Ordonanta privind creditarea a fost discutata si cu CE

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 14 Iunie 2010, Ultima actualizare: 14 Iunie 2010

Bancherii contesta legitimitatea noii Ordonante a creditarii, intrucat ea ar excede normele Directivei Europene pe baza careia a fost creata, insa presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat luni, pentru NewsIn, ca textul acesteia fost aprobat informal de Comisia Europeana.

Constantin CerbulescuRomania a fost obligata sa transpuna pana la data de 11 iunie 2010 in legislatia nationala textul Directivei Europene 48/2008 privind creditarea.

Bancherii sustin, insa, ca transpunerea a fost realizata abuziv, fara consultarea comunitatii bancare si fara a respecta spiritul Directivei adoptate de Parlamentul European.

Autoritatea initiatoare a proiectului, ANPC, ii contrazice.

“Am discutat si cu Comisia Europeana, care ne-a dat dreptate sa aplicam ordonanta si creditelor in derulare, chiar daca bancherii nu doreau acest lucru”, a declarat luni, pentru NewsIn, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu.

El spune ca inainte de adoptarea Ordonantei privind creditarea de catre Guvern, oficialii ANPC au purtat discutii cu reprezentanti ai ministerelor interesate – Ministerul Justitiei, Ministerul Economiei, Ministerul de Finantelor, Departamentului pentru Afaceri Europene si Consiliul Concurentei.

“Daca textul nu era bun, aceste autoritati nu l-ar fi aprobat”, a mai spus, luni, Cerbulescu.

Bancherii nu sunt de acord cu prevederile retroactive ale noii ordonante intrucat se vad nevoiti sa modifice, cu acordul scris al clientilor, aproape opt milioane de contracte de credit.

Astfel, bancile vor avea la dispozitie 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei Ordonante, 20 iunie, pentru a notifica aproape toti clientii in legatura cu necesitatea incheierii unor acte aditionale la contractele de credit pentru a include, de pilda, reducerea comisionului de rambursare anticipata la maximum 1%, fata de media pietei, estimata de specialisti la 4-5%.

Bancherii au cerut ca noile prevederi sa nu fie aplicate creditelor in derulare si nici imprumuturilor ipotecare sau cu garantii imobiliare, intrucat Directiva Europeana pe baza careia a fost creata Ordonanta nu acopera aceste domenii.

“ARB a solicitat aplicarea Directivei Europene 48/2008 in forma aprobata de Parlamentul European. Comunitatea bancara a cerut, in mai multe randuri, sa aiba loc intalniri cu ANPC, pentru a argumenta solicitarile bancilor, in contextul in care proiectul ANPC cuprinde prevederi ce le exced pe cele ale Directivei. Nu am avut, insa, nici o reactie din partea ANPC”, a declarat anterior, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Gabriela Folcut.

“Problema noastra nu consta in reducerea comisioanelor de rambursare anticipata. De altfel, banca noastra ofera unele credite cu comisioane de rambursare nule. Marea problema consta in notificarea a sute de mii de clienti, precum si administrarea birocratica a modificarilor contractuale…sunt foarte multe modificari si automat apar costuri mari asociate lor”, a declarat pentru NewsIn directorul de Retail al unei banci.

“Completarea a aproximativ opt milioane de contracte cu anexele semnate de clienti va induce costuri de cateva milioane de euro pentru sistemul bancar”, spune Folcut.

Actul normativ in forma curenta urmeaza sa se aplice contractelor de credit, inclusiv contractelor de credit garantate cu ipoteca sau cu o alta garantie pentru proprietatea imobiliara sau garantate printr-un drept privind proprietatea imobiliara, precum si contractelor de credit al caror scop il constituie dobandirea sau pastrarea drepturilor de proprietate asupra unui teren sau asupra unei cladiri existente sau proiectate, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing.

Legea va fi aplicata, partial, si imprumuturilor de tip “desoperit de cont”.

In acelasi timp, noua lege privind creditarea nu va fi aplicata programului de imprumut ipotecar garantat de guvern Prima Casa, si nici imprumuturilor acordate de bancile pentru locuinte (BpL), intrucat acestea sunt reglementate prin legi speciale, a mai spus Constantin Cerbulescu.

Ulterior, Ordonanta va trebui sa fie adoptata de Parlament, pentru a putea deveni lege. Astfel, ea ar putea suferi unele modificari. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe