O „împrospătare” a locuinței nu trebuie neapărat să fie costisitoare.
Odată cu venirea primăverii, tot mai mulți proprietari demarează lucrări de renovare și/sau reamenajare a casei. Astfel de proiecte nu trebuie să fie obositoare, complicate sau foarte costisitoare, ci pot fi realizate și de cei cu bugete mai reduse – chiar pe cont propriu.
1. Nu te teme de culoare!
La capitolul finisaje, una dintre cele mai simple modificări pe care le poți face în locuința ta constă în „colorarea” pereților. O asemenea schimbare va aduce viață și dinamism într-un ambient șters, învechit sau… lipsit de personalitate. “Aplicarea unei simple nuanțe pe pereți poate schimba radical starea și energia proprietarului. Românii au fost mai coservatori în materie de culoare în ultimii ani. Cu toate acestea, diverse combinații simple pot transforma în mod inspirat orice spațiu”, explică Marga Carp, director de marketing în cadrul Duraziv. Printre avantajele zugrăvirii casei se numără și faptul că este o lucrare accesibilă din punct de vedere financiar și are un grad de dificultate redus – nu trebuie neapărat să apelezi la un meșter pentru asta.
Ce se poartă:
Culorile saturate sunt la modă în 2014, pentru că dau o senzație de profunzime şi un plus de dramatism stilului de amenajare, în vreme ce culorile deschise luminează spațiul, creând o atmosferă primitoare. În ceea ce privește preferințele consumatorilor români, studiile Duraziv arată că nuanțele mai intense sunt folosite, în special, pentru amenajarea camerelor copiilor, ca şi în dormitor – un spaţiu intim, în care proprietarii simt o mai mare libertate de exprimare. Pentru restul casei, proprietarii preferă, de regulă, nuanţele mai deschise, din gama pastelurilor. “Încălcarea” acestor tendințe generale poate conferi un plus de originalitate unui ambient.
2. Pune-te pe… construit!
Și implementarea unor soluții creative de amenajare poate aduce un aer „nou” în casa ta. Dacă îți face plăcere să „meșterești”, poți construi (singur sau împreună cu prietenii) o masă, un spațiu de depozitare sau, de ce nu, chiar o bucătărie nouă – chiar dacă nu ești expert în realizarea de piese de mobilier. Asta fiindcă la asemenea lucrări se pretează și materiale mai ușor de folosit comparativ cu cele tradiționale. Spre exemplu, producătorul de BCA Xella a lansat recent o linie de elemente de zidărie de mai mici dimensiuni decât cele clasice, potrivite pentru amenajări interioare creative, ca și pentru ornamentări arhitecturale. Acestea pot fi utilizate pentru realizarea unor lucrări de hidroizolație, a unor pereți ornamentali, a unor piese de mobilier sau șeminee. „Puțini români cunosc câte soluții de amenajare interioară se pot realiza din beton celular autoclavizat – de la cadrul unui dressing, măsuțe ergonomice pentru televizor, birouri, spații pentru depozitarea vinurilor și până la biblioteci sau insule pentru bucătărie”, spune Mădălina Dumitru, director de marketing la nivel regional al Xella (pentru România, Ungaria și Bulgaria).
3. Nu uita de decorațiuni!
Nu în ultimul rând, și decorațiunile – de la obiecte de iluminat, elemente textile sau obiecte de artă – au un rol important în „împrospătarea” locuinței tale. Ai grijă însă la ce alegi. Este important să armonizezi accesoriile cu stilul general de amenajare și să nu exagerezi cu numărul acestora, pentru că riști ca rezultatul să fie un ambient „încărcat”. „În acest sezon, accentele din locuinţă cad pe candelabrele somptuoase inspirate din perioada victoriană, pe diverse accesorii retro, clasice sau minimaliste confecţionate din lemn, metal şi sticlă, pe tablourile supradimensionate şi pe o multitudine de alte elemente cromatice de stil. De asemenea, tot în această perioadă, sunt în trend spaţiile largi şi luminoase, ca şi imprimeurile florale sau geometrice”, subliniază Mugurel – Horia Rusu, directorul general al Hornbach România.
cris
suprt idei