Chiriașii din Constanța și-au putut alege, pe parcursul trimestrului trecut, o locuință din cele 1.800 de apartamente și case disponibile pe piața locală. Aceasta a fost cea mai limitată ofertă înregistrată la nivelul celor mai mari orașe din țară. În Cluj-Napoca, de exemplu, chiriașii au avut la dispoziție 6.500 de locuințe, iar în Iași 2.800.
Din total, doar 300 au fost apartamente sau case noi, finalizate începând cu anul 2020.
Competiția pentru cele mai bune locuințe cu cele mai accesibile prețuri este una destul de puternică pe plan local. Pentru fiecare proprietate de pe piața constănțeană au existat, în acest interval de timp, aproximativ trei potențiali chiriași.
De cele mai multe ori, prețurile solicitate de proprietari sunt mai mici față de cele aferente altor centre regionale majore, precum București, Cluj-Napoca sau Brașov. Bugetul mediu necesar închirierii unei garsoniere a ajuns, de exemplu, la 301 euro/lună, menținându-se cu circa 50 de euro mai mic decât cel aferent închirierii unei locuințe similare în cele trei orașe menționate anterior.
Un potențial chiriaș are nevoie, totodată, de un buget de 460 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere, față de 500 euro/lună în Brașov sau de 550 euro/lună în București și în Cluj-Napoca. De menționat este și faptul că locuințele de acest tip sunt în topul căutărilor pe plan local. Aproape jumătate dintre căutările realizate în ultimul an de potențialii chiriași de pe piața constănțeană au vizat apartamentele cu 2 camere.
Apartamentele cu 3 camere pot fi închiriate, în medie, cu 600 euro/lună, un buget similar cu cel necesar unui chiriaș interesat de o locuință asemănătoare aflată în orașul de la poalele Tâmpei. Cele mai scumpe sunt apartamentele cu 4 camere care reprezintă și cel mai restrâns segment al pieței locale. Proprietarii solicită 800 euro/lună pentru acestea, cu 20 de euro mai puțin decât în Cluj-Napoca și cu 80 de euro mai puțin decât în Brașov. În București plătești dublu, dacă vrei să închiriezi o astfel de locuință.
Indiferent de număr de camere de care dispun, cele mai scumpe proprietăți din oraș sunt localizate în centru. Chiria medie cerută chiriașilor a ajuns, pe parcursul trimestrului trecut, la 700 euro/lună. La polul opus se află zone precum Abator (Far), Inel II sau Tomis II unde proprietarii se mulțumesc cu o chirie medie de cel mult 500 euro/lună.
Află AICI mai multe detalii despre evoluția pieței chiriilor la nivel național.
Citește și:
Chirie în București sau în Cluj-Napoca: ce costă mai mult?
Cât de aproape este Brașovul să joace în ligile mari?
Iași și Timișoara, cele mai ieftine mari orașe din țară pentru chiriași