Aproape 90% din unităţile locative din mediul rural se află în această situaţie. În mediul urban, ponderea e de doar 12%.
Dintre ţările Uniunii Europene (UE), România se situează pe ultimele locuri în ceea ce priveşte condiţiile de locuire. Un indicator al acestei situaţii constă în faptul că aproximativ 40% dintre locuinţele existente la nivel naţional nu dispun de băi. Asta înseamnă 2,9 milioane de unităţi locative, dintr-un total de 7,3 milioane, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Astfel, 88% dintre locuinţele din mediul rural nu au băi proprii, în vreme ce, în mediul urban, această pondere se ridică la doar 12%.
500 de lei, costul mediu pentru o unitate locativă
Producătorul autohton de plăci ceramice Lasselsberger estimează că, pentru placarea cu gresie şi faianţă a băilor pentru toate aceste locuinţe românii ar trebui să cheltuiască, în medie, 1,45 miliarde de lei (aproximativ 345 milioane de euro). „Pentru amenajarea băilor din cele 2,9 milioane de locuinţe ar fi nevoie circa 58 de milioane de metri pătraţi de plăci ceramice. Această cantitate reprezintă de aproximativ trei ori vânzările de gresie şi faianţă din acest an, care se vor ridica la 20 de milioane de metri pătraţi”, subliniază Eduard Măcărescu, directorul de operaţiuni al Lasselsberger. Pentru placarea unei singure camere de baie este nevoie, în medie, de 5 metri pătraţi de gresie şi de 15 metri pătraţi de faianţă, iar preţul mediu pentru un metru pătrat de plăci ceramice se ridică la 25 de lei.