Palat interbelic dintr-un film de Nicolaescu, scos la licitație. Vezi prețul și cum arată!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 26 Februarie 2019, Ultima actualizare: 26 Februarie 2019

Palat interbelic dintr-un film de Nicolaescu scos la licitatie

Palatul scos la licitație a fost realizat în ultimii ani ai perioadei interbelice și a aparținut lui Ion Gigurtu, fost prim-ministru.

Artmark Historical Estate, divizia grupului Artmark specializată în promovarea și vânzarea monumentelor istorice și artistice, a anunțat scoaterea la licitație a unui castel interbelic, amplasat în munții Apuseni. Este vorba despre castelul de la Zlatna (foto), cunoscut datorită filmului regizat de Sergiu Nicolaescu „Noi, cei din linia întâi” (care a fost realizat parțial aici).

Proprietatea se află amplasată pe un teren de 8.800 de metri pătrați, are o suprafață construită de 1.358 de metri pătrați, 19 camere, precum și un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente. De menționat este că, în ultimii ani, castelul a beneficiat de o serie de lucrări de consolidare și reabilitare, ce au avut în vedere păstrarea arhitecturii clădirii. Prețul de pornire pentru licitație este 295.000 euro.

Stil neoromânesc de influență moldoveană

Castelul a fost construit în perioada 1936-1939 de către omul politic Ion Gigurtu, fiul Olgăi Gigurtu (fiica fratelui lui Nicolae Bălcescu și a nepoatei pictorului Theodor Aman). Potrivit reprezentanților Artmark, statura și elementele de compoziție încadrează clădirea în stilul arhitectural neoromânesc de influență moldoveană, foarte asemănător stilului Ghika-Budești. Printre elementele caracteristice acestora se numără fațada de cărămidă aparentă, turnul-foișor, de inspirație mănăstirească, dar și arcul-potcoavă (particularizat cu o acoladă în partea superioară).

Citește și: „Bijuterii” de arhitectură românească: vechi domenii boierești, cât o casă-n București!

Reședință de vară și sediu de societate minieră

Ion Gigurtu și-a început cariera politică în 1912, când a fost ales deputat din partea Partidului Poporului. A deținut apoi funcții de conducere în diverse ministere, pentru ca, în 1940, Carol al II-lea să îl numească în funcţia de prim-ministru, funcție pe care a deținut-o până pe 4 septembrie 1940, când a predat şefia guvernului generalului Ion Antonescu. Binecunoscut om de afaceri, Ion Gigurtu a fost și director general al societății „Mica”, specializată în extragerea de aur și alte metale prețioase. Castelul a fost inițial folosit ca reședință de vară a familiei acestuia și ca sediu administrativ pentru societatea minieră.

Palat interbelic dintr-un film de Nicolaescu scos la licitatie

Alături de Castelul Zlatna, în portofoliul recent al Artmark Historical Estate se găsesc și alte monumente reprezentative ale patrimoniului arhitectural și cultural național, ce au aparținut unor personalități marcante. Printre acestea se numără Conacul Oteteleșanu de lângă București, Conacul Procopie Casotta din Buzău, Palatul Andrenyi din Arad, Ansamblul arhitectural „Hanul Puțureanu” din Craiova, Casa Negustorească de secol XIV din Sibiu ș.a.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Barzukas

    Unul dintre cele mai bune lucruri, pe care l-ar putea face un bun investitor imobiliar….Lasand deoparte importanta extraordinara,pe care o au aceste investitii,in sustinerea imaginii istorice a Romaniei,acestea au si un caracter puternic economic,prin integrarea in turismul romanesc, sa recunoastem subdezvoltat,a unor elemente de mare interes ,ce vor ajuta la formarea pe viitor,a unei imagini cu contururi mult mai clare despre romani si Romania. Eu ca simplu cetatean,asteptam de mult ca cineva sa se ocupe mai intens de readucerea in patrimoniul sarac al Romaniei,a acestor bijuterii inestimabil de pretioase. Si as mai spune ,daca imi este permis,ca acesti investitori sa fie ajutati si incurajati pe toate caile posibile,de catre autoritatile statului roman.Sunt sigur, ca au nevoie de speze si ar fi binevenite cateva legi si hotarari prin care statul roman sa-si arate clar, buna intentie de a sustine si promova,intentia serioasa a unor investitori(nu are importanta,cine si de unde) de reconstrui si renova aceste nestemate ale Romaniei. Mai mult as spune ,ca aceste legi si hotarari,ar trebui neaparat,sa aiba un caracter clar,care sa nu dea loc la interpretari,ca cele de pana acum,ori sa lase faurirea acestor lucrari,la discretia celor ce vor da aprobari in acest domeniu. Imi cer scuze ,dar cam asta ar fi linia de urmat,daca vor sa faca ceva in ROMANIA

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe