Piața imobiliară din România:De ce 2011 va fi mult mai dificil decât 2010 …

scris de Ilias Papageorgiadis in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 21 Septembrie 2010, Ultima actualizare: 21 Septembrie 2010

Piaţa imobiliară din România: De ce 2011 va fi mult mai dificil decât 2010…

  • Negați adevărul = întârziați soluţia problemelor noastre …
  • O nouă predicţie : Criza se va încheia în 2011
  • Principalele motive pentru care 2011 va fi mai dificil decât 2010

1. Investiţiile străine directe au scazut =  în viitorul apropiat nu se așteaptă nimic mai bun.
2. Exporturile sunt slabe, cu excepţia Dacia, Nokia şi altor câteva companii
3. Băncile sunt blocate şi atacate

Majoritatea băncilor din România sunt acum blocate. Fie nu acordă imprumuturi sau acordă împrumuturi doar clienţilor foarte fideli (plus câteva credite  prin programul “Prima Casa” ), însă cu  dobânzii foarte ridicate. Ei  numesc această strategie o “extindere atentă”, dar, în realitate, aceștia reduc cu atenţie gradul lor de expunere. Multe dintre ele au probleme cu lichidități şi trebuie să facă față provocărilor dificile în lunile următoare şi în special în 2011. Adăugaţi la toate cele mentionate mai sus cele mai recente zvonuri despre noul regulament pentru credite. Să presupunem că politicienii au dreptate în această privință. În modul în care este prezentată problema, băncile (în special angajaţii care se intălnesc în mod direct cu clientii) se simt aproape atacate

Nu există nici un semn că băncile își vor schimba politica şi vor începe acordarea de credite. Excepţie constituind cazul în care aceştia vor primi o lichiditate suplimentară de la autorităţi (aşa cum sa întâmplat în multe ţări europene, dar acest lucru nu se va întămpla în curând și atât de uşor aici )

4. Politicienii continua să se certe în timp ce ţara are nevoie de solutii
Este foarte interesant sa ma uit la politicieni din România cum se ceartă în timp ce ţara are nevoie de solutii. Ei se ceartă non-stop, schimbănd mereu alianțele. Unele dintre acestea par să cauzeze tării probleme mai mari, doar cu scopul de ai pedepsi pe adversarii lor şi să câştige puterea politică. Păcat …………..

5. Fără măsuri serioase zero rezultate serioase
Am ajuns la un moment în care ţara are nevoie de măsuri serioase. În caz contrar își  riscă viitorul.  Până în prezent, nu vedem pe nimeni dispus să întreprindă aceste măsuri, se caută  doar “solutii usoare”, cum ar fi creşterea impozitelor. Dacă nu vom vedea câteva  măsuri puse în aplicare, oare cum vom ieşi din criză anul viitor?

6. Execurările silite au început și numărul acestora va creşte …
Mai sus explicam faptul că băncile trebuie să facă față mai multor provocări în perioada imediat următoare. Una dintre acestea este lipsa de lichidități. Acesta este motivul pentru care executările silite au început deja şi se aşteaptă ca numărul acestora să crească în continuare în 2011. Cu executările silite în fața noastră nu putem vorbi despre o perioadă mai bună şi despre o  creştere a preţurilor, nu?

7. Mentalitatea – mentalitatea – mentalitatea …
Ați văzut pe cineva comportându-se cu investitorii mai bine decât o făceau  înainte? Ați văzut că marea majoritate a oamenilor și-au îmbunătăţit abordarea lor în afaceri? Sau să lucreze mai greu? Să creeze strategii pentru anii următori, şi nu doar pentru mâine, săptămâna viitoare sau luna viitoare?

Când mentalitatea ramane aceeasi, nu cred că sunt sanse prea multe de a îmbunătăţi situația noastră în perioada lui 2011. Într-adevăr văd tot mai mulţi oameni  care devin activi, încercând să-și îmbunătăţească viaţa muncind. Dar aceștia sunt încă o minoritate, în timp majoritatea caută să facă bani ușori  şi ” un fraier pe care să-l înșele”

“Ok, dacă nu în 2011, atunci când?”
Îmi pare rău dacă v-am supărat astăzi încă de la începutul săptămânii. Cei dintre voi care rămân calmi vor intreba, probabil : “Ok, am înţeles că lucrurile nu se vor îmbunătăţi în 2011. Atunci când ar trebui să ne așteptăm la capătul tunelului? “

Aşa cum v-am scris cu câteva luni în urmă, România este conectată la marile economii occidentale. Deci, dacă părem în imposibilitatea de a schimba direcţia ţării prin noi înşine, vom aștepta ca acestea să ne tragă după ele. Odată ce veți vedea acestea economii iesind serios din criză, după 6- 12 luni va veni și vremea României să iasă din criză. Ţara are încă o mulţime de avantaje care vor ajuta această mişcare, dar numai atunci când giganţii din vest vor intra pe  creştere.

Sfârşitul anului 2011, dar cel mai probabil 2012 (cel puţin)
Sperăm ca aceasta să se întâmple la sfârşitul anului 2011, dar cel mai probabil, totul va fi amânat până în anul 2012 (cel puţin). Dar ar fi păcat să aşteptăm pe alţii ca să ne ajute ..

“Zeita Athena te va ajuta, dar mişcă-ți și tu mâna
Grecii anticii obişnuiau să spună: “Zeita Athena te va ajuta, dar mişca-ți și tu mâna”, însemnând ” roagă-te la zei, dar miscă-ți si …………..deasemenea “. Putem să urmăm oare  și noi sfatul lor ?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
“Prea mult praf, produs de doar cateva masini”

(Piata imobiliara romaneasca: primele doua luni ale anului 2011) “Foarte optimist”-ul prieten al meu, celebru: “2011 va fi un an foarte pozitiv” Era doar  sfarsitul anului trecut, cand o multime...

citește mai departe
Poate otravi mentalitateanesanatoasa procesul de redresare?

Inca de acum cateva saptamani, continui sa va spun despre procesul lent de recuperare care astept sa se produca, in cazul in care totul decurge bine in urmatorii 1-2...

citește mai departe
CPI, traininguri si déjà vu: Colaborarile si 5 secrete pentru profesionalism

Martea trecuta am participat la CPI, “Clubul Profesionistilor in Imobiliare”, un eveniment organizat de imobiliare.ro. Acolo, in timpul prezentarii sustinute de Isfahan Doekhie si Niculae Iulian, m-am simtit ca si...

citește mai departe
In Suedia, pentru… Romania!

Salutare din friguroasa Uppsala si Stockolm! Dupa o saptamana obositoare, ieri am zburat in Suedia. Am venit aici din doua motive: sa-mi intalnesc fratele, Nikolas, care lucreaza pentru Universitatea...

citește mai departe
“Pretul pietei este 250. Clientul meu va ofera 170” “Eu vreau 800. Poti sa pastrezi toti banii peste acest pret”

2010. Vara. Tocmai am semnat un contract, cumparand un teren destinat unui proiect de retail intr-un oras mare din Romania. Clientul meu,  fericit de finalitatea acestei tranzactii m-a invitat...

citește mai departe