Patrimoniul Primariei creste prin investitie….privata !!!

scris de Dan Ioan Popp

Patrimoniul autoritatii comensureaza bogatia !Statul prin autoritati centrale si locale isi asuma roluri de administrator pe baza colectarii de impozite, adica are obligatia de a face lucrari si activitati publice fara ca cetateanul sa mai cheltuiasca in acest scop. Daca o persoana fizica sau juridica isi asuma sa faca aceste cheltuieli practic Autoritatea economiseste acei bani pe care ii poate cheltui cu alte scopuri.

De exemplu daca o persoana realizeaza un pod sau sau un drum pe care le pune la dispozitia publicului atunci autoritatea nu mai trebuie sa cheltuiasca cu investitia dar nici cu intretinerea lui.

In cazul localitatilor constatam in ultimii 20 de ani urmatoarea situatie: intravilanul localitatilor s-a extins cu 10-20% dar lungimea strazilor ,a retelelor de apa si canal finantate de autoritati a crescut in proportie mult mai mica. Pe de o parte prin Planurile Urbanistice Generale, Planurile Urbanistice Zonale si Planurile Urbanistice de Detaliu autoritatea a incurajat si a aprobat extinderea localitatilor eliberind autorizatii de constructie si ulterior, incasind taxe de autorizare si impozite pe proprietate de terenuri intravilane si constructii edificate de la persoane fizice si juridice, fara sa investeasca in obiective edilitare obligatorii : drumuri, trotuare, parcari,iluminat stradal,retele apa, retele canal menajer si pluvial, spatii verzi, ,parcuri si locuri de joaca precum si faptul ca nu le-a intretinut ani de-a rindul,facind alte economii.

Ca o consecinta bugetul local al Primariei a economisit la trei capitole : nu a efectuat investitii, nu a efectuat cheltuieli de intretinere, nu a avut cheltuieli de capital pentru a se imprumuta cu sumele aferente.

Pe de o parte investitorii privati care au efectuat investitia si cheltuielile de capital si pe de alta parte catatenii care au platit cheltuielile curente lunare si cheltuieli de capital au dreptul la constituirea unei creante ca expresie imbogatirii fara just temei a Primariei pe durata existentei investitiilor in discutie. Cine se prinde sa alerge dupa ….primarie ???

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și