“Orice investitie in terenuri agricole este foarte buna”

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 11 Decembrie 2009, Ultima actualizare: 11 Decembrie 2009

Pretul terenurilor agricole din Romania sunt de pana la cinci ori mai reduse decat cele din alte tari europene, pe termen lung insa aceasta diferenta va disparea, astfel ca in prezent achizitia de proprietati pe piata romaneasca este o oportunitate, sustin consultantii imobiliari.

“In Austria terenurile mai putin fertile decat cele din in Romania costa 10.000 de euro pe hectar, in tari precum Polonia, Cehia si Slovacia 5.000 de euro pe hectar. In Romania terenurile fertile se vand cu 2.000 de euro pe hectar. Pe termen lung in cadrul Uniunii Europene nu va mai fi posibila mentinerea diferentelor atat de mari intre preturi”, a declarat Thomas Prader, unul dintre actionarii companiei austriece Solproiect, care se ocupa cu achizitia si comasarea terenurilor agricole din Romania.

Solproiect a fost infiintata in anul 2003 si pana in prezent a investit cinci milioane de euro pentru achizitia si comasarea a aproape 6.000 de hectare in judetele Calarasi, Braila, Tulcea si Constanta, in vederea infiintarii de ferme agricole.

Orice investitie in terenuri agricole este foarte buna, iar pe termen lung se va dovedi ca este o investitie profitabila. Cunoastem foarte bine calitatea terenurilor din Romania, acestea au fost granarul Austriei pentru mult timp”, a aratat Prader.

Reprezentantii Solproiect sustin ca, in urma crizei de pe piata imobiliara, preturile terenurilor agricole de buna calitate nu s-au redus, ci doar costurile adiacente, ca urmare a imbunatatirii mecansimului de achizitie a acestui tip de proprietati.

“Cand am inceput sa cumparam, nu existau documente cadastrale, nu existau masuratori, proprietarii nu stiau unde erau terenurile pe care le vindeau. Actele costau mai mult decat terenul”, a declarat Mihai Romaniuc, directorul general Solproiect.

Potrivit reprezentantului companiei de consultanta imobiliara King Sturge in Romania suprafata de teren agricol este de 9,4 milioane de hectare, respectiv 5% din totalul de circa 172 de milioane de hectare din Europa.

In ceea ce priveste preturile, datele King Sturge arata ca in Romania media este de 2.000-3.000 de euro pe hectar, in timp ce in Franta se situeaza la 6.000-6.500 de euro pe hectar, in Serbia – 7.000-8.000 euro pe hectar, iar in Ucraina – 6.000-7.000 euro pe hectar.

“Cererile in general pentru achizitia de terenuri agricole sunt pentru suprafete de 100-150 de hectare in special pentru exploatari agricole, dar si pentru schimbarea uzului. De asemenea, 44% din proprietatile lucrate se intind pe suprafete mai mici de un hectar, in timp ce doar 22% dintre exploatatiile actuale pot deveni profitabile conform standardelor europene”, a declarat Radu Boitan, managing partner King Sturge.

El a aratat ca peste 60% dintre fermele existente produc pentru consum propriu.

“In ultimii 15 ani fermierii nu au avut un business profitabil, iar o oportunitate ar fi schimbarea uzului terenului si vanzarea acestuia catre dezvoltatori. Astfel suprafata agricola se reduce de la an la an, situatie ingrijoratoare in toata Europa”, a spus Boitan.

Reprezentantul King Sturge a mentionat ca valoarea terenurilor care sunt transformate din agricole in destinatii pentru investitii imobiliare creste foarte mult, ajungand la 25-40 de euro pe metru patrat pentru dezvoltari industriale, la 70-300 de euro pe metru patrat pentru centre comerciale si la 150 de euro pe metru patrat pentru birouri”, a mentionat Boitan.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Părerile cititorilor
  • BUTA RODICA MICHAELA

    Am si eu 60.000 mp.teren extravilan in judetul Calarasi- langa balta Mariuta- VAND URGENT!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe