Această piață va ajunge, potrivit estimărilor, la un volum al tranzacțiilor de peste un miliard de euro în 2016.
Peisajul rezidențial autohton oferă un paradox interesant: cel mai scump oraș al țării în materie de locuințe nu este Bucureștiul, ci un alt important centru regional, cu o populație de aproape șase ori mai mică, respectiv 324.756 de locuitori (față de 1.883.425 de locuitori ai Capitalei).
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în a doua jumătate a anului trecut Cluj-Napoca a surclasat Bucureștiul în clasamentul prețurilor solicitate pe segmentul vânzărilor de apartamente. În prezent, suma medie solicitată de un vânzător clujean este de 1.198 de euro pe metru pătrat util, în timp ce pretențiile unui bucureștean ajung la 1.121 de euro pe metru pătrat util. „Preţul mediu pe segmentul rezidenţial este, în acest moment, cel mai mare din ţară – undeva la circa 1.200 de euro pe metru pătrat, cu vârfuri ce depăşesc uşor 1.500 de euro pe metru pătrat”, spune și Ramona Cuc, Broker/Owner RE/MAX Grup de Lux. Aceasta confirmă că preţurile s-au majorat cu circa 12% în ultimul an, timp în care pe piață au fost livrate multe unităţi locative noi, atât în Cluj-Napoca, cât şi în Floreşti.
Citește și: Cresc prețurile, dar și bugetele de achiziție: cea mai fierbinte piață rezidențială din România, sub lupă!
Rezidențialul va atrage 75% din tranzacții
Reprezentanții RE/MAX Grup de Lux estimează că piaţa imobiliară clujeană va ajunge, în acest an, la un volum de tranzacții de peste un miliard de euro (luând în calcul toate segmentele acesteia). „În cei 20 de ani de existenţă a biroului nostru, am observat principalele schimbări prin care a trecut piaţa imobiliară locală şi putem spune că 2016 este un an promiţător, în care estimăm că toate tranzacţiile, fie că sunt vânzări-achiziţii sau închirieri, pe orice segment, vor ajunge la o valoare totală de peste un miliard de euro”, spune Ramona Cuc. Potrivit afirmaţiilor sale, din totalul tranzacţiilor din acest an, circa 75% vor implica proprietăţi rezidenţiale, restul de 25% fiind împărţit între imobile de tip office, comercial sau industrial.
Un business pornit în urmă cu 20 de ani şi afiliat apoi reţelei RE/MAX, Grup de Lux a raportat în 2015 o cifră de afaceri (realizată din comisioanele încasate), de circa 1,25 milioane de lei, din care peste 74% provine din tranzacţii de vânzare-cumpărare. Cea mai mare tranzacţie din istoria companiei a avut ca obiect un imobil istoric din Cluj-Napoca, ce a fost achiziționat pentru suma de 10 milioane de euro. Printre tranzacțiile importante se numără şi câteva clădiri istorice de referinţă ale Clujului – Hotel Continental, Policlinica Studenţească, Căminul Conservatorului sau Vila Tatar.