1,3 milioane de romani care au cumparat locuinte noi si terenuri construibile incepand cu anul 2002 risca sa se aleaga cu contractele de vanzare-cumparare suspendate si sa ajunga in instanta. Mai mult, cumparatorii ar putea sa mai scoata din buzunare si un plus de 19% peste pretul proprietatii achizitionate, adica Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) aferenta tranzactiei.
“Fiscul ar fi trebuit sa aplice legea inca de la inceput, atunci cand crestea piata imobiliara. E clar ca statul a gresit, dar a gresit flagrant. Nu cred ca intentionat, dar a fost o neglijenta foarte condamnabila”, a declarat avocatul Gabriel Biris, unul din sustinatorii ferventi ai impozitarii tranzactiilor imobiliare.
Biris e de partea celor 7.145 de persoane fizice controlate de autoritati, care au facut 85.442 de asemenea tranzactii intre anii 2006-2008. In total, acestea ar avea de platit la buget aproximativ 14,8 miliarde de lei (peste 3,5 miliarde de euro) pentru cele 85.400 de tranzactii imobiliare “cu probleme”.
O actiune pe care cei vizati o considera ilegala, mai ales ca legea nu era clara in perioada respectiva, explica ei. Abia de la 1 ianuarie 2010, prevederea are cadru legal complet, explica Biris. Acum, o parte dintre dezvoltatorii controlati de Fisc s-au reunit in Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), pentru a-si putea rezolva problemele cu statul.
Articol preluat de pe bloombiz.ro