Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, la Parlament, ca eventuala infiintare a postului de guvernator al Zonei Metropolitane Bucuresti cu atributii superioare primarului incalca principiul electivitatii functiei conducatorului administratiei publice.
Sorin Oprescu a declarat, la sesiunea de deschidere a reuniunii Comisiei pentru mediu, agricultura, probleme locale si regionale a Delegatiei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, ca ideea “crearii Zonei Metropolitane Bucuresti este binevenita”, precizeaza Mediafax.
“E o idee ce aduce un concept nou si salutar privitor la organizarea si functionarea administrativa a Capitalei. Principiul care sta la baza conceptului de metropolitanism este acela de a crea o noua forma de guvernare la nivel local in scopul de a valorifica maxim resursele de pe teritoriul zonei metropolitane, de a dezvolta in mod echilibrat unitatile administrativ-teritoriale componente si de a reforma procesul de guvernare locala in sine”, a sustinut Sorin Oprescu.
Pe de alta parte, Oprescu a subliniat ca nu ar fi de dorit existenta “unor principii straine” de
legea admnistratiei publice prin infiintarea unor institutii noi, precizand ca
infiintarea postului de “guvernator al Zonei Metropolitane Bucuresti cu atributii superioare primarului incalca principiul autonomiei locale”.
“Ar fi de nedorit existenta intr-o viitoare reglementare a zonei metropolitane a unor principii straine de spiritul si litera legii administratiei publice locale si chiar a Constitutiei, prin infiintarea unor institutii ale caror atributii incalca principiul autonomiei publice locale. Un exemplu ar putea fi infiintarea postului de guvernator al Zonei Metropolitane, prin decizia primului-ministru , cu atributii net superioare celor ale primarului general.
Se incalca in acest mod principiul electivitatii functiei de conducator al administratiei publice a Municipiului Bucuresti”, a afirmat
Sorin Oprescu.
El a mentionat ca un alt exemplu de nedorit ar fi “prevederea unui buget propriu al Zonei Metropolitane Bucuresti, compus din virarea cotei de cel putin 1% din veniturile proprii ale unitatilor sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale ori mentinerea unui asa-numit domeniu privat al Zonei Metropolitane”.
“Asadar, consider ca este absolut binevenita infiintarea unei Zone Metropolitane Bucuresti, ca o asociatie de dezvoltare comunitara pe baza de parteneriat, menita sa creeze premisele dezvoltarii serviciilor publice de interese metropolitane si de atragere a fondurilor pentru finantarea utilitatilor publice si a infrastructurii, model ce a fost ales de zonele metropolitane Constanta, Cluj, Iasi, Oradea sau Arad”, a conchis Sorin Oprescu.
Un proiect de lege al PDL privind infiintarea Zonei Metropolitane Bucuresti, care prevedea si functia de guvernator al acesteia, ca reprezentant al Guvernului, a fost depus la Parlament in aprilie 2009, insa a fost retras de catre initiatori dupa aproximativ doua saptamani.
Articol preluat de pe bloombiz.ro