Persoanele fizice care au cumparat in perioada 2005-2009 imobile noi sau terenuri construibile in scop personal nu vor plati TVA, ideea lansata in ultimele fiind o “gaselnita” si o incercare “jalnica” de deturna atentia catre beneficiarii de buna credinta, potrivit sefului ANAF, Sorin Blejnar.
“Actiunea ANAF nu este indreptata impotriva acelor persoane fizice care au achizitionat in calitate de cumparatori de buna credinta imobile noi. Se indreapta catre persoanele fizice care au actionat in mod deliberat si constant, vanzand imobile in scop comercial, fara a plati TVA“, a declarat Blejnar, precizeaza Mediafax.
ANAF efectueaza controale la persoanele fizice care au realizat tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi, cu caracter de continuitate , fiind verificate 7.145 persoane, care au efectuat 85.442 tranzactii, in perioada 2006 – 2008, cu o valoare totala de 14,88 miliarde lei.
Blejnar a precizat ca persoanele fizice care au achizitionat constructii noi in scop personal nu vor avea “in niciun caz” obligatia sa plateasca 19% din valoarea tranzactiei .
“Este un tertip pe care incearca sa-l foloseasca dezvoltatorii si armata lor de avocati pe care i-au angajat sa discrediteze actiunea ANAFsi sa mute problema la acele persoane fizice care au cumparat imobile cu buna credinta si in scop personal. Resping cu hotarare aceasta incercare jalnica de deturnare”, a continuat Blejnar.
ANAF precizeaza ca persoanele fizice care au vandut terenuri construibile si constructii noi, cu caracter de continuitate, aveau obligatia inregistrarii in scopuri de TVA (in conditiile prevazute la art. 152 din Codul fiscal sau inainte de inceperea activitatii economice conform prevederilor art. 153 din Codul fiscal) si platii TVA la bugetul de stat aferenta livrarilor.
Blejnar a exclus, totodata, posbilitatea ca persoanele fizice care au cumparat imobile sau terenuri construibile sa fie chemate in garantie in instanta de catre vanzatori pentru a plati 19% din valoarea tranzactiei sau ca acestea sa fie atrase in raspundere solidara de catre ANAF daca dezvotatorii nu platesc TVA.
“Nu au cum (beneficiarii – n.r.) sa fie chemati in instanta pentru ca exista un contract de vanzare-cumparare, iar prin acel contract s-a facut transferul de proprietate. (…) Este o gaselnita tocmai pentru a distrage atentia opiniei publice de la adevarata problema, ca acesti dezvoltatori au omis sa plateasca TVA in mod deliberat, iar acum vor sa transfere problema catre beneficiari”, a explicat Blejnar.
In ultimele zile, mai multi dezvoltatori imobiliari si avocati au sustinut ca, potrivit legii, ANAF ar putea atrage in raspundere solidara cumparatorii in cazul in care vanzatorii vor fi in incapacitatea de a plati TVA solicitata de ANAF, sau devoltatorii ar putea chema in garantie in instante persoanele beneficiare.
“Ei au o alta problema. Incepand cu 1 ianuarie 2010 s-a introdus in Codul Fiscal o prevedere care le da posibilitatea sa vina la Fisc sa prezinte documentele cu facturile cum ca au platit TVA si ulterior sa si-o deduca. In loc sa se foloseasca de acest lucru, ei incearca sa faca fiscalitate prin mass-media“, a conchis Blejnar.
Persoanele fizice care efectueaza tranzactii imobiliare in scop personal sunt scutite de plata TVA, iar aceasta facilitate a fost utilizata de numerosi dezvoltatori care au inregistrat tranzactiile in nume personal si nu prin intermediul unor firme.
Fiscul considera insa ca dovedirea unor acte de comert derulate de o persoana fizica implica automat ca acesta este platitor de TVA si nu se mai poate aplica scutirea de taxa.
Incepand cu 1 ianuarie 2010, persoanele fizice care au efectuat tranzactii cu constructii noi si terenuri construibile in perioada 2005 – 2009, chiar daca nu au fost inregistrate ca platitori de TVA la momentul initierii constructiilor, isi pot deduce TVA aferenta cheltuielilor efectuate, in primul decont depus dupa inregistrare sau intr-un decont ulterior, indiferent daca au facut sau nu obiectul controlului organelor fiscale.
Articol preluat de pe bloombiz.ro