Deşi au preţuri ridicate, proprietăţile rezidenţiale de lux din capitala franceză sunt totuşi semnificativ mai ieftine decât în Londra.
Când vine vorba de a face o investiţie sau de a cumpăra pur şi simplu o casă de vacanţă, Parisul se înscrie cu siguranţă pe lista destinaţiilor luate în calcul de marii bogaţi ai lumii. Potrivit Indicelui Internaţional al Proprietăţilor de Lux (Prime International Residential Index – PIRI) calculat de Knight Frank, Parisul se situează pe locul al 11-lea în clasamentul celor mai „scumpe” destinaţii pentru achiziţia unei reşedinţe secundare de lux, cu un preţ mediu de 27.200 de dolari pe metru pătrat. „Parisul oferă o încărcătură istorică, culturală şi o stil de viaţă cosmopolit, activ, însă avantajul său este că preţurile proprietăţilor de lux sunt adesea cu 20-30% mai mici decât în centrul Londrei”, spune Mark Harvey, reprezentantul departamentului rezidenţial internaţional al Knight Frank.
Ceva mai multe oportunităţi există pe segmentul mediu al pieţei rezidenţiale pariziene. Spre exemplu, în arondismentul 7, o mansardă pe două nivele situată într-o mică vilă familială are un preţ cerut de 1,095 milioane de euro, potrivit ofertelor Knight Frank. Apartamentul are o suprafaţă utilă de aproximativ 87 de metri pătraţi şi este compus dintr-un living spaţios, cu bucătărie deschisă, la primul nivel, şi dintr-un dormitor, un birou şi o baie, la cel de-al doilea.
Protejarea capitalului, mai importantă decât majorarea sa rapidă
În ciuda preţurilor cu siguranţă „piperate”, Parisul nu duce totuşi lipsa cumpărătorilor. Harvey spune că cea mai mare parte a clienţilor care fac achiziţii în oraş sunt europeni, însă 2011 a marcat o creştere a interesului venit şi din partea unor clienţi din Rusia, Orientul Mijlociu sau Asia. Cele mai căutate proprietăţi au fost cele cu preţuri cuprinse între unul şi cinci milioane de euro. Unii vor să deţină o proprietate în capitala Franţei mânaţi de dorinţa de a se integra în stilul său de viaţă, în vreme ce alţii sunt interesaţi de beneficiile investiţionale ale unei astfel de decizii. „Protejarea averilor este acum o prioritate pentru cumpărători, mai degrabă decât creşterea pe termen scurt a capitalului”, subliniază reprezentantul Knight Frank.
Preţuri în stabilizare pe segmentul de lux
Prima jumătate a anului trecut a fost caracterizat de o activitate intensă în materie de vânzări de locuinţe, urmând trendul declanşat în 2010. Încurajaţi de creşterile de preţuri consemnate în anul precedent, o serie de vânzători şi-au scos proprietăţile pe piaţă, în special pe segmentul curpins între două şi cinci milioane de euro. A doua jumătate din 2011 a adus însă o încetinire a activităţii din acest sector, ceea ce explică şi scăderea anuală de 3% a preţurilor. Această evoluţie s-a aflat în deplin consens cu aşa-numita criză a datoriilor suverane din zona euro.
Pentru anul în curs, Mark Harvey estimează că preţurile proprietăţilor rezidenţiale de lux vor continua să se stabilizeze. „În mod deloc surpinzător, Parisul deţine în continuare titlul de cel mai vizitat oraş al lumii, atrâgând circa 15 milioane de vizitatori anual. Oraşul exercită o atractivitate la nivel global ce nu dă semne de scădere”, conchide reprezentantul companiei.