Piața chiriilor în T2 2021: cererea, oferta și prețurile în marile centre regionale

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 29 Iulie 2021, Ultima actualizare: 07 August 2024
Suesă foto: Pixabay.com

Pe fondul începerii sezonului estival, Constanța a făcut excepție de la tendința de scădere a cererii pe segmentul de închirieri.

Popularizarea lucrului de la distanță și a cursurilor online reprezintă una dintre schimbările provocate de epidemia de COVID-19 cu impact asupra pieței chiriilor – iar această tendință pare să se fi perpetuat și în al doilea trimestru al anului în curs. Astfel, cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare relevă că cererea pentru apartamente și case de închiriat se află, per ansamblu, la un nivel mai scăzut comparativ cu anul anterior la nivelul celor șase mari centre regionale monitorizate. În perioada aprilie-iunie, aproximativ 61.900 de vizitatori au căutat locuințe de închiriat pe Imobiliare.ro, în scădere cu 8% față de intervalul similar din 2020.

De remarcat este că cinci dintre cele șase mari orașe analizate au consemnat scăderi la acest capitol, un avans având loc într-o singură situație. Diminuări ale interesului pe acest segment de piață au avut loc în Timișoara (-27%), Iași (-21%), Cluj-Napoca (-12%), Brașov (-12%) și, respectiv, București (-7%). Excepția de la regulă este reprezentată de Constanța, unde interesul pentru proprietăți de închiriat s-a majorat cu 19% comparativ cu cele trei luni anterioare – fapt ce poate fi pus și pe seama unei majorări a cererii la început de sezon estival.

Citește și:
Evoluția pieței rezidențiale autohtone în T2 2021: prețurile, cererea, oferta și tendințele de achiziție

T2 2021: Prețurile apartamentelor în cele mai bune cartiere ale marilor orașe

În ceea ce privește volumul brut al cererii existente pe acest segment de piață, Bucureștiul ocupă, în mod firesc, prima poziție în clasament, la o distanță considerabilă față de celelalte mari orașe, aici fiind înregistrați 37.100 de potențiali chiriași în T2 2021. Următoarele locuri în top sunt ocupate de Constanța, cu 7.400 de vizitatori interesați de proprietăți de închiriat, apoi de Cluj-Napoca (cu 5.200), Timișoara (5.000), Brașov (cu 3.900) și, respectiv, Iași (cu 3.300 de potențiali clienți).

Oferta de proprietăți rezidențiale la închiriere

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele șase mari centre regionale ale țării a fost, în T2 2021, cu 26% mai ridicată – aceasta cifrându-se, mai exact, la peste 26.250 de oferte. O tendință ascendentă la acest capitol a putut fi observată în trei dintre marile centre regionale analizate, în frunte cu Bucureștiul, unde a fost consemnat un avans anual de 28%, până la 14.270 de anunțuri. În Timișoara, pe de altă parte, a avut loc o creștere anuală de 15% (până la aproape 3.700 de oferte), iar în Cluj-Napoca, un plus de 2% (până la aproape 3.000 de anunțuri).

În perioada analizată, scăderile consemnate la nivelul marilor centre regionale ale țării au fost mai mici decât creșterile. Astfel, cel mai semnificativ recul, în cuantum de 8%, a avut loc în Constanța, unde trimestrul trecut erau disponibile doar 970 de proprietăți de închiriat. În Brașov, pe de altă parte, oferta pe acest segment de piață s-a diminuat cu 5% în ultimele 12 luni, până la puțin peste 1.600 de oferte. Cea mai mică marjă de creștere, respectiv 2%, a fost consemnată în Iași, unde numărul total de anunțuri a fost de 1.900.
O tendință generală de scădere poate fi observată în ceea ce privește numărul de proprietăți de închiriat nou introduse pe piață, ce depășește pragul de 14.500 la nivelul marilor orașe, un minus de 23% față de perioada similară din 2020. În acest caz, o evoluție descendentă poate fi observată în cinci din cele șase centre regionale, anume în Cluj-Napoca (-28%), Timișoara (-12%), Iași (-19%), Brașov (-16%) și, respectiv, Constanța (-24%). În București, pe de altă parte, acest indicator a consemnat un avans ușor, în cuantum de 3%, în perioada analizată. Numărul de oferte nou introduse pe piață s-a cifrat la 7.910 în Capitală, 2.000 în Cluj-Napoca, 1.880 în Timișoara, 1.150 în Iași, 1.010 în Brașov și 580 în Constanța.

Prețurile medii de închiriere în marile orașe

În ceea ce privește prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere, în București, Iași și Constanța pot fi observate, în T2 2021, curbe de scădere vizibil mai pronunțate decât în celelalte trei mari orașe ale țării, comparativ cu cele trei luni anterioare. Acest fapt poate fi explicat, în București și Constanța, prin tendința de majorare a cererii, iar în Iași, prin cea de aliniere a prețurilor la nivelul celorlalte mari orașe.

Citește și:
Cum arată piața chiriilor din marile orașe: cererea, oferta și prețurile

În mod interesant, în celelalte trei mari centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, respectiv Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, pretențiile proprietarilor care aveau locuințe disponibile spre închiriere s-au menținut mai mult sau mai puțin stabile comparativ cu trimestrul anterior. Raportat la perioada similară a anului trecut, de remarcat este că trei dintre cele șase mari centre regionale supuse analizei au consemnat creșteri, în vreme ce, în celelalte trei, au avut loc scăderi.

Potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 7,5 euro pe metru pătrat în București, în scădere cu 5,1% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se află Cluj-Napoca (cu o medie de 7,1 euro pe metru pătrat, în scădere cu 6,6%), orașul de pe Someș fiind urmat de Iași (6,6 euro pe metru pătrat, în creștere cu 1,5%), Brașov (6,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 1,6%), Timișoara (6,2 euro pe metru pătrat, în scădere cu 3,2%) și, respectiv, Constanța (6,3 euro pe metru pătrat, în creștere cu 6,7% față de anul anterior).

În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în mod firesc, în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 250 de euro pe lună pentru garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 600 de euro pe lună pentru trei camere. Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 250 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, 370 de euro pe lună pentru una bicamerală și, respectiv, 450 de euro pe lună pentru una tricamerală. În mod interesant, Timișoara continuă să ocupe ultimul loc în clasamentul chiriilor din marile orașe, cu 200 de euro pe lună pentru o garsonieră, 300 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 350 de euro pe lună pentru trei camere.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Bora Aurelia

    Pandemia a bulversat piata chiriilor in Cluj Napoca si nu numai. Lipsa fizica studentilor de la facultati a facut sa scada cererea pe segmentul închirierilor

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cumpărăm sau așteptăm? Tendințele anticipate de experți pentru 2025, dezbătute într-un webinar gratuit. Participă și tu!

Vrei să cumperi o locuință și nu știi dacă 2025 va fi un an bun pentru o astfel de investiție? Te putem ajuta să iei o decizie informată. Participă...

citește mai departe
Cât plătești chirie în funcție de vechimea apartamentului? Diferențe de până la 200 de euro lunar pentru cei care aleg locuințe noi

Chiriașii din marile orașe plătesc și cu 44% mai mult în fiecare lună, atunci când aleg un apartament într-un bloc nou în locul unei proprietăți similare dintr-un bloc vechi....

citește mai departe
Cum arată piața chiriilor la început de toamnă

Cel mai nou material Imobiliare.ro Expert, care îi are ca invitați pe Alexandru Apostu, cofondator Apostu Estate, și Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro, prezintă starea actuală a...

citește mai departe
VIDEO: La ce să ne așteptăm pe piața chiriilor înainte începerii anului universitar?

Septembrie este o lună de foc pe piața chiriilor. Odată cu întoarcerea studenților în centrele universitare, prețurile de obicei explodează în această perioadă. În cel mai nou material Imobiliare.ro...

citește mai departe
Analiză Imobiliare.ro: În patru zone din țară plătești chirie cel puțin 1.000 euro/lună. Cartierele unde chiriașii au cele mai multe șanse să găsească o locuință – GRAFICE

Sezonul de foc de pe piața închirierilor de locuințe se apropie cu pași repezi. Se plătesc deja chirii mai mari față de cele achitate în luna august a anului...

citește mai departe