Suplimentarea spațiului locativ poate fi o soluție chiar și pentru cei care locuiesc la bloc, nu doar la casă.
Pentru familiile cu mai mulți membri, amenajarea casei trebuie să țină cont atât de nevoia de socializare a acestora, cât și de cea de intimitate. Spațiul locativ disponibil joacă un rol esențial în atingerea acestui obiectiv, iar, atunci când este posibil, o suplimentare a acestuia se poate dovedi „salvatoare”. Un exemplu interesant de adaptare a locuinței la cerințele unei familii în creștere este oferit de Freshome.com:
Locuința din imagini este un duplex compus din două apartamente identice, amplasate unul deasupra celuilalt, într-o clădire din cartierul Chelsea din Manhattan, New York. Proprietarii au decis să-și extindă spațiul locativ prin achiziționarea apartamentului situat la etajul superior, odată cu venirea pe lume a celui de-al treilea copil. Având acum la dispoziție o suprafață de 335 de metri pătrați, aceștia au solicitat o renovare completă a locuinței. Arhitecții de la biroul wUNDERground architecture au reorganizat spațiul existent pentru a satisface atât nevoia de socializare, cât și pe cea de intimitate a beneficiarilor. Astfel, apartamentul de la etajul inferior a fost transformat într-o zonă dedicată familiei, în vreme ce la etajul superior se regăsesc dormitoarele și un birou.
Apartamentul inițial a fost împărțit, la rândul său, în două zone distincte: un living pentru adulți, cu zonă de dining inclusă, și o cameră mare de joacă pentru copii. Cele două comunică prin intermediul bucătăriei spațioase, potrivită pentru a lua mesele în familie. Stilul folosit pentru amenajare este unul contemporan, ce alătură piese de mobilier cu un design modern (scaunele din bucătărie și zona de dining, lămpi, măsuța de cafea etc.) cu elemente de inspirație clasică (cum ar fi canapelele cu fotolii din living) și chiar rustică (folosirea din abundență a lemnului). Rezultatul final este un spațiu cât se poate de confortabil, potrivit pentru a petrece cât mai mult timp cu familia. Multitudinea și varietatea formelor este compensată prin alegerea unei cromatici unitare, de factură predominant neutră, ce combină albul cu diferite tonuri de maro și gri; nu lipsesc însă, pe alocuri, accentele de culori puternice (cum este galbenul), ce dinamizează întregul decor.
Etajul superior al duplexului adăpostește cele trei dormitoare ale copiilor, un birou, precum și dormitorul matrimonial, deservit de baie proprie. Și aici, mobilierul din lemn se combină cu designul modern sau cu rezonanțe clasice al unor obiecte. Toate aceste elemente se împletesc perfect inclusiv în camera de baie a părinților, creând un impact vizual deosebit.
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: Practic și modern: maximizarea spațiului într-un apartament cu două camere.
Alina Pena
Foarte elegant si modern. Imi place. Va rog sa imi trimiteti si alte variante de amenajari pwntru casa.Multumesc.