Încetinirea ritmului de dezvoltare pe segmentul rezidențial nou a dus la apariția unui dezechilibru pe piața imobiliară din Iași, acesta fiind și cel mai important obstacol identificat pe plan local în 2023. Cei care au de suferit sunt cumpărătorii care ajung să plătească prețuri mai mari pe locuințele pe care le achiziționează. Aflăm cum evoluează prețurile și care sunt perspectivele pieței rezidențiale de la Ciprian Iovu, Manager Inter Imobiliare.
“Lipsa dezvoltării de noi proiecte imobiliare, cauzată în principal de problemele din cadrul Serviciului de Urbanism al Primăriei Iași, a avut un impact major în cererea și în oferta de locuințe noi de pe piața imobiliară din Iași în anul 2023″, ne-a declarat Ciprian Iovu.
“Echilibrul dintre cerere și ofertă a avut de suferit și de aici a rezultat, în a doua parte a anului, o creștere a prețului pe metrul pătrat de construcție în majoritatea proiectelor imobiliare din Iași și, implicit, în piața de apartamente vechi”, a mai explicat managerul agenției Inter Imobiliare, care activează în domeniu încă din anul 1996.
Conform estimărilor sale, apartamentele și casele din Iași s-au scumpit anul acesta cu 5%-7%.
Doar în intervalul iulie-septembrie 2023, aproximativ 10.500 de potențiali cumpărători i-au arătat interesul pentru proprietățile rezidențiale de pe plan local disponibile la vânzare pe Imobiliare.ro. Circa 6.100 au fost interesați de locuințe noi, pe acest plan înregistrându-se un avans cu 15% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform celui mai nou raport Imobiliare.ro Market 360.
În același timp, numărul caselor și apartamentelor listate la vânzare a scăzut cu 34%, iar oferta de locuințe noi cu 17%.
Durata medie necesară pentru găsirea unui cumpărător a ajuns la 43 de zile în cazul apartamentelor, iar marja de negociere practicată la 3,2%, potrivit datelor Imobiliare.ro Market 360.
Cumpărătorii și-au asumat deja creșterea TVA
Majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9%, de la 1 ianuarie 2024, pentru locuințele de până la 600.000 de lei, va influența situația de pe piața imobiliară, dar doar imediat după intrarea în vigoare a acestei măsuri, este depărere managerul agenției Inter Imobiliare.
“Am purtat discuții cu clienții cumpărători prezenți în piața în ultima perioadă și aceștia și-au asumat deja această creștere care, în opinia mea, nu va fi semnificativă”, ne-a spus Ciprian Iovu.
Zonele cele mai dezvoltate pe segmentul nou, la marginea orașului
Unele dintre cartierele situate la marginea orașului, dar și localități aflate în imediata sa apropiere au condus în topul vânzărilor pe segmentul nou, ne-a explicat managerul Inter Imobiliare, lucru vizibil nu doar în 2023, ci și pe parcursul anilor trecuți. Printre acestea s-au numărul Bucium, Popas Păcurari sau Miroslava.
“Lucrurile sunt mai permisive și tratate cu mai mult interes pentru dezvoltarea imobiliară de către administrațiile locale”, a spus Iovu.
“În următorul an, credem că atenția va fi mai mare spre o zonă recent urbanizată, zona Dancu, unde cu siguranță vor începe dezvoltări imobiliare atât de blocuri, cât și de case”, a concluzionat el.