehman Brothers, piata imobiliara de lux internationala incepe sa se redreseze, datorita vanzatorilor care au devenit mai rezonabili si cumparatorilor tentati de caderea spectaculoasa a preturilor, estimeaza analistii, citati de AFP.
La Londra, “prabusirea Lehman Brother a fost ca o unda de soc”, spune Alexandre Terrasse, avocat la cabinetul Jeffrey Green Russell. “Imobiliarul de lux crescuse la niveluri incredibile in cartierele chic”, iar preturile au inghetat practic de la o zi la alta, dupa scaderea “dramatica” a vanzarilor, a explicat Terrasse.
Potrivit lui Fabienne Lenfant, directoarea filialei londoneze a cabinetului imobiliar Barnes, piata a inceput sa-si revina inca din aprilie. “Tranzactiile de calitate s-au reluat dupa sase luni”, clientii fiind incurajati de scaderea preturilor cu 30% de dupa varful atins in vara lui 2007 si deprecierea lirei sterline – care nu mai valoareaza decat 1,10 euro, fata de 1,50 euro la jumatatea lui 2007 -, ce a tentat numerosi cumparatori straini, a spus Lenfant.
Tendinta este confirmata si de cabinetul Knight Frank, care a observat o crestere cu 90% a volumului tranzactiilor pe sectorul imobiliar de lux londonez intre aprilie 2008 si august 2009. In acest context, imobilele de exceptie incep sa reapara la vanzare pe piata londoneza.
Cum este, de exemplu, St Saviour House, o biserica transformata in resedinta de lux (800 de metri patrati, 6 camere, piscina si sauna la subsol), aflata aproape de Harrods, in centrul cartierului Knighstbridge. Aceasta locuinta, cumparata in 2003 cu peste 8 milioane de lire sterline de Alain Boublil, coautor al comediei muzicale Mizerabilii, a fost scoasa la vanzare la un pret estimativ de 15 milioane lire. Si la Paris, piata a inceput sa se dezghete, asigura Thibault de Saint Vincent, presedintele cabinetului imobiliar Barnes.
“Increderea a revenit si, incepand din ianuarie, nu mai exista miscari de panica, vanzatorii au devenit mai rezonabili”, iar preturile au scazut cu 10% fata de aceeasi perioada din 2008 in centrul Parisului si cu 30% in frumoasele cartiere din vestul orasului.
Pe Coasta de Azur, o piata care devenise “caricaturala”, cumparatorii si vanzatorii s-au intors. Rusii sau celebritatile, precum Brad Pitt, au umflat valorile, iar piata ajunsese la exces”, dar criza “a readus totul la normal”, a spus Saint Vincent. Potrivit patronului Barnes, cabinet fondat in urma cu 15 ani si care a realizat vanzari de 208 milioane euro in cursul ultimelor 12 luni, schimbarea este vizibila si la New York, unde “proprietarii oferea bunuri la preturi inimaginabile in urma cu doar cateva luni”, regula fiind, potrivit acestuia, ca exista un pret de la care vanzarile repornesc si unul la care acestea raman inghetate.
Se pare insa ca nu toti vanzatorii au inteles acest aspect. De exemplu, hotelul particular londonez situat pe Belgrave Square nr. 10, scos in vanzare in aprilie pentru 100 milioane lire sterline (peste 110 milioane euro) nu si-a gasit inca un cumparator.
Articol preluat de pe bloombiz.ro