În contextul în care multe proiecte au fost amânate sau abandonate, oferta de noi spaţii de cazare se situează la un nivel redus.
Perioada de recesiune s-a făcut simţită din plin asupra pieţei hoteliere din Bucureşti. Pentru 2011, oferta de spaţii de cazare din Capitală ar trebui să înregistreze, într-un scenariu optimist, un avans de doar 1,9% faţă de stocul de 9.000 de camere existent la începutul anului. „Dacă toate proiectele anunţate pentru anul 2011 vor fi finalizate, piaţa se poate îmbogăţi cu un număr de 170 de camere, iar în 2012 se mai pot finaliza încă 400 de camere”, se arată într-un raport de piaţă realizat de compania de consultanţă Jones Lang LaSalle (JLL). Potrivit reprezentanţilor JLL, lanţul internaţional Hilton intenţionează să se extindă în luna mai prin deschiderea unui Hotel Dounbletree, ca urmare a reconversiei unei unităţi de cazare din zona Unirii.
Interesul investitorilor, încă departe
Anul trecut, rata de creştere a stocului de spaţii de cazare din Bucureşti s-a situat la un nivel şi mai redus comparativ cu cel preconizat pentru 2011 – respectiv 0,5%. Spre comparaţie, între 2005 şi 2008 numărul camerelor de hotel din Capitală aproape că s-a dublat. Astfel, numai deschiderea Rin Grand Hotel, în 2008, a adus pe piaţă un număr de 1.500 de camere. Reprezentanţii JLL explică nivelul redus de creştere a ofertei pe piaţa hotelieră prin deteriorarea situaţiei economice a ţării şi prin dezinteresul potenţialilor investitori. Ca urmare, în ultimii ani, multe proiecte de profil au fost fie abandonate, fie amânate.
Cu toate acestea, evoluţia înregistrată de acest segment în ultimele luni relevă şi unele semnale pozitive. Potrivit raportului JLL, la sfârşitul lunii octombrie 2010 s-a ajuns la o creştere anuală de 7,1% a numărului de nopţi de cazare la nivelul Capitalei. Totuşi, pe termen scurt, este puţin probabil ca volumul lichidităţilor să crească pe acest segment, estimează reprezentanţii companiei. Chiar dacă în unele ţări vest europene interesul investitorilor de profil a început să reapară, aceştia se concentrează deocamdată asupra acelor oraşe care promit venituri sigure.