Pe fondul pandemiei, dar și schimbării standardelor internaționale în construcții, tot mai mulți români sunt interesați de locuințe „eco”

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 27 Iulie 2021, Ultima actualizare: 07 August 2024
Sursă foto: Pixabay,com

Potrivit standardelor internaționale nZEB, clădirile private, inclusiv cele de locuințe, trebuie să aibă un consum de energie aproape de zero.

În contextul modificării preferințelor în materie de locuire, locuințele disponibile în proiectul LOFT green apartments, aflat în construcție, sunt vândute aproape integral, respectiv în proporție de circa 85%. Cererea este din ce în ce mai mare din partea celor care până acum erau interesați să achiziționeze locuințe convenționale, explică reprezentanții dezvoltatorului autohton Ecovillas.

Începând cu finalul anului trecut, sectorul clădirilor private, inclusiv cel al locuințelor individuale, trebuie să respecte standardele internaționale nZEB, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă un consum de energie aproape de zero, asigurat în mare parte din surse regenerabile și printr-un grad ridicat de eficiență energetică. „Studiile arată că sectorul rezidențial va fi cel mai afectat de aceste standarde având în vedere că cea mai mare parte a stocului de locuințe este vechi și cel mai poluant”, notează oficialii Ecovillas.

Citește și:
România, pe locul al treilea în regiune la proiecte imobiliare „verzi”. 2021, un moment de tranziție pentru dezvoltarea sustenabilă

Cumpărătorii, tot mai atenți la costurile de locuire pe termen lung

Potrivit acestora, piața imobiliară locală, inclusiv cea rezidențială, trece printr-o perioadă de transformări, generate inițial de pandemie, care însă acum sunt determinate de politicile din domeniul mediului de la nivel mondial și local sau de cele din domeniul energiei sau alte sectoare cu impact direct asupra bugetului cumpărătorilor.

„Schimbările care apar pe piața rezidențială se manifestă incredibil de repede, aceasta fiind foarte sensibilă la orice tip de decizie la nivel global sau național. Dacă anul trecut, cei care erau interesați să cumpere locuințe verzi, erau «mânați» de conștientizarea importanței pe care locuințele le au asupra mediului înconjurător, în ultima perioadă vedem că oamenii au început să evalueze costurile de locuire, confortul oferit de aceste locuințe, raportate la investiția pe care o alocă pentru achiziție. Observăm că sunt dispuși să plătească mai mult pentru a beneficia de o locuință eficientă din punct de vedere al costurilor și consumului.”

Vlas Veaceslav, CEO Ecovillas

 

Locuințele vechi, dezavantajate

Reprezentanții companiei dezvoltatoare notează că perspectiva aplicării unor măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon s-ar traduce în costuri mai mari, mai ales în cazul locuințelor de pe piața veche. Astfel, pe piața rezidențială am putea asista, la fel cum s-a întâmplat pe piața auto în urmă cu mai mulți ani, la costuri mai mari pentru locuințele „poluante” și care nu respectă standardele de mediu care devin din ce în ce mai stringente.

„Prin proiectul LOFT green apartments, compania Ecovillas a devenit în România un pionier al construcției apartamentelor încălzite și răcite cu pompe de căldură geotermice care nu poluează. Am ales să riscăm și să aducem un proiect ambițios pe o piață imatură și ne-au asumat investiția. Încă din faza de studiu a pieței, am considerat că aceste standarde vor deveni obligatorii și că este tipul să venim cu un concept care să fie un reper în sectorul rezidențial autohton. Mai mult decât atât, suntem atenți și căutăm cele mai inovatoare soluții pentru a dezvolta proiecte care să mențină standarul de calitate și de eficiență pe care l-am adus până acum pe piață.”

Vlas Veaceslav, CEO Ecovillas

 

Citește și:
5 tendințe (pozitive) din piața rezidențială valabile și postpandemie

Culmea digitalizării? Un dezvoltator vinde primele apartamente exclusiv online: trendul momentului sau doar de moment?

Triplare a cererii pe segmentul locuințelor eco în următorii cinci ani

Reprezentanții Ecovillas punctează că interesul pentru locuințele cu tehnologii noi, eficiente energetic, este în creștere încă din luna ianuarie a acestui an. „Vizionările au crescut cu 40% față de ultimul trimestru din 2020, iar vânzările s-au dublat în primele șase luni față de ultimul trimestru din 2020”, subliniază aceștia.

Un proiect cu o valoare totală de aproximativ zece milioane de euro, complexul LOFT green apartments (foto 2) este compus, în total, din trei imobile, cu un total de 154 de apartamente (de tip studio, cu două camere și cu trei camere). Prima fază a proiectului este vândută integral, faza a doua, constând în două blocuri noi, va fi livrată anul acesta. Blocul al doilea este finalizat, urmează predarea apartamentelor către proprietari, iar blocul al treilea va fi gata până la finalul anului.

Prețurile pentru locuințele din cadrul complexului pornesc de la 50.625 de euro (plus TVA) pentru locuințele de tip studio, de la 73.125 de euro (plus TVA) pentru două camere și, respectiv, de la 100.125 de euro (plus TVA) pentru trei camere.

Designul ansamblului este unul de tip loft și include materiale sustenabile, precum beton, cărămidă și lemn. Proiectul dispune de suprafețe vitrate ample, iar locuințele au o înălțime de până la 2,9 metri. Pentru construcția blocului al doilea a fost folosită izolație cu spumă poliuretanică, un produs 100% reciclabil, și fațadă 100% din lemn Thermowood adus din Finlanda.

Construit în vecinătatea pădurii, în zona Mogoșoaia, complexul are un sistem cu pompe de căldură geotermice care folosesc energia regenerabilă a pământului pentru încălzire, răcire și apă caldă. Complexul are emisii zero de dioxid de carbon și nu folosește combustibili fosili pentru încălzire, astfel că nu necsită nu necesită racordare la gaze.

Părerile cititorilor
1 părere
  • IAG

    sunt deja vandute??

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Încep lucrările pentru un nou ansamblu în Sectorul 1. Ai zonă de promenadă pe malul lacului și spațiu dedicat pentru yoga și pilates

În luna august încep lucrările pentru ansamblul rezidențial Corallis, localizat în zona Petrom City din nordul Bucureștiului. KÉSZ România urmează să investească peste 51 de milioane de euro în...

citește mai departe
Gică Popescu, Dan Petrescu și Cristina Neagu au investit în acest proiect. Dezvoltatorul construiește 250 de apartamente noi

Dezvoltatorul imobiliar My Place Residence North a lansat a doua fază a proiectului MyPlace North care va include 250 de apartamente. Din totalul acestora, 55% au fost vândute deja,...

citește mai departe
Apartamente cu GRĂDINĂ, inclusiv cu TVA REDUS, de vânzare în EnVogue Residence – Iuliu Maniu, zona Militari! (P)

Având două sau trei camere, unitățile locative de acest tip sunt disponibile pentru mutare imediată, iar unele se încadrează atât în plafonul de preț prevăzut pentru achitarea unei cote...

citește mai departe
Cum se văd vânzările de apartamente de la etajul 19? (P)

Sfârșitul anului aduce în lumina reflectoarelor unul dintre proiectele cele mai impunătoare din București, ansamblul Global Residence Monolitului aflat lângă stația de metrou Mihai Bravu, un complex cu regim...

citește mai departe
Un nou ansamblu rezidențial în estul Capitalei. Apartamentele s-au pus în vânzare săptămâna aceasta

HILS Development, dezvoltator cu peste 4.000 de apartamente în portofoliu, lansează un nou proiect rezidențial. HILS Sunrise va fi construit în imediata apropiere a stației de metrou Anghel Saligny...

citește mai departe